2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia ejtette Irak kétmilliárdos tartozását

2005. augusztus 19. 16:31, utolsó frissítés: 16:31

A pénzügyminisztérium azzal dicsekszik, hogy nagyon előnyös feltételeket sikerült biztosítania az iraki adósság törlesztésére – írja a Gandul. Valójában arról van szó, hogy a 2,5 milliárd dollárnyi adósságból Bukarest 500 milliót fog megkapni 23 éven belül – teszi hozzá a lap.

A lépés a Párizsi Klub (a világ fő hitelező országait tömörítő szervezet) tavalyi döntését követi, amikor a “klubtagok” úgy döntöttek, elengedik Irak 33 milliárd dolláros adósságának 80%-át. Az adósság eltörlését szentesítő dokumentumot Jordániában írta alá Dragos Neacsu államtitkár és Irak jordániai nagykövete, Atta Abdel Wahab.

Adel Abdul Mahdi iraki pénzügyminiszter múlt év végén, kormányváltás előtt már járt Romániában, és az adósságok törlését kérte, de az akkori kormány azt a választ adta, hogy az ország túl szegény ahhoz, hogy lemondjon ekkora összegről. Az már akkor is világos volt, hogy pénzt nem láthatnak egyhamar, így a roman diplomácia iraki befektetésekben való részesedésre és előnyös újjáépítési szerződésekre akarta cserélni az adósságot. (gandul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS