2018. május 25. péntekOrbán
26°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nőnapi jókívánságok, percről percre

2017. március 08. 10:38, utolsó frissítés: 10:50

Politikusoktól és nemcsak, találók és nemcsak.


Március 8-án, a nemzetközi nőnapon nem lehet úgy bemenni egy kis reggeli joghurtért egy szupermarketbe, hogy ne legyen teli tulipánt vagy csokit, vagy tulipánt ÉS csokit vásároló emberhaddal. És nem lehet úgy megnyitni a Facebookot, hogy ne ömöljön ránk a jókívánság-zuhatag politikusoktól, barátoktól, egyáltalán mindenkitől.

Persze, nemcsak jókívánságok vannak, hanem sokan arra "használják ki" a nőnapot, amire való: figyelemfelkeltésre, fellépésre a nők elleni erőszakkal szemben, rámutatásra a nők jogainak, egyenlőségének hiányosságára, és így tovább. Ebben a percről percrében ma egész nap kedvenc és nemkedvenc posztjainkból és híreinkből szemlézünk.

Nyitókép: internationalwomensday.com

10:03, 2017. március 09.
Ilyen volt Oroszországban a nőnap

Moszkvai és szentpétervári feministákat állítottak elő az orosz hatóságok szerdán, mert a nemzetközi nőnap alkalmából a Kreml területén tiltakoztak.

Az orosz médiában megjelent beszámolók szerint a biztonságiak hét aktivistát, köztük a Novaja Gazeta című független napilap két újságírónőjét állították elő. Elvezették az újság fotóriporterét is.

A zöld füstfáklyákat meggyújtó feministák a Kreml falának a Sándor-kert felé eső szakaszán molinót akasztottak ki, amelyen azt követelték, hogy vessenek véget a "200 éve tartó férfiuralomnak". Az aktivisták az elnöki hivatalnak is otthont adó erőd területén felmutatott posztereiken azt is követelték, hogy Oroszországban "minden hatalmat" a nők kapjanak meg, valamint hogy az államfői és egyházfői hivatalt is a "szebbik nem" képviselői töltsék be.

Az RBK gazdasági lap online kiadása szerint az akció résztvevőit később elengedték.

Oroszországban a nők napja munkaszüneti nap. Az ünnep alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós köszöntőt mondott, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig rendeletben hirdette meg a nőpolitikai nemzeti stratégia kidolgozását.

A nap folyamán több városban látványos akciókkal ünnepeltek. A Kreml falára például - még pirkadat előtt - egy Oroszország alakú, fehér-kék-vörös virágcsokrot vetítettek ki. Az Ukrajnától elcsatolt Krímben egy 18 méteres magasságú "üdvözlőlapot" építettek fel, amelyeken bárki kifejezhette jókívánságait.

A Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint több reptéren önkéntesek virágcsokorral fogadták az oda érkező női utasokat, egyes városokban pedig a közlekedési rendőrök ugyanígy köszöntötték a volánnál ülő hölgyeket. A kereskedők és a vendéglősök jelentős árengedményekkel kedveskedtek a lányoknak és az asszonyoknak. (mti)

"Lazán kapcsolódik": Putyin kihirdette a családon belüli erőszak dekriminalizálását célzó törvényt

16:19, 2017. március 08.
Amikor anyu a SRI-nél dolgozik...Vicces kedvében van a titkosszolgálat.

13:52, 2017. március 08.
A Szomszédok forever Facebook-oldal fején találta a virágot13:45, 2017. március 08.
Ünnepeljük a törékeny katonanőket is!

A védelmi minisztérium szerint a női katonák "törékenyek, érzékenyek, szépek, de első sorban katonák a Haza védelmében. Otthon hagyták férjeiket, szeretteiket, gyerekeiket, és jelen voltak, amikor az Országnak szükségük volt rájuk".Valahogy nem a törékeny az a jelző, ami elsőre eszünkbe jutna a katonákról, de a nők, azok már csak ilyenek.

Egyébként a védelmi minisztérium nagyon nyomatja a nőnapot, több posztjuk is van, és nem mindegyik ilyen.

13:01, 2017. március 08.
A magyar kormány nemet mond a társadalmi nemekre nőnap alkalmából

"Az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre" - idézi az MTI Balog Zoltánt, a magyar emberierőforrás-minisztert, aki egy nőnapi konferencián mondta ezt.

A férfi és a nő biológiai nem, szóval már itt elcsúszott az érvelés.

Balog azt is bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen. Azt nem tudjuk, ez mit jelent.

A miniszter aztán mondott olyant is, amivel egyet lehet érteni: "a kormány minden támogatást szeretne megadni a nőknek és biztosítani szeretné nekik a választás szabadságát, hogy se a hagyományos családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni akarók ne érezzék "vesztesnek" magukat".

12:54, 2017. március 08.
A kazah elnök "tudja", mi kell a nőnek

Egy MTI-s hír következik, kommentár nélkül:

A nemzetközi nőnap alkalmából a nőkkel szembeni gáláns bánásmód fogásaival tréfálkozott kedden Nurszultan Nazarbajev kazah elnök - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

"Ha tetszeni akarsz egy nőnek (...) és szép, mondd neki azt, hogy okos" - ajánlotta a férfitársainak Nazarbajev a közép-ázsiai ország nőtársadalmának meghívott képviselői előtt. "Ha nem néz ki annyira jól, mondd, hogy szép. Ha egyik sem jönne be, mondd azt, hogy Mennyire lefogytál!" - mondta köszöntő beszédében.

"Azért hívtam meg önöket ezen a csodálatos ünnepen, hogy az önök személyén keresztül nők napja alkalmából felköszöntsek minden kazah nőt és az ország állampolgárainak jobbik felét. Hogy jó egészséget, sikereket, boldogságot, türelmet és családi áldást kívánjak nekik" - tette hozzá a 76 éves elnök.

12:40, 2017. március 08.
Nagyon bírjuk az Index nőnapi videóját

Jó, kicsit didaktikus, de attól még szimpi.10:28, 2017. március 08.
#nehozzviragot

Az RMDSZ Nőszervezete a nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet asszonyverős népdallal és találó hashtagekkel.Tetszik. A kampányról bővebben itt.

10:25, 2017. március 08.
"Örüljünk az apróságoknak"

Sorin Grindeanu kormányfő - s az ő posztját megosztva a kormány Facebook-oldala - John Lennon Woman című dala mellett azt kívánja a nőknek, hogy örüljenek az élet apró, de szép eseményeinek.Hja, végülis nem lehet mindenkiből miniszterelnök.

10:18, 2017. március 08.
"Nőiesség ünnepe"

Klaus Johannis államfő szerint március 8. a "nőiesség ünnepe", és "ez egy plusz alkalom arra, hogy megmutassuk a nőknek, mennyit jelentenek számunkra, és mennyire hálásak vagyunk a családban és a társadalomban betöltött szerepükért.Nőiesség...

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS