2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatmillió dollárt fizettek a román újságírókkal együtt raboskodó Florence Aubenasért?

2005. augusztus 03. 17:59, utolsó frissítés: 17:59

A francia külföldi hírszerzés (DGSE) pontosan tudja, kik rabolták el és tartották fogva 157 napig a Libération napilap iraki tudósítóját, Florence Aubenast és iraki tolmácsát. A hírt az AFP francia hírügynökség közli az Afrique Magazine című havilap egyik interjúrára hivatkozva.

A magazinnak az ügyről nyilatkozó Roger Auque újságíró maga is egy évet töltött túszként – őt 1987-ben a Hezbollah tartotta fogva Libanonban. A most haditudósítóként dolgozó Auque azt közölte, információi szerint a két túszért hatmillió dollárt fizetett a francia állam. Francia hivatalosságok korábban azt közölték, nem pénzért váltották ki a foglyokat.

Auque szerint két másik, szintén elrabolt francia tudósítóért, Christian Chesnotért és Georges Malbrunotért jóval kevesebbet fizetett a francia állam. A lapinterjúból kiderül: a DGSE-nek fotói vannak mindkét emberrablás elkövetőiről, sőt a francia hírszerzés mobilszámaikat is ismeri.

"A francia kapcsolat" azért érdekes, mert a román médiát bejárta a hír, hogy Aubenas a három, Bagdadban elrabolt bukaresti tudósítóval együtt raboskodott. A francia újságíró ezt később cáfolta. A román illetékesek – élükön a válságstábot vezető Basescu elnökkel – szintén többször hangsúlyozták, hogy nem fizetett senki a román túszokért. (jurnalul national)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS