2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tovább enyhít a Schengen-határszigoron a szenátus

2005. október 19. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

Csak azoknak a román állampolgároknak lehet bevonni az útlevelét, akiket külföldön kolduláson vagy más bűncselekményen értek tetten – így módosította a kormány határátlépést szigorító rendeletét a felsőház Gheorghe Funar és Serban Strătilă javaslatára.

A kormányrendelet nyomán nyáron azoknak is bevonták az útlevelét, akik nem tudták a az országba visszatértükkor a helyszínen igazolni, hogy miért tartózkodtak a törvényes 90 napnál hosszabban a schengeni térségben.

Norica Nicolai liberális szenátor javaslatára a kötelezően felmutatandó meghívólevél is kikerült a rendelkezések közül, annak ellenére, hogy a belügyminisztérium jelenlevő illetékese a határszigor fenntartása mellett érvelt. Nicolai szerint a viszonylag kevés számú szabálysértő miatt nem lehet az egész utazóközönséget büntetni.

Javaslatát számos kormánypárti szenátor támogatta. A belügy statisztikái szerint a Schengen-tagállamok tavaly 24 ezer román állampolgárt toloncoltak haza. A könnyítések mellett maradtak a korábbi, 2001-ben bevezetett előírások: a turistáknak egészségbiztosítást és oda-vissza jegyet, illetve zöldkártyát kell beszerezniük a nyugatra utazáshoz.

A meghívó-kötelezettség mindemellett érvényben marad, mert a szenátusi változatról a képviselőházi vitában születik végleges döntés: addig is a kormányrendelet Hivatalos Közlönyben megjelent, legújabb verziója az irányadó. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS