2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMSZ az RMDSZ segítségével hárommilliárd lejt szerzett idén a lapra

2005. augusztus 05. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

A Romániai Magyar Szó gazdasági helyzetének romlása, a felhalmozott adósságok következtében támogatásért fordult az RMDSZ-hez, hogy a lap továbbra is megjelenhessen a folyó évben – áll az RMDSZ közleményében. A Communitas Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy átmeneti segítséget nyújt a lap megjelenéséhez, miközben az RMDSZ és az RMSZ közösen próbált megoldást keresni – taglalja a dokumentum az előzményeket. Ennek eredményeként több mint hárommilliárd lejt sikerült felhajtaniuk, de a lap tízmilliárd lejre rúgó adósságaihoz és a lap gazdálkodási tervében szereplő évi 3 milliárdos deficit fedezéséhez ez kevésnek bizonyult.

A közleményt aláíró Takács Csaba beszámol, hogy augusztus 1-ig milyen forrásokat sikerült megnyitniuk: a Communitas 1 243 millió, az Etnikumközti Kapcsolatok Hivatala, Kisebbségi Tanácsa 600 millió régi lejt adott (utóbbi folyósítása még nem történt meg). Intézményekkel, cégekkel további 1 200 millió lejes támogatásról kötöttek szerződést.

Az RMDSZ nevében az ügyvezető elnök kijelenti: bármilyen erőfeszítéseket tettek, sem Romániában, sem Magyarországon nem találtunk olyan támogatókra, akik vállalnák az adósságok kifizetését. Ugyanakkor hangsúlyozza: az RMDSZ nem folytathat gazdasági tevékenységet, mint ahogy azt sem teheti meg, hogy a rendelkezésére álló erőforrásokat kizárólag egyetlen újság támogatására fordítsa.

Az RMDSZ ugyanakkor „támogat minden olyan életképes, gazdaságilag megalapozott megoldást, amely biztosítja egy a fővárosban szerkesztett országos terjesztésű korszerű magyar napilap megjelentetését, a Románia Magyar Szó szellemiségének, munkatársi köre szakmaiságának továbbvitelét” – áll a közleményben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS