2019. június 26. szerdaJános
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány visszakozott, de a tüntetések folytatódnak

2017. február 05. 15:05, utolsó frissítés: 19:02

Vasárnapra előzetesen a legnagyobb tüntetést hívták össze Bukarestbe, de szombat este a Grindeanu-kormány meghátrált, és bejelentették, hogy a vitatott kormányrendelet visszavonják. Ennek ellenére ma is sokan vannak utcán.


- A kormány hatályon kívül helyezte a sokat kritizált sürgősségi rendeletet.
Közben országosan már most sokan tüntetnek.
- Zajlik egy kisebb ellentüntetés is, a PSD szimpatizánsai részéről.

23:21, 2017. február 05.
Dragnea mindenkiben ellenséget lát, most a Raifeissen Bank romániai elnökére gyanakszik

Liviu Dragnea, a PSD elnöke "inkorrektnek" nevezte, hogy egy külföldi bank külföldi elnöke tüntessen a román kormány ellen. Ezzel Steven van Groningenre, a Raifeissen Bank Románia elnökére utalt, aki megjelent a bukaresti demonstráción.

"Inkorrektnek tartom, hogy egy külföldi bank elnöke tiltakozzon, de lehet, hogy csak a törlesztés helyetti teljesítés törvénye miatt dühös ránk" - mondta Dragnea.

Groningen jelenléte Daniel Zamfir PNL-s szenátor egy Facebook-megosztásából "derült ki". Dragnea utalása nem egyedül való, miután Adrian Ţuţuianu szociáldemokrata szenátor azt nyilatkozta az Antena3-nak, hogy fel fogja vetni a parlamentben, hogy a titkoszolgálat vizsgálja meg a külföldi multinacionális cégek romániai tüntetésekben való implikáltságát. A szenátor arról beszélt, hogy bizonyos médiatermékek felfedték, amint Prahova megyében egy multinacionális vállalat tüntetni küldte az alkalmazottjait. (digi24)

23:03, 2017. február 05.
Bukarestben feloszlott a tömeg

A tüntetésnek vége, körülbelül még 6000-en maradtak a téren. A pontos syámok még nem simertek de az biyzto, hogy ez volt a legnagyobb helyi és országos demonstráció 1989 óta.

22:55, 2017. február 05.
Dragnea megint profi szervezésről beszél, és Johannist teszi felelőssé

Liviu Dragnea a Romania TV hírtelevízió vendégeként kifejtette meggyőződését, hogy a hatodik napja tartó tiltakozási hullám nem spontán tüntetés-sorozat, hanem profik által szervezett politikai megmozdulás, amelynek a legitim kormány megdöntése a célja. A PSD elnöke Klaus Iohannis államfőt tette felelőssé a válság elhúzódásáért, arra emlékeztetve, hogy az egyik tüntetésen való részvételével és kijelentésével hozzájárult az emberek lázításához.

A PSD elnök az államfőtől várja, hogy hazaküldje a tüntetőket, miután elérték a vitatott kormányrendelet hatálytalanítását.

Az államfő egyébként csak szóvivőjén keresztül reagált a vitatott kormányrendelet hírére, azt üzenve, hogy a helyzet "normalizálása" felé tett fontos lépésként értékeli a kormány lépését, ugyanakkor leszögezte, szerinte a kabinet súlyos hibát követett el, és felelős az általa előidézett válság megoldásáért.

Liviu Dragnea a kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben határolódott el a Cotroceni palota előtti tüntetéstől: a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a közösségi portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak - írta. (mti)


22:49, 2017. február 05.
Cioloş megható üzenetet küldött

"Ezek a napok nem csupán egy kormányrendelet hatályon kívül való helyezéséről szólnak, hanem egy olyan érett társadalomról, amely képes megálljt parancsolni a hazugságnak és populizmusnak" - írta ma Dacian Cioloş, volt miniszterelnök a Facebook-falára.

"Soha senki nem fog már tudni rejtetten kormányozni, románok százezrei kérnek egy másfajta, őszintébb vezetést, mentek utcára a demokrácia, jogállamiság védelmében."

A volt miniszeterlnök az üzenetet bizakodó hangon végzi: "ezen az estén százezrek világítják meg a haza lelkét" -írja.

21:36, 2017. február 05.
Meglepetéskoncert lesz Kolozsváron

Kolozsváron a Nickel&Rose nevű amerikai banda kezd zenélni. Ők egy kávéházban kellett volna fellépjenek ma este, de inkább kimentek a tömeghez. Mondjuk jól járnak, a koncert Facebook-eseménye szerint ugyanis 22-en mentek volna el meghallgatni a zenészeket, így meg legalább 30 000 ember előtt fognak koncertet adni.21:17, 2017. február 05.
Egy no comment fénykép(annyi komment mégis, hogy a digi24 csatorna osztotta meg)

21:12, 2017. február 05.
Az ellentüntetés kezd feloszlani

Oszolni kezdett a bukaresti Cotroceni-palota előtt összegyűlt tömeg; este fél nyolckor több mint 2.500-an tüntettek az elnöki hivatal előtt, jelenleg kevesebb mint 500-ra tehető a tiltakozók száma.

A tüntetők román nemzeti zászlókat lengettek, államfőellenes rigmusokat skandáltak, és táblákat emeltek a magasba, többek között a következő felirattal: "El a kezekkel a Grindeanu-kormányról!", "Hazaáruló!", "Én a magam fejével gondolkodom, engem nem lehet manipulálni!", Az Alkotmány szerint az államfő mediál, nem agitál!", "Tartsátok tiszteletben a szavazatunkat!", "A legitim kormányt támogatjuk!".

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea korábban közölte, a tüntetést nem az általa vezetett alakulat szervezte. (agerpres)

20:55, 2017. február 05.
Bukarestben akkora a tömeg, hogy a metró már meg sem áll a Győzelem térnél

Bukarestben a Győzelem térnél nem áll meg a metró, mivel akkora a forgalom ott, hogy az utasok biztonsága veszélyben forogna. A Metrorex vállalat tárgyalt a rendőrséggel, és közösen hozták meg a döntést.

20:46, 2017. február 05.
Csíkszeredában is kivonultak

Csíkszeredában náhány tucatnyian tüntettek a kormány ellen - írja az Agerpres. Az itteni tüntetés be volt jelentve, magyar és román nemzetiségűek közösen vettek részt benne. (agerpres)

20:40, 2017. február 05.
Kolozsváron nagyon sok gyerek van a tüntetésen

A tömeg a Cipariu térről vonul a Fő tér felé, ahol egy szónok egy koncertet jelentett be egy Egyesült Államokból jött előadótól. A tüntetők a kormány lemondását követelik, és körülbelül 20 000-en vannak. (tudósítónktól)

20:29, 2017. február 05.
120 ezren tüntetnek Bukarestben

Közben Bukarestben már 120 000 ember van az utcán, felháborodtak azon, hogy Grindeanu nem akar lemondani. Egyesek lézerrel vetítenek feliratokat a magasabb épületekre.20:05, 2017. február 05.
Grindeanu nem mond le és megfenyegette az igazságügyi minisztert

Sorin Grindeanu miniszterelnök nem fog lemondani - mondta el az Antena 3 televízió adásában vasárnap este. A miniszterelnök elmondta, több millió választó biualmát élvezi a kormány, amelyet nem az utcán, hanem csak bizalmatlansági indítvánnyal lehet lemondatni. Grindeanu arról is beszélt, hogy a kormányrendeletért Florin Iordache igazságügyi miniszter fogja vállalni a felelősséget. "Amennyiben nem, dönteni fogok a pozíciójáról" - mondta. (digi24)

19:36, 2017. február 05.
Kormányközlemény: széles körű egyeztetés lesz a Btk.-módosításról

Az igazságügyi minisztérium által szervezett, széles körű egyeztetés eredményeként fog majd megszületni az a törvénytervezet, amely a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet lesz hivatott módosítani - mutat rá vasárnapi közleményében a kormány.

A közlemény leszögezi, a hazai törvénykezést az Alkotmánybíróság döntéseivel, illetve az európai uniós irányelvekkel összhangba hozó törvénytervezet kidolgozását megelőző egyeztetések a civil szféra, az illetékes intézmények és szervezetek, illetve a politikai pártok képviselőinek részvételével zajlanak majd. Amíg nem születik meg egy olyan tervezet, amellyel a konzultációk minden résztvevője egyetért, semmiféle döntést nem hoz a kabinet a Btk. módosításával kapcsolatban - áll még a közleményben.

Vasárnapi ülésén sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány a Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosításáról szóló, 2017/13-as rendelet hatályon kívül helyezéséről. Sorin Grindeanu miniszterelnök ugyanakkor felkérte az igazságügyi minisztert, sürgősen kezdeményezzen közvitákat a politikai pártok, illetve a civil szféra képviselőivel a hatályon kívül helyezett rendeletben szereplő témákról.

"A kormányfő kérte a szakminisztertől, tegyen meg minden szükséges intézkedést egy olyan törvénytervezet kidolgozása érdekében, amely összhangba hozza a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet az Alkotmánybíróság döntéseivel és az uniós irányelvekkel" - tájékoztatott a kabinet vasárnapi ülését követően. (agerpres)

19:29, 2017. február 05.
Élő képek Nagyváradról

Itt körülbelül 1500-an gyűltek össze.

19:24, 2017. február 05.
Bukarestben sokan vannak

Körülbelül 35 000-re emelkedett a Bukarestben a kormányellenes tüntetők száma, skandálnak, és időnként eléneklik a himnuszt.19:02, 2017. február 05.
Nézzen itt vásárlelyi tüntetőket

Marosvásárhelyen ismét gyülekeznek18:23, 2017. február 05.
Néhány kis incidens

A csendőrök kiemeltek a kormányellenes tüntetők közül egy nőt, ennek az okai egyelőre nem ismertek, valamint elfogtak egy fiatalembert is, aki előzőleg megütött valakit, majd elszaladt. A Cotroceni palota előtt tüntetők közül is előállítottak egy személyt.

18:11, 2017. február 05.
500-an tiltakoznak Johannis, 10 000-en a kormány ellen Bukarestben

Hivatalos források szerint több mint 500 személy tüntet jelenleg a bukaresti Cotroceni-palota előtt.

A tiltakozók zászlókat lengetnek, államfőellenes rigmusokat skandálnak, és táblákat tartanak a kezükben, többek között a következő felirattal: "El a kezekkel a Grindeanu-kormányról!", "Hazaáruló!", "Én a magam fejével gondolkodom, engem nem lehet manipulálni!", Az Alkotmány szerint az államfő mediál, nem agitál!", "Tartsátok tiszteletben a szavazatunkat!", "A legitim kormányt támogatjuk!".

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea korábban bejelentette, alakulata semmiféle tüntetést nem szervez vasárnap.

"A PSD nem szervez ma semmiféle tüntetést vagy nyilvános megmozdulást. A közösségi hálón megjelent mozgósító üzenetek nem a PSD-től származnak" - írta Liviu Dragnea Facebook-bejegyzésében, amelyet Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea is megosztott saját közösségi oldalán.

Közben a Forradalom téren már körülbelül 10 000 tiltakozó van. (agerpres)

fotó: hotnewsfotó: hotnews


16:31, 2017. február 05.
A hatályon kívül való helyezés megjelent a Hivatalos Közlönyben

A 13/2017-es sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezéséről szóló sürgősségi rendelet már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben - írja az Agerpres hírügynökség.

16:26, 2017. február 05.
Az ország minden részéből érkeznek tüntetők Bukarestbe

A Forradalom téren már több ezer ember van, a Digi24-nek többen azt nyilatkozták, biztosak akarnak lenni abban, hogy a kormány visszavonja a rendeletet. Az ország minden részéről érkeznek ide demonstrálók, eddig nagyobb csoport érkezett Konstancáról és Buzăuból.15:57, 2017. február 05.
Így tüntetnek Klaus Johannis ellen

Közben legalább 200-an tüntetnek már Klaus Johannis államfő ellen is. "Ez nem román, Merkel utasításait követi" - nyilatkozta egy résztvevő az Adevărul lapnak.15:31, 2017. február 05.
Nem csak visszavontak, hanem titkosításokat is megszüntettek

A kormány nem csupán hatályon kívül helyezte a 13/2017-es sürgősségi rendeletet, hanem ezen a gyűlésen megszüntette a titkosítást két másik kormányülés jegyzőkönyve felett, az egyiken a mostani sürgősségi rendeletet fogadták el, a másik pedig az a kormányülés volt, ahol a Cioloş által vezetett kormány eredetileg módosította a Btk.-t a 18/2016-os számú rendelettel a tavalyi év május 18-án.

15:18, 2017. február 05.
Hivatalos: a kormány hatályon kívül helyezte a sürgősségi rendeletet!

Méghozzá egy másik sürgősségi rendelettel. Sorin Grindeanu miniszterelnök hamarosan sajtótájékoztatót tart.

14:58, 2017. február 05.
Tüntetnek és ellentüntetnek Bukarestben

Bukarestben legalább ötszázan tüntetnek a Forradalom téren a sürgősségi kormányrendelet ellen, egy kis csoport pedig a Cotroceni palota előtt, ők körülbelül két tucatnyian vannak, és a szociáldemokrata párt szimpatizánsai: "Johannis hazaáruló!" és a "DNA megmenti a korrupciót!" skandálásokat hallatják.

Ennyien vannak most Bukarestben a tüntetőkEnnyien vannak most Bukarestben a tüntetők


14:54, 2017. február 05.
A PSD ma nem szervez tüntetést Dragnea szerint, az Adevárul szerint igen

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem szervez vasárnap semmiféle tüntetést - írja Facebook-oldalán Liviu Dragnea.

A PSD elnöke elhatárolódott a közösségi hálón ezzel kapcsolatban megjelent felhívásoktól.

"A PSD nem szervez ma semmiféle tüntetést vagy nyilvános megmozdulást. A közösségi hálón megjelent mozgósító üzenetek nem a PSD-től származnak" - áll a bejegyzésben.

Az Adevărul lap azt állítja "politikusközeli forrásokra" hivatkozva, hogy a PSD felső vezetéséből adtak utasítást a tüntetés megszervezésére
(agerpres)

14:50, 2017. február 05.
Az USR nem vesz részt a parlamenti konzultáción

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vesz részt a Sorin Grindeanu miniszterelnök által szombat este bejelentett konzultációkon, amelyeket a parlamenti pártok képviselőivel folytatna a kormányfő a büntetőjog módosítása kapcsán - jelentette be vasárnap az USR elnöke, Nicuşor Dan.

"Grindeanu miniszterelnöknek nincs legitimitása arra, hogy levezessen egy erről szóló tárgyalássorozatot. Elsősorban azért, mert a két jogszabály, amelyeket előterjesztett, teljesen erkölcstelen és alkotmányellenes, másodsorban pedig azért, mert a törvényalkotás a parlament feladata, nem a kormányfőé" - fogalmazott az USR vezetője.

Nicuşor Dan hozzátette, hétfőn felolvassák a parlamentben a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegét. "Továbbra is fenntartjuk, hogy a jelenlegi kormány alapvető hibát követett el, ezért mennie kell" - mutatott rá.

Sorin Grindeanu miniszterelnök szombat este bejelentette, vasárnapi ülésén hatálytalanítja a kormány a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító kormányrendeletet, de továbbra is kitart amellett, hogy összhangba hozza a büntetőjogot az Alkotmánybíróság döntéseivel, ezért egyeztetésre hívja a parlamenti pártok képviselőit, hogy a taláros testület határozatai és a rendelet "jelenlegi formája alapján, leszámítva talán az oly sokat vitatott 200.000 lejes küszöbértéket", törvénytervezetet terjesszenek a parlament elé a szükséges módosításokról. (agerpres(

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS