2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Severin szerint Băsescu azért tudja manipulálni az országot, mert tatár

2005. augusztus 04. 14:29, utolsó frissítés: 14:29

Nagy felháborodást keltett Adrian Severin kijelentése, amely szerint az ország elnöke tatár származású – írja a Szabadság. “Traian Băsescu tulajdonképpen tatár származású, elsősorban emiatt manipulálja előszeretettel a román nép szenvedéseit. Akkor, amikor a hatalmat akarták megszerezni, a kisebbségi származásúak mindig is tudták, hogy annak a népnek, amelynek körében élnek, hogyan használják ki maguk javára frusztrációit, szenvedéseit. Lásd a korzikai Bonaparte esetét a franciákkal, az osztrák származású Hitlerét a németekkel, a grúz Giugasviliét (Sztálin) az oroszokkal, vagy most a tatár Băsescu magatartását a románokkal" – írta egyik publicisztikájában Adrian Severin PSD-képviselő.

A kijelentés nagy felháborodást keltett: Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke a sajtónak elmondta, ők is felfigyeltek Severin cikkére és vizsgálják az esetet. Amennyiben bebizonyosodik, hogy etnikai megkülönböztetés esete forog fenn, Severint 4-től 40 millió régi lejig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

A tatár kisebbség képviselői tagadják, hogy a dobrudzsai Basarabi-ban született Băsescu közösségük tagja volna, de nem zárható ki, hogy rokonai közt tatárok vannak. Amet Aledin, a tatár kisebbség parlamenti képviselője kijelentette: “gondolhatják, hogy tudnánk róla, ha az ország elnöke a mi körünkből származna.” A törvényhozó szerint ennek a lehetőségnek kicsi a valószínűsége.

A Szabadság megjegyzi: az egykori külügyminiszter, aki Traian Băsescu kollegája volt az egykor Petre Roman vezette pártban, egyáltalán nem kisebbségellenes, diszkriminatív magatartásáról volt közismert. Severin számos tisztséget töltött be az Európa Tanácsban, egy ideig az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének elnöke volt, jelenleg a PSD európarlamenti megfigyelője. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS