2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szarkofágba kerül a marosborsai volt uránbánya

2005. november 07. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

Romániában most először építettek szarkofágot egy urániumbánya meddőhányójának izolálására. A beruházás Marosborsán (Arad megye) zajlott, ahol két radioaktív meddőhányó maradt az uránbánya bezárása után. A már elkészült szarkofág körül végzett mérések szerint a határérték egyharmadára esett a sugárzás – korábban a radioaktivitás az egészségügyi hatátértéket 1,5-szörösen haladta meg.

A beruházásra azért azért ezen a helyszínen került sor, mert ez volt az egyetlen, lakott településen belül működő uránérc-kitermelés az országban. A meddőhányókat négy szigetelőréteggel vonják be. A volt bánya izolálása régi értéken 7 milliárd lejbe kerül, a költségeket a kormány állja.

A bánya 1968-ig üzemelt – 1990 után a község egymást váltó polgármesterei sorozatosan megpróbáltak pénzt szerezni a sugárzás csökkentésére, mert a rákban megbetegedő lakosok tiltakoztak a meddőhányó ellen. A statisztikák szerint Arad megyében él a legtöbb rákbeteg, a megyei kórház összesítése szerint közel 12500 személyről van szó. (bbc/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS