2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány visszavonja a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendeleteket - percről percre

2017. február 04. 17:07, utolsó frissítés: 23:35

Grindeanu sajtótájékoztatón jelentette be, hogy vasárnap visszavonják a sürgősségi rendeleteket, és konzultációra hívják a pártokat.- A kormány vitatott sürgősségi rendeleteinek kedd késő esti elfogadása óta százezrek tüntetnek országszerte.
- Sorin Grindeanu szombat este bejelentette, hogy vasárnap visszavonják a vitatott rendeleteket.
- Az ország több városában ennek ellenére tovább folytatódnak a tiltakozások.

Grindeanu sajtótájékoztatója:

"Több döntést is hoztunk az elmúlt napok fejleményei miatt. Az egyik, hogy holnap kormányülést tartunk, hogy visszavonjuk a vitatott sürgősségi kormányrendeleteket. Megtaláljuk a jogilag megfelelő utat, hogy ezek a sürgősségi rendeletek ne lépjenek érvénybe" - jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök.

Grindeanu sajtótájékoztatóján elmondta, minden pártot konzultációra hív, hogy az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit módosításokkal mégis érvénybe tudják léptetni. "Leszámítva talán a 200 ezer lejes határral kapcsolatos küszöbértéket. A lehető leghamarabb egy törvénytervezetet szeretnénk küldeni a parlamentnek" - mondta.

Elmondta, az elmúlt napokban rosszul komunikáltak, az igazságügyi minisztériumot ennek a következményei érinteni fogják. (hírszerk.)

23:43, 2017. február 04.
Országszerte százezrek tüntettek, nem érkezett incidensekről jelentés

A becslések szerint országszerte 330 ezres tüntetésekről 23 óra 30 percig nem érkezett incidensekről szóló jelentés a hatóságok szerint.

Kolozsváron mintegy 40 ezren tüntettek. Nagyszebenben 22 ezer tiltakozó vonult utcára. Brassóban 15 ezren gyűltek össze a Tanácstéren. Temesváron 25 ezer ember tiltakozott a rendelet ellen.

A székelyföldi városok közül Sepsiszentgyörgyön 150 tiltakozó járta körbe a város központját. Csíkszeredában 100 személy gyűlt össze a központban.

Arad: 1 500
Beszterce: 6 000
Déva: 2 000
Nagybánya 5 000
Nagyváradon 2 500
Szatmárnémeti 2 500
Marosvásárhely 1 000
Zilah 1 200

(agepres, hírszerk.)

23:25, 2017. február 04.
Főügyész: a józan ész visszaterelte az eseményeket a normális kerékvágásba

A józan ész visszaterelte az eseményeket a normális kerékvágásba - fogalmazott szombaton Augustin Lazăr főügyész Sorin Grindeanu miniszterelnök bejelentetése kapcsán.

"Le vagyok nyűgözve, hogy a civil társadalomnak sikerült a helyükre tennie a dolgokat, és a józan ész visszaterelte az eseményeket a normális kerékvágásba"- nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a főügyész.

Meglátása szerint a sürgősségi rendelet eltörlése lehetővé teszi a tárgyilagos és szakszerű elemzést arról, hogy milyen változtatásokat kell eszközölni a büntetőjogban.

A főügyész közölte: a rendelet eltörlésével tárgytalanná válnak az Alkotmánybírósághoz és az igazságszolgáltatáshoz benyújtott keresetek.

"Ezek tárgytalanná válnak, de egyszer szeretnénk látni a döntést. Egyelőre egy ígéretünk van holnapra, lássuk, milyen konkrét döntést hoznak" - tette hozzá Augustin Lazăr. (agerpres)

23:19, 2017. február 04.
Az USR az utca győzelmeként könyveli el a miniszterelnök bejelentését

"Az utca óriási győzelmeként" könyveli el a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Nicuşor Dan a miniszterelnök szombat esti bejelentését.

"Ez az utca óriási győzelme, amelyet mostantól minden politikusnak szem előtt kell tartania. Tiszteletem mindazoknak, akik utcára vonultak itthon és az országhatáron túl. A nyomásgyakorlást folytatni kell legalább addig, amíg a parlament sürgősségi eljárással elutasítja a közkegyelemről szóló törvénytervezetet, amelyet kormány nyújtott be. Grindeanu ma este is hazudott, amikor azt mondta, hogy a rendelet célja az volt, hogy hozza összhangba a a törvénykezést az Alkotmánybíróság döntéseivel" - írja Facebook-oldalán az USR elnöke.

Nicuşor Dan hozzátette, Sorin Grindeanunak "csak annyi a dolga, hogy törölje a rendeletet, majd távozzon".

"Mérhetetlen arcátlansággal felajánlotta, hogy tárgyal a pártok képviselőivel a Büntető törvénykönyv módosításáról, a rendelet jelenlegi szövegét használva kiindulópontként, leszámítva a 200 000 lejes küszöbértéket. Fel sem merülhet, hogy Grindeanu vezesse le a témában zajló tárgyalásokat, az pedig még kevésbé, hogy ez a rendelet szolgáljon az egyeztetések alapjául. Grindeanunak csak annyi a dolga, hogy törölje a rendeletet, majd távozzon" - tette hozzá Nicuşor Dan. (agerpres)

22:29, 2017. február 04.
Közben a kolozsvári tüntetők visszaértek a Fő térre
22:19, 2017. február 04.
Mintha semmi sem történt volna, Kolozsváron továbbra is hatalmas a tömeg

Kolozsváron egyes becslések szerint 35 ezer ember tüntet. Az állomásról már elindultak vonattal Bukarest fele azok az egyetemisták, akik a holnapi fővárosi megmozduláson vesznek részt.21:57, 2017. február 04.
170 ezer ember lehet a kormány épülete előtt

A kormánypalota előtt becslések szerint 170 ezer ember tüntet továbbra is. A hírtelevíziók helyszíni tudósítása szerint bár a tiltakozók tudomásul vették a kormány bejelentését, egyelőre komoly fenntartásokkal fogadják azt.21:49, 2017. február 04.
Elnöki szóvivő: a kormányrendelet eltörlése jelentős lépés a normalitás felé

A Sorin Grindeanu miniszterelnök által bejelentett döntés jelentős lépés a normalitás felé - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek szombaton Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.

"A Sorin Grindeanu miniszterelnök által bejelentett döntés jelentős lépés a normalitás felé, ugyanakkor fontos lépés afelé, hogy orvosolják a hibákat. A kormány nyilvánvaló módon tévedett, és az ő felelőssége megoldani a válsághelyzetet. A tiltakozó embereknek legitim, demokratikus és méltányos igényeik vannak, és a kormánynak meg kell értenie, hogy kevesebbel nem érik be" - magyarázta Dobrovolschi. (agerpres)

21:38, 2017. február 04.
Turcan (PNL): jelentős előrelépés, de a veszély még nem múlt el

A veszély még nem múlt el, néhány dolog még tisztázásra szorul - mondta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke, Raluca Turcan azt követően, hogy a miniszterelnök bejelentette, eltörli a kormány a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító rendeletet.

"Jelentős előrelépést jelent ez, de úgy véljük, tisztázni kellene néhány dolgot, hogy meggyőződjünk, Dragnea, Grindeanu és Tăriceanu végleg letett arról a törekvéséről, hogy megmentse politikai protezsáltjait. Erről nyilvánosan biztosítaniuk kell mindenkit, le kell mondaniuk arról, hogy keresztbe tegyenek a DNA-nak és a korrupció elleni küzdelem más fontos intézményeinek. Láthattuk a napokban, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ösztönszerűen hajlamos a visszaélésre, arra, hogy politikai protezsáltjaik szűk körének érdekeit szolgálva kormányozzon. Úgy véljük, hogy a veszély még nem múlt el" - írja Facebook-oldalán Turcan, hozzátéve, hogy a "jóhiszemű" embereknek továbbra is "ébereknek" kell maradniuk. (agerpres)

21:28, 2017. február 04.
Kelemen Hunor: a kormánypártok belátták, hogy tévedtek

"A kormánypártok ma belátták, hogy tévedtek akkor, amikor a büntetőtörvénykönyvet és büntetőeljárást sürgősségi kormányrendelettel elfogadták. Ez a helyes lépés: egy országot nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel vezetni. De a mai döntés csupán a kormány hibáját korrigálja, a probléma megmarad: a Btk. több mint 40 cikkelye továbbra is alkotmányba ütközik. Mi jogállamot akarunk és egyértelmű törvényeket. Ehhez pedig az szükséges, hogy - egy széleskörű vita után - módosítsuk a Btk-t a parlamentben" - nyilatkozta Kelemen Hunor. (rmdsz-tájékoztató)

20:39, 2017. február 04.
Grindeanu: holnap kormányülésen visszavonjuk a sürgősségi kormányrendeleteket

"Több döntést is hoztunk az elmúlt napokban. Az egyik, hogy holnap kormányülést tartunk, hogy visszavonjuk a vitatott sürgősségi kormányrendeleteket. Megtaláljuk a jogilag megfelelő utat, hogy ezek a sürgősségi rendeletek ne lépjenek érvénybe" - jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök.

Grindeanu sajtótájékoztatóján elmondta, minden pártot konzultációra hív, hogy az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit módosításokkal mégis érvénybe tudják léptetni. "Leszámítva talán a 200 ezer lejes határral kapcsolatos küszöbértéket. A lehető leghamarabb egy törvénytervezetet szeretnénk küldeni a parlamentnek" - mondta.

Elmondta, az elmúlt napokban rosszul komunikáltak, az igazságügyi minisztériumot ennek a következményei érinteni fogják. (hírszerk.)

20:21, 2017. február 04.
A kormány visszavonja a Btk-t módosító sürgősségi kormányrendeleteket

A PSD-ALDE kormánykoalíció úgy döntött, hogy visszavonja a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendeleteket - jelentette be Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE társelnöke.

Tăriceanu szerint azért döntöttek a kormányrendeletek visszavonása mellett, mert nem célzottan valakiknek az érdekeit képviseli. Az ALDE társelnöke szerint az a céljuk, hogy az emberek megértsék, nem az volt a céljuk, hogy magukat védjék az igazságszolgáltatással szemben.

"Nem arról van szó, hogy megadtuk magunkat egy ellenféllel szemben, hanem arról, hogy az ország érdekeit tartsuk szem előtt" - nyilatkozta Tăriceanu. (agerpres)

Tudósítónktól19:27, 2017. február 04.
Így halad a kolozsvári tiltakozó menet:


19:20, 2017. február 04.
A bukaresti tiltakozók visszaindultak a kormánypalota elé

A tüntetők kormányellenes jelszavakat skandálva körbejárták szombat este a parlament épületét. Nem sikerült élőláncot fonni a parlament köré, ahogy eredetileg tervezték. A parlament minden kapuja zárva volt és csendőrök őrizték.

A tiltakozók a Győzelem tér fele haladnak, ahonnan 16 órakor elindultak. (agerpres)
19:12, 2017. február 04.
A Kolozsváron már több ezren tiltakoznak

A kolozsvári tüntetők is elindultak. A Digi24 hírtelevízió 10 ezerre becsülte a számukat. A tiltakozók a Mărăști negyed fele tartanak, majd kikísérik az állomásra azokat az egyetemistákat, akik vonattal ma este Bukarestbe indulnak, hogy csatlakozzanak a fővárosi megmozdulásokhoz.

18:42, 2017. február 04.
Nagyszebenben is elkezdődött a tüntetés

Nagyszebenben körülbelül ezer tüntető gyűlt össze. Nagyon sokan Szászmedgyesről érdkeztek.17:26, 2017. február 04.
Bukarestben a kormánypalota elől a Parlamenthez vonulnak a tiltakozók

Mintegy 10 ezer ember indult el a bukaresti Győzelem térről a Parlament épülete elé. Az Agerpres úgy tudja, a tüntetők élőláncot akarnak majd képezni a Parlament köré.
17:18, 2017. február 04.
Az USR képviselők negyedik éjszakájukat töltötték a parlamentben

Negyedik éjszakájukat töltötték a parlamentben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyes képviselői, hogy a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakozzanak - számolt be szombaton az Agerpres hírügynökségnek Claudiu Năsui képviselő.

"Negyedik napja tiltakozunk a parlamentben, hogy meggyőzzük a kormányt, hogy vonja vissza a sürgősségi rendeletet" - mondta el Năsui.

Hozzátette: az USR képviselői kitartanak addig a tíz napig, amíg érvénybe lép a rendelet. Năsui szerint 7-8 képviselő van jelenleg a parlamentben, nagyjából ennyien szokták az éjszakát is ott tölteni.

"Otthon kényelmesebb lenne, de ellenzékként mást nem tehetünk. Nem hagyhatjuk, hogy zavartalanul lopjanak" - jelentette ki Năsui. (agerpres)

15:10, 2017. február 04.
Már délután le kellett zárni a forgalmat a kormánypalota előtt

A kormánypalota előtt összegyűlt tömeg többezresre nőtt délutánra. Továbbra is több ezer szülő és gyerek tiltakozik a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet ellen.

A szülők és a gyerekek egy része apró zászlókkal érkezett és néhányan feliratokat tartanak a kezükben többek között olyan szöveggel, hogy "Nem akarunk egy tolvajokkal tele országot", "Kicsi vagyok, de ne nézzetek butának", "Románia szeretlek, jöttem, hogy megmentselek".

A gyerekek a csendőrökkel fényképezkednek, zászlócskákat lengetnek, sípokkal, kürtökkel zajonganak.

13 óra után a gépkocsiforgalmat le kellett zárni a téren. A tüntetés békésen zajlik.

Brassóban mintegy 500 személy vitte ki gyerekét szombat délelőtt a Tanácstérre, hogy a kormányrendelet ellen tiltakozzon. A szülők és gyerekek együtt énekelték, az "Egy, elefánt, két elefánt... lógott egy vékony cérnaszálon", és kormányellenes jelszavakat skandáltak.
A békés tüntetés Brassóban két órát tartott. (agerpres)

13:01, 2017. február 04.
Több száz szülő és gyerek tiltakozott a kormánypalota előtt

Szombaton délelőtt néhány száz szülő gyűlt össze gyerekeikkel együtt a Győzelem téren, hogy a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakozzon.A szülők és a gyerekek egy része apró zászlókkal érkezett és néhányan feliratokat tartanak a kezükben többek között olyan szöveggel, hogy "Hagyjatok élni saját országomban", "Kicsi vagyok, de kitartok", "Románia az én országom, Dragnea ne lopd el".

A tüntetést Facebookon szervezte a Korrupció öl csoport azzal a céllal, hogy a gyerekekkel is megértessék, hogy mi történik az országban és miért megy ki naponta annyi ember az utcákra. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS