2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hervadt virággal fogadta Szili Katalint az EMI

2005. augusztus 25. 13:49, utolsó frissítés: 15:14

Hervadt virágokkal fogadta az Erdélyi Magyar Ifjak képviselője Szili Katalin magyar országgyűlési elnököt a Kultúrpalota Tükörtermében, a december 5-i népszavazás kimenetelére utalva – adja hírül a Mediafax. Ilyen virágokat adni át egy nőnek, egy magától beszélő gesztus – jelentette ki a politikus, aki elmondása szerint kapott másmilyen virágot is.

A politikus magánjellegű látogatásra érkezett Erdélybe, ennek fő állomásai: Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy. Szili Katalin civil szervezetek, egyházak és az RMDSZ képviselőivel folytat megbeszéléseket. A tegnapi tárgyalások során elmondta: szükség van egy korszerű nemzetpolitika megfogalmazására, amely kiterjed a határon túli magyarság vidékfejlesztésére, oktatására, kulturális életére és mezőgazdaságára is.

Az országgyűlés elnöke örömmel fogadta a hírt, hogy a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum ősztől csak magyar osztályokból álló középiskola lesz. A vendéglátók arra kérték: segítsen a Marosvásárhely és Budapest közötti repülőjárat beindításában.

Románia uniós csatlakozásával kapcsolatban Szili Katalin megállapította: Magyarország számára is fontos, hogy ez az ország 2007. január elsejétől az EU teljes jogú tagjává váljon. Az Országgyűlés elnöke jelezte: a jövő héten egyeztetni kíván a parlamenti pártokkal a határon túli magyarok bizottságának létrehozásáról, ez állandó jelleggel működne a magyar parlamentben.

Szili Katalin Adrian Nasteseval, a képviselőház elnökével is találkozott Marosvásárhelyen. A román politikus állítólag azonnal a városba utazott, amint tudomást szerzett a Magyar Országgyűlés elnökének látogatásáról. (szabadság/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS