2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Határszigor: két nap alatt 2300 útlevelet vontak be

2005. augusztus 03. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Két nap alatt több mint 2300 személy útlevelét vonták be a magyar-román határon, legtöbbjük feketén dolgozott valamelyik schengeni tagállamban. A határőrök egyetlen szempontja a túltartózkodás: a tagállamokban nem szabad egy félévben 90 napnál többet tartózkodni.

Az útlevél helyett az érintett egy elismervényt kap, mellyel az útlevélhivataloknál kell jelentkezni – ez az intézmény dönt arról, mennyi időre vonják meg az érintett útlevél-használati jogát. Az új rendelkezések szerint egytől öt évig terjedő büntetés szabható ki.

Aki érvényes munkavállalási vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezik, vagy igazolni tudja, hogy erre való kérelmét a hatóságok elfogadták, annak útlevelét nem vonják be. Az Arad megyei határőrség a szigorítás után arra számít, hogy megnő azok száma, akik a zöldhatáron átlépve vagy hamis útlevéllel kísérlik meg az utazást.

Emberi jogokba ütközik visszatartani az útleveleket előzetes értesítés nélkül – írja az PSD tegnapi sajtóközleménye. Az intézkedés korlátozza a mozgásszabadságot, az üzleti kapcsolatok fejlődését. Az útlevél visszatartását az uniós jogszabályok sem követelik – így tiltakozik a volt kormánypárt. (rador/szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS