2019. november 11. hétfőMárton
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyorsabb az import növekedése, mint az exporté

2005. szeptember 30. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

Románia exportja 16,9%-kal növekedett 2005 első 8 hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest, az export összértéke január-augusztus közötti időszakban elérte a 14379,1 millió eurót – közölte a külkereskedelemre vonatkozó adatokat Winkler Gyula kereskedelmi ügyekkel megbízott miniszter. Az import 23,3%-kal növekedett 2004 hasonló időszakához viszonyítva.

Az export növekedési üteme 2004 azonos időszakával összehasonlítva dinamikus és hűen tükrözi a külkereskedelem, valamint az egész romániai gazdaság fejlődését. Fontos figyelembe venni a világgazdaság alakulását, hiszen a partnerországokban csökkent a kereslet az import termékek iránt – hangsúlyozta a megbízott miniszter.

A gabonafélék, az ásványi párlatok és olajok, műtrágyák, járművek és ezek alkatrészei, gyógyszeripari termékek, szervetlen kémiai eredetű termékek, repülőgépalkatrészek, mérőműszerek a leginkább exportált cikkek.

Az EU továbbra is Románia legfontosabb kereskedelmi partnere: az export 67,8%-át valamint az import 62,4-át bonyolítja le az Unió tagországaival Románia. A legfontosabb partnerországok az export területén: Olaszország, Németország, Törökország, Franciaország, Nagy Britannia, Magyarország. A legfontosabb partnerországok az import területén: Olaszország, Németország, az Orosz Föderáció, Franciaország, Törökország, Ausztria, Kína, Kazahsztán, Magyarország. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS