2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétezren visszakapják a határnál bevont útlevelüket

2005. augusztus 05. 11:22, utolsó frissítés: 12:12

Az útlevelek bevonását a külföldi tartózkodás határidejét túllépő személyek esetében a törvény már 2003-tól előírja – közölte csütörtökön Vasile Blaga közigazgatási és belügyminiszter. "Az intézkedés két évvel korábban született egy kormányrendelet révén, tehát se nem új, se nem ismeretlen, és visszamenőleg sem alkalmazzák" – mondta Blaga.

A belügyminiszter szerint az egyetlen különbség az, hogy a korábbi kormányzat idején ezt a szabályozást nem alkalmazták. Vasile Blaga kifejtette, az intézkedés a Románia által aláírt egyezmények és a Schengeni Egyezmény alkalmazásáról szóló megállapodás következménye. A schengeni térség államaiban hat hónap alatt 90 napig lehet törvényesen tartózkodni.

A belügyminiszter szerint az augusztus 1-én életbe lépett módosító rendelet megengedőbb, mint a régi szabályozás, mivel figyelembe veszi az indokolt késéseket, például a munkavállalási engedély megszerzésének folyamatát. Blaga becslése szerint a határoknál az utóbbi napokban bevont háromezer útlevél közül több mint kétezret visszaadnak. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS