2018. május 24. csütörtökEszter, Eliza
26°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem óvatoskodnak a felszólalók az RMDSZ zilahi kongresszusán

2017. május 13. 10:35, utolsó frissítés: 17:34

A román politikusok udvaroltak, a magyarországiak a románoknak üzengettek, az RMDSZ vezetői nem finomkodnak.


Izgalmasabb volt az RMDSZ zilahi kongresszusa, mint arra sokan számíthattak. A romániai és magyarországi meghívottak idpnként meglepő dolgokat mondtak, az RMDSZ-es felszólalások pedig néha kibeszélő show-ra hasonlítottak. Végre meglett a női kvóta, biztossá vált a szórvány képviselete, sokan beszéltek a Minority SafePackről, és még a melegjogok is szóba kerültek.

21:24, 2017. május 13.
Marosvásárhely mindenkié

Marosvásárhely évek óta az erdélyi magyar emberek figyelmének középpontjában van, ami ott történik, az gyakran túlmutat a helyi jellegen. Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének nemrég megválasztott vezetője kongresszusi beszédében azt üzente: Marosvásárhely mindenkié, és így kell tekinteni rá. Az RMDSZ volt szövetségi elnöke ott dolgozott, a jelenlegi szövetségi elnök pedig ott tanult - emlékezetett. Egyértelművé tette: embereket akarnak vonzani a városba.

Maros megye tanácselnöke, Péter Ferenc a veszélyben lévő római katolikus iskoláról beszélt:17:28, 2017. május 13.
Stratégiai dokumentumot, új Alapszabályzatot és Programot fogadott el a kongresszus

A stratégiai dokumentum az RMDSZ prioritásait, teendőit tartalmazza, konkrét intézkedéseket javasol: a nyelvi jogok bővítését, a kisebbségi törvény parlamentbe való benyújtását, az intézményes párbeszéd megerősítését a pedagógusokkal, orvosokkal, gazdákkal, vállalkozókkal, a Mikó Imre szolgálat megerősítését. Az RMDSZ ugyanakkor vállalja, hogy 250 ezer aláírást gyűjt Erdélyben a Minority Safepack kezdeményezés támogatására, állandósítja a külföldi lobbit, pályázatot indít román tankönyvek megírására és a fiatal gazdák, vállalkozók támogatására, átfogó képzési programot indít önkormányzati képviselőinek.


A Kongresszus négy határozatot fogadott el: a Minority SafePack, a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampány, agrárpolitika és a marosvásárhelyi iskola kapcsán.


„Az RMDSZ számára a legfontosabb a katolikus iskolába tanuló diákok érdekeinek védelme, azaz, hogy a jelenlegi tanévet zavartalanul be tudják fejezni, illetve a következő iskolai évben se maradjanak ki az oktatási rendszerből. Az iskola további működését biztosító döntések meghozatalának több hónapos halogatásának a célja az, hogy mind az érdekvédelem, mind a szülői közösség elfáradjon és feladja. Mindenkinek tudnia kell: a magyar közösség jogos igényét, a marosvásárhelyiek akaratát nem vehetik semmibe, nem adjuk fel. Nem hátrálunk meg!” – idézett a dokumentumból Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor.

Novák Csaba ZoltánNovák Csaba Zoltán

Az erdélyi gazdákat és vidéket célzó dokumentumot Tánczos Barna szenátor mutatta be, aki szerint egyes tagállamok mezőgazdasága és vidéki térségei különböző fejlettségi szinten vannak, és ennek megfelelően, különböző beavatkozásokat, eszközöket kell alkalmazni annak érdekében, hogy a vidéki közösségek ne legyenek hátrányos helyzetben a városi közösségekhez viszonyítva.

Tánczos BarnaTánczos Barna

Elengedhetetlen a pályáztatási rendszer az egyszerűsítése uniós és országos szinten is. Az arányosság és a szolidaritás elvét úgy kell összehangolni, hogy a 2021 utáni periódusban a nagygazdák elsősorban pénzügyi eszközöket érjenek el, míg a kisgazdaságok esetében a jövdelempótlás és - kiegészítés legyen meghatározó, mert fontos a vidéki közösségek és települések identitásának megerősítése – áll a dokumentumban, amelyet Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora mutatott be.

A Szövetség Nőszervezete NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) címmel kampányt indított, amelynek célja a megelőzés, az erőszakot elkövetők szigorúbb büntetése és a bántalmazott nő azonnali védelme. „Az állam által kínált megoldások nem elegendőek, nem nyújtanak sem azonnali, sem hosszú távú biztonságot, ezért az RMDSZ törvénymódosítást nyújt be a parlamentben, amely előírja a bántalmazó azonnali távoltartását, illetve szigorítja az erőszak büntetését” – szólalt fel a Nőszervezet kampányának részeként összeállított intézkedéscsomagot bemutató Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a törvénymódosítás egyik kidolgozója.

Csép Éva AndreaCsép Éva Andrea

Az Európai Unióban 60 millió ember él kisebbségben, ebből az erdélyi magyarok alkotják a legnagyobb őshonos közösséget. Az EU területén ugyanazoknak az emberi jogoknak és ugyanazoknak a kisebbségi jogoknak kell érvényesülniük, ezt pedig csak egy közös EU-s szabályozás szavatolhatja. Különböző nyelvi, nemzeti, etnikai közösségek békés együttélése, az identitásukhoz szükséges jogi normák kialakítása közös európai felelősség. Az RMDSZ és alapító partnerei 2011 eleje óta hosszú utat tettek meg a kezdeményezés előkészítésében. A Minority SafePack-ben megfogalmazott javaslatok védik a nyelv- és szimbólumhasználati jogokat, támogatják a nemzeti kultúrát és hagyományokat, egyenlő bánásmódot biztosítanak a többségi társadalommal szemben. A Minority SafePack elfogadása érdekében egy év alatt egymillió aláírásnak kell összegyűlnie legalább hét EU-s tagállamból – áll a dokumentumban, amelyet Winkler Gyula európai parlamenti képviselő mutatott be.

Minority SafePackes lufiosztásMinority SafePackes lufiosztás

A 13. Zilahi Kongresszus elfogadta az RMDSZ új Alapszabályzatát, amely megerősíti a nők képviseletét az RMDSZ testületeiben, rögzíti, hogy a szórvány-magyarság parlamenti képviselője biztos befutó helyen legyen, és azt, hogy kötelezően a Szövetség minden megyei/területi szervezeténél válasszanak ügyvezető elnököt.

A Szövetség programját célzó módosítások leginkább az esélyegyenlőségi, szociálpolitikai, ifjúsági, külügyi és a gazdasági problémák megoldására terjednek ki. Az ifjúságot a szülőföldön való letelepedésre ösztönzik, emellett a nők esélyeinek munkapiaci növelését, a férfiak és nők közötti bérszakadék csökkenését, és a nők elleni erőszak megelőzését is sürgetik. Külpolitikájukban szorgalmazzák, hogy a nemzeti jogszabályok mellett az európai intézmények is védjék az őshonos nemzeti kisebbségek által teremtett értékeket és ezt a sokszínűséget.16:39, 2017. május 13.
Van női kvótája az RMDSZ-nek

463 szavazattal egyhangúan elfogadták az alapszabályzat módosítását, amely többek között a női kvóta bevezetését is tartalmazza. Az egyik módosítás szerint a Nőszervezet képviselői az RMDSZ helyi, megyei és országos testületeiben kötelező módon képviseletet kell nyerjenek. Tehát a megyei, területi választmányokban, a kongresszusi testületben, az SZKT-ban, Megyei vagy Területi Képviselők Tanácsában, helyi választmányokban a Nőszervezet és fiatalok kötelező módon képviseltetve kell legyenek. A helyi küldöttek tanácsának legkevesebb minden harmadik választmányi tagja nő kell legyen. A városi és községi közgyűlések összetételére ugyanez a szabály lesz érvényes.

16:33, 2017. május 13.
Nagy Zsoltnak üzent Horváth Anna

Horváth Anna ügyvezető alelnök Nagy Zsoltnak írott leveléből idézett: "Elindultunk az úton. Túl vagyunk két országos választáson, sok helyen megújult a csapat. Ma a szervezet apraja-nagyja, az önkormányzatoktól a parlamentig veled együtt vallja, hogy újra kell építeni a bizalmat. Újra kell építeni a közösségi részét a szervezetünknek – vagy, ahogy te fogalmaztál - a Szövetséget az RMDSZ-ben: az emberek gondjainak és vágyainak meghallgatásával sok, elkötelezett, türelmes és alázatos munkával.

Horváth AnnaHorváth Anna


16:32, 2017. május 13.
Hegedüs Csilla: még ma is félünk a másságtól

Hegedüs Csilla, a Nőszervezet alelnöke markáns véleményt fogalmazott meg az alkotmánymódosítási javaslat szavazása kapcsán, amely során az RMDSZ képviselőházi frakciójának zöme megszavazta azt. "Még ma is félünk a másságtól, félünk attól, hogy a gondosan berendezett kis konzervatív házunk tája kibillen a (sosem létező) egyensúlyból. Ki kell nyitnunk az ablakot, be kell engednünk a friss levegőt.

Hegedüs CsillaHegedüs Csilla


A női kvótának a szervezet alapszabályzatába való bevezetéséről is beszélt: "A mai Kongresszuson elindultunk a jó úton: ezentúl több nő lesz aktív része a döntéshozatalnak, több szakember segíti majd a munkánkat. Társadalmi vitát szervezünk, a kritikus hangokat meghallgatjuk. Mindezzel, mi, együtt, építjük a közösségünket. Építjük a jövőnket!" - mondta.

16:23, 2017. május 13.
Lőrincz Csilla: Nem kívánunk egyebet, mint egészséges egyensúlyt

Az RMDSZ Nőszervezete elmúlt két évének eredményeiről, a női kvótáról, illetve a terveikről beszélt Lőrincz Csilla a szervezet alelnöke.

"Van egy álmunk. Egy olyan világról, amelyet egyensúly jellemez. Amelyben szükségünk van egymásra, egymás folyamatos támogatására, minden alkotó elem hozzájárulására. Így kerek, egészséges egész. Ebben az egészben a nő is ott ül az asztalnál, ahol a döntések születnek" - mondta Lőrincz, majd felidézte a Nőszervezet elmúlt két éves munkáját, így a közösségi élet fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseikről, a hangsúlyosan nőket érintő betegségek megelőzéséért szervezett kampányról, a parlamenti választások eredményeiről, az önkormányzati képviselő nők képzéséről, majd a legaktuálisabb projektjükről: a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom nevű kampányunkról.

Lőrincz CsillaLőrincz Csilla


"Idén elérkezettnek láttuk az időt, hogy a nőket érintő legsúlyosabb kérdést felvállaljuk, a legégetőbb feladattal és a hosszútávú megoldásokkal is foglalkozzunk. Törvénymódosításra van szükség. A mentalitásváltás érdekében pedig civil szervezeti támogatással, szakértelemmel iskolai tájékoztatókat szervezünk. Köszönet azoknak, akik eddig megértették a helyzet súlyosságát, és aktívan bekapcsolódtak a kampányba! Minden harmadik nőt ér erőszak élete során" - hangsúlyozta a politikus. A női kvótáról elmondta, az egészséges egyensúlyra törekednek, és arra kérte a küldötteket, hogy támogassák azt.

16:22, 2017. május 13.
Oktatás és decentralizáció

16:19, 2017. május 13.
Az RMDSZ EP-képviselői a kongresszuson

16:14, 2017. május 13.
Csak egy kép15:41, 2017. május 13.
Az RMDSZ országos vezető testületeinek elnökei

14:58, 2017. május 13.
Itt követhető élőben az RMDSZ kongresszusa14:56, 2017. május 13.
Cseke: a kormányra lépésnek mindig feltételei vannak14:55, 2017. május 13.
Markó szerint elvárnák tőlünk, hogy ünnepeljük a centenáriumot

Markó Béla a közelgő centenáriumra húzta fel iróniával bőven tűzdelt beszédét.14:43, 2017. május 13.
Porcsalmi mondta a kongresszus legjobb beszédét

Persze, szubjektívek vagyunk, de azért az nem mindennapos, hogy egy politikusi beszéd után könnycseppeket morzsolgatunk a szemünk sarkában. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, bár beszéde első felében inkább befele, a szervezet tagjaihoz szólt, beszéde második felére bekeményített, és egyértelmű álláspontot fogalmazott meg a kisebbségi jogokért való harc és a homofób alkotmánymódosítás összefüggései kapcsán - mindezt egy Wesselényi-idézetből kiindulva, a konzervativizmus és a haladás kettősségére építve. Beszédének vonatkozó része itt olvasható.

Porcsalmi BálintPorcsalmi Bálint13:52, 2017. május 13.
Kelemen politikai beszámolójával kezdődtek el a kongresszusi munkálatok

A köszöntő beszédeket követően megkezdődtek a kongresszus munkálatai, Kelemen Hunor politikai beszámolójával. A kongresszuson 507 küldött vesz részt, így az ülés döntésképessé lett nyilvánítva. Kelemen Hunor a kolozsvári kongresszus óta eltelt időszakot értékelte ki politikai beszámolójában, arról beszél, hogyan zajlott az erdélyi magyarság jogérvényesítése és jogvédelme mind külföldi, mind romániai színtéren.

Elmondta, az RMDSZ a helyi és területi szervezetekkel, civil szervezetekkel, szakmai szervezetekkel és egyházakkal összefogva kiemelten foglalkozott a közösségépítéssel, az oktatástól a kultúrától, gazdaságig, családpolitikáig. Az iskolák működésének ellehetetlenítését célzó intézkedések, a nemzeti szimbólumok elleni "abszurd drámába illő üldözésre" utalva elmondta, a magyar ügy képviseletéből indult ki az RMDSZ az elmúlt két évben, egyetlen jogcsorbító intézkedést vagy kísérletet sem hagyott szó nélkül.


Ami a magyar ügy külföldi fórumokon való képviseletét illeti elmondta, 2015-ben azt ígérte az RMDSZ, hogy árnyékjelentést készít a nyelvi charta és a kisebbségvédelmi keretegyezmény előírások betartása kapcsán, ez megtörtént.

Két évvel ezelőtt beszámolt arról, hogy útjára indították a Minority SafePack kezdeményezést. Mára az elutasító döntések ellenére sikerült elérni azt, hogy az EB bejegyezte a kezdeményezést és útjára indulhat az egymillió aláírás összegyűjtését. Az RMDSZ azt vállalta, hogy 250 ezer aláírást gyűjt össze Romániában.

Elmondta, a FUEN-kongresszus kapcsán diplomáciai csatornákon a romániai szervek érdeklődni kezdtek, hogy ki miért jön a FUEN-kongresszusra, ki és hogyan szólal fel. Elmondta, hogy ha ő lenne a külügyi vezető, akkor nem számon kérné, hanem együttműködne a kisebbséggel párbeszédet kezdeményezne, és partnerként venne részt a Minority SafePack-kel kapcsolatos a munkában. A román államnak a magyar kisebbséghez való támadó attitűdje szerinte kontraproduktív, hiszen jól bánni a kisebbséggel stabilitást és társadalmi békét eredményez.

>> Kelemen Hunor politikai beszámolója itt elérhető >>

Elmondta, két választás is lezajlott az utolsó kongresszus óta. Az RMDSZ-nek nem sikerült elnyernie a polgármesteri tisztséget Marosvásárhelyen, bár igaz az is, hogy még soha nem állt ilyen közel a győzelemhez a szövetség.

A parlamenti választásokat egyértelmű sikerként könyvelte el Kelemen, hiszen nagyobb frakcióval rendelkeznek, mint az előző ciklusban. A kormánykoalícióval kötött együttműködési megállapodásnak első eredménye az egészségügyben az anyanyelvi kiszolgálást célzó törvény.

Céljaik közül a közigazgatási törvény módosítását emelte ki, amelyben 10%-ra csökkentenék az anyanyelvhasználati küszöböt, illetve jogsértés esetére szankciókat is javasolnak a törvényben. Elmondta: a közösségi szimbólumok használatának kérdése a kormány asztalán van. Az anyanyelvű oktatást szintén prioritásként emelte ki, és kijelentette: a versenyképességet továbbra is komolyan kell venniük.


A jövő évi centenárium véleménye szerint próbára fogja tenni a román-magyar viszonyt, mert 1918 mást jelent a románoknak, mást a magyaroknak, és a két közösség közötti bizalom alacsony. A szövetségi elnök döbbenetesnek nevezte, ahogy a Román Tudományos Akadémia nacionalista retorikával riogat. Felelőtlenség, amit ezek az urak tesznek – mondta, hozzátéve: nekünk nem elnézést kell kérnünk azért, hogy száz év után még mindig itt vagyunk. A román közvélemény-formálókhoz fordul, arra kérve őket:óvjuk meg egymást attól, hogy a centenárium főüzenete a magyarok ellen irányuljon. Ne magyarellenességgel fedjük el azt, hogy nem létezik egy országprojekt, hogy nincsenek nagy közös célok.


13:11, 2017. május 13.
Vincze Loránt: az RMDSZ kongresszusának jelentem, hogy a Minority SafePacket bejegyezte az EB

Vincze Loránt a Minority Safepack bejegyzése mellett sikerként beszélt arról, hogy a tavalyi FUEN kongresszuson lehetőséget kapott az RMDSZ arra, hogy a legnagyobb európai kisebbségi ernyőszervezetet vezesse, most pedig sikerül Kolozsvárra hozni a FUEN-t, amely az erdélyi városban tartja jövő héten a kongresszusát.


„Azt szeretnénk, hogy négy nap után minden résztvevő Erdély nagyköveteként induljon haza. Aki már tudni fogja, hol van a kolozsvári Szent György-szobor, milyen a háromszéki sajt, a csíki kolbász, a szilágysági pálinka, hallott már Maros-menti dallamokat, mulatott Kalotaszegen és örökre emlékezni fog a bonchidai Bánffy-kastélyra, mert ünnepélyes keretek között ott írta alá a Minority SafePack aláírásgyűjtési ívet” - mondta Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

Hozzátette, a FUEN-kongresszus résztvevői hallani fognak az erdélyi magyarokat ért jogsértésekről, tudni fognak a kulturális hagyaték megőrzését célzó erőfeszítésekről, az autonómia-harc kihívásairól és magáénak érzi majd anyanyelv-használatért vívott harcot, mert otthon ők is hasonló problémákkal küzdenek.

Vincze LorántVincze Loránt


12:43, 2017. május 13.
További köszöntők:


Istúriz üzeneteIstúriz üzenete12:40, 2017. május 13.
Az Európai Néppárt főtitkára a Minority SafePack támogatásáról biztosította az RMDSZ-t12:12, 2017. május 13.
Biró Zsolt: a testvérharcot magunk mögött hagytuk

Biró Zsolt MPP-elnök az RMDSZ és az MPP között létrejött együttműködés fontosságáról beszélt felszólalásában. Elmondta, örömmel állapíthatja meg, hogy a testvérharcot a két szervezet maga mögött hagyta, és elindult az RMDSZ és az MPP együttműködése. "A történelem során azt látjuk, hogy azok a közösségek kudarcok vallottak, ahol a közösségtudat meggyengült" - mondta, és kiemelte, éppen ezért a nemzeti érdekérvényesítés útján kell találkozni, hiszen az önkormányzati választásokkor a szórványban és tömbmagyar településeken egyaránt, ott, ahol megtörtént az összefogás, a magyar emberek magyar jelöltekre szavaztak.

Bíró ZsoltBíró Zsolt


12:07, 2017. május 13.
Grindeanu szerint a törvények kedvezőek a kisebbségeknek, de gyakorlatba is kell ültetni őket

Az RMDSZ részéről mindig professzionalizmust és hozzáértést tapasztaltam a közigazgatás szintjén, a kapcsolatunk pedig mindig korrekt és hatékony volt – üzente Sorin Grindeanu miniszterelnök. Üzenetét Molnár Zsolt, nemrég kinevezett tanácsosa tolmácsolta.
A miniszterelnök szerint bánságiként jól ismeri a multikulturális közeget, és a kisebbsgé nehézségeit. „Románia felvállalta a ksiebbségei védelmét, és az utóbbi években alkotott törvényeink példaértékűek lehetnek, most ezek gyakorlatba ültetésén kell dolgoznunk. A másság nem tesz bennünket sem ellenséggé, sem vetélytárssá. Partnerként kell egymásra tekintenünk. A közeljövőben következetesek kell lennünk a kisebbségek jogainak a gyakorlatba ültetésében, párbeszédre van szükség, és meg kell erősítenünk a kisebbségi jogok védelmét”” – üzente Grindeanu, hozzátéve: számos közös ügyünk is van, mint a munkahelyek teremtése, a minőségi egészségügy, az infrastruktúra javítása.

Románia fejlődik, és fontos, hogy partnerek legyünk ebben a folyamatban –zárult üzenete.


12:02, 2017. május 13.
Molnár Gyula: a bezárkózó kormánypolitikánál semmi nem lenne rosszabb az erdélyi magyaroknak

A magyarországi politikát figyelembe véve furcsán hangzik, de egyetértek az előttem szólókkal . kezdte beszédét Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Gyulyás Gergely Fidesz-alelnök beszédeinek jogállamiságra vonatkozó részeire utalva.
A kongresszus jelszava kapcsán elmondta, örvend, hogy ez nemcsak az ellenállás, hanem az építkezés jelszava is lesz. „Az RMDSZ folyamatosan képes volt megújulni, és eközben meg is erősödött. Köszönöm és gratulálok, hogy kitartó és elszánt volt” – mondta.

A világ megváltozott, nem lehet a klasszikus bal-jobb tengelyben értelmezni a szembenállást, mondta a szocialista politikus, aki szerint most a szembenállás a bezártságot hirdető nacionalisták és a szabadság pártján állók közt van. Mi a szabadság pártján állók között vagyunk, mondta, hozzátéve: az illiberális állam álma, a szélsőséges módon bezárkózó idegengyűlölő politika lassan elbukik Európában - vélekedett. Az itteni magyarság számára semmi sem lenne rosszabb, mint egy bezárkózó kormánypolitika – érvelt a nyitottság mellett.


12:02, 2017. május 13.
Gulyás Gergely (FIDESZ): a jogállamiság fogalma értelmezhetetlen lehet Romániában

Gulyás Gergely a FIDESZ alelnöke ott folytatta, ahol Semjén Zsolt abbahagyta: a román állami szervek vegzálják a magyar közösséget, az elöljáróit koncepciósnak tűnő perekben. Szerinte a jogállam működésének súlyos zavarát mutatja Antal Árpád, Ráduly Róbert, Szőke Domokos, Mezei János, Horváth Anna ellen indított eljárások, amelyek ha nem felmentéssel zárulnak le, akkor a jogállam fogalma értelmezhetetlen lesz Romániában.

Gulyás GergelyGulyás Gergely


11:54, 2017. május 13.
Tariceanu: a román politikában az adott szó másnapra nem ér semmit, de ez nem igaz az RMDSZ-re

„Mindig konstruktív, bizalomra épülő kapcsolatunk volt az RMDSZ-szel. A román politikában az adott szó általában már másnapra nem ér semmit, de ez az RMDSZ-re nem igaz” – mondta videóüzenetében Calin Popescu-Tariceanu, aki szerint annak idején a közös román-magyar kormányülések modellértékűek voltak az államközi kapcsolatok szempontjából.
Az ALDE-nek és az RMDSZ-nek közös értékekei vannak: a projektalapú, és nem konfliktusalapú politika, a demokráciában való hit, a jogállamiság, nem az ügyészi állam támogatása – mondta az ALDE elnöke.
Tariceanu szerint közös cél kell legyen a fiatalok támogatása, hogy meggyőzzük őket, hogy az országban maradjanak, vállalkozást indítsanak, családot alapítsanak, hozzájáruljanak a társadalom fejlődéséhez.


11:51, 2017. május 13.
Semjén Zsolt: Magyarország kész Románia esetében is „újragombolni a mellényt”

Semjén Zsolt KDNP-elnök, magyar miniszterelnök-helyettes Magyarország kormánya nevében köszöntötte a kongresszust, és kifejezte a gratulációját az MPP és az RMDSZ az összefogásért, amelynek minden magyar nyertese, és szerinte ez az összefogás megtörte a magyar képviselet gyengülésének trendjét.

A katolikus líceum ügyéről beszélve elmondta, a magyar gyerekek magyar nyelven tanulását akadályozza meg a hatósági vizsgálat, és a legrosszabb időket idézi az, hogy a szülőket kihallgatásra viszik be. Szerinte nem korrupció, hanem valamilyen bürokratikus probléma miatt akadályozzák a líceum működését, szerint "a korrupciónak még csak az árnyéka sem vetül" a katolikus iskola ügyére.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt

Szerinte a restitúciós folyamatnak, az anyanyelv-használatnak az akadályoztatásáról, a nemzeti szimbólumok használatának tiltásáról is őszintén kell beszélni. Minthogy arról is őszintén kell szólni, hogy a román hatóságok vegzálják a magyar önkormányzati elöljárókat. Elmondta, a jogállamiság álarca mögött megfélemlítést folyik azzal a céllal, hogy a magyar emberek ne merjenek köztisztséget vállalni. Hangsúlyozta, sem a titkosszolgálat, sem a DNA nem állhat a törvények fölött. Az autonómiatörekvések kapcsán elmondta, a román barátaiban is szeretné tudatosítani, hogy a magyarság soha nem követelt olyant, amire nincs példa az Európai Unióban. Megilleti a magyar kisebbséget az, ami a többi európai őshonos kisebbséget. Arra kérte a román felet, hogy a centenárium évfordulóján tanulmányozza a Gyulafehérvári Nyilatkozatot és szellemében és betűjében is valósítsa meg az abba belefoglalt vállalásokat. A Minority SafePack elindításához gratulált, és ígérte, hogy az egymillió aláíráshoz minden magyar nemzetrész kiveszi a részét. Magyar óvodák beindítását szorgalmazta, ehhez támogatást is ígért. Egységes demográfiában gondolkodik a magyar kormány. „Hisznek abban, hogy a demográfiai gondokra nem az a megoldást, hogy idegen kultúrkörből engedjünk be embereket” - mondta, és azt hangsúlyozta, hogy az itteni családokba kell a gyerekeknek megszületniük. A magyar kormány tudja, hogy ehhez családtámogatás, anyasági támogatás kell, éppen ezért ezt a támogatást kiterjeszti minden magyarra, bárhol éljen is a világba.


A román-magyar államközi kapcsolatokról elmondta, a magyar kormány részéről a kéz ki van nyújtva a román állam felé. Hozzátette, a V4 együttműködésben Szlovákiával sikerült jó kapcsolatot kialakítani, Szerbiával a terhelt kapcsolatot sikerült „szárnyaló” együttműködéssé változtatni, és Magyarország kész Románia esetében is „újragombolni a mellényt”, az erdélyi magyarok pedig számíthatnak a magyar kormány támogatására.

11:29, 2017. május 13.
"Nem akarom, hogy Viktor arra ébredjen, új miniszterelnök is van, új pártelnök is van"

A meghívottakat felkonferáló Kelemen Hunor Magyarország miniszterelnökeként konferálta fel Semjén Zsoltot. Ez mi észre sem vettük, de Semjén beszéde után ő maga korrigált, és ügyelt arra, hogy Gulyás Gergely Fidesz-alelnököt még véletlenül se nevezze pártelnöknek. "Nem szeretném, hogy Viktor arra ébredjen Kínában, új miniszterelnök is van, új pártelnök is van" - poénkodott.

11:24, 2017. május 13.
Dragnea: el kellene gondolkodjunk azon, hogy tegyük meg a következő lépést az RMDSZ-szel

Az RMDSZ betart minden megállapodást, amit megkötnek vezetői. Ezúton köszönöm, hogy a Markó Béla által megkezdett hagyományt Kelemen Hunor is folytatja, akivel jó a viszonyom – sokak szerint túl jó is – mondta hosszúra nyúlt beszédében Liviu Dragnea. A PSD és a képviselőház elnöke elmondta: „Valóban, a választások előtt és után is több találkozóm volt Hunorral, és talán azon is el kellene gondolkodnunk, hogy tegyük meg a következő lépést. Úgy vélem, az utóbbi években a PSD is bizonyította, hogy betartja mind a politikai, mind a gazdasági ígéreteit. Nincsenek illúzióim, tudom, hogy a romániai magyarok nem szoktak szociáldemokrata jelöltre szavazni, de 2019-ig talán sikerül meggyőznünk önöket, hogy a mi jelöltünk a megfelelő” – mondta, hozzátéve: a magyarok utóbbi két választása csalódást okozhatott nekik. Az első (Traian Basescu – szerk.) egyértelműen azt okozott, és a második (Klaus Johannis – szerk.) is azt fog okozni – jósolta.

Liviu DragneaLiviu Dragnea

Dragnea sorra vette a kormány eddigi megvalósításait, azt mondta, alig várja, hogy a Marosvásárhely- Iasi autópálya végre átszelje a Kárpátokat, és összekössön bennünket.

„Támogatom az anyanyelvű oktatást, de biztassák arra gyerekeiket, hogy tanuljanak meg jól románul, mert így itthon boldoguhatnak, közel a szüleikhez, közelebb, mintha Magyarországon vagy nyugatabbra vállalnának munkát. Az a veszély fenyeget, hogy Románia munkaerő nélkül marad” – figyelmeztetett.

A közelgő centenárium kapcsán úgy vélekedett: közös a történelmünk, és nem a széthúzásra kell törekedni. A román- magyar kapcsolatok kapcsán azt mondta: a két országot több dolog köti össze, mint ami elválasztja, és az együttműködés mindkét ország polgárai számára hasznos, ők pedig nyitottak a közeledésre.


11:14, 2017. május 13.
Kelemen: azt hiszem, jó döntés volt a parlamenti együttműködés

Tavaly egy adott pillanatban leültünk, és volt egy nagyon őszinte négyszemközti beszélgetésünk, mert a politikai párbeszédnek nincs alternatívája. Így jutottunk el oda, hogy készítsünk elő egy parlamenti együttműködést, és töltsük meg tartalommal – azt hiszem, hogy ez egy jó döntés volt – vezette fel Kelemen Hunor Liviu Dragnea PSD-elnöket.

Megijedtem, hogy mindent elmondasz, amit megbeszéltünk, Hunor – válaszolt erre a képviselőház elnöke.11:12, 2017. május 13.
Johannis szeretné, ha a román pártok is követnék az RMDSZ példáját

Az RMDSZ a romániai demokratikus konstrukció alappillére – fogalmazott üzenetében Klaus Johannis államfő, akinek üzenetét Laurentiu Stefan tanácsos tolmácsolta. A demokrácia egy út, amelyre mindannyian együtt léptünk. Az RMDSZ sikeresen képviselte a magyar közösséget, miközben részt vett különböző pártokkal a kormányzásban. Nemcsak a magyar közösséget képviselte, hanem az országot is előbbre vitte – üzente az államfő.
Az államfő üdvözölte az RMDSZ törekvését, hogy Románia legmodernebb és legteljesítményorientáltabb pártjává akar válni, és reméli, hogy a román pártok is követni fogják a példáját.

Johannis azt kívánta az RMDSZ-nek, hogy maradjon egy aktív résztvevője a politikai életnek, és képviselje sikeresen a kisebbséget, a liberális demokráciát és a jogállamiságot.

10:58, 2017. május 13.
Kelemen Hunor a román-magyar államközi kapcsolatok szorosabbra fűzését emelte ki köszöntő beszédében

Kelemen HunorKelemen Hunor

Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ nevében köszöntötte a romániai és magyarországi pártok elnökeit és a román és magyar kormány és pártok képviselőit.


"Kétévente együtt vagyunk, eljönnek a román pártok, a magyarországi pártok és a kormányok képviselői, és ha gyakrabban nem is, akkor ezen az eseményen kétévente találkoznak" - mondta, és hozzátette, szorgalmazza, hogy a két ország közötti viszony bizalmi, partneri viszony legyen. Szerinte ez a viszony most nem ilyen, de lát esélyt arra, hogy ez változzon, és az RMDSZ ebben szívesen vállalja a közvetítő szerepet, hiszen a románok és a magyarok egymásra utaltsága egyértelmű.10:52, 2017. május 13.
Zilah polgármestere: az itteni magyarok és románok nem élhetnek egymással párhuzamos életet

Ciunt Ionel, Zilah ismertetésével kezdte köszöntő beszédét. Zilah polgármestere emlékeztetett, 1210-ben említi először a települést Anonymus krónikája. Zilah Erdély kapuja, fontos ipai központ, amelynek új adminisztrációja az életszínvonal növeléséért dolgozik. "A történelemnek számos olyan fejezete van, amely nem tőlünk, románoktól és magyaroktól függött. Emiatt értettük meg, hogy az itteni magyarok és románok nem élhetnek egymással párhuzamos életet, és a közösségek nem különülhetnek el egymástól. Bölcsesség, tolerancia és a békés együttélés szükséges, és mi, akik itt élünk, rendelkezünk ezekkel a jellemvonásokkal, éppen ezért sikerül is itt békében együtt élni és együtt nevelni gyerekeinket" - mondta a polgármester, aki eredményes munkát és a városban kellemes időtöltést kívánt a kongresszusnak.

10:47, 2017. május 13.
Seres Dénes: együtt erősebbek vagyunk, és nincs az az ár, amely elsodorna

Seres Dénes házigazda minőségében üdvözölte a kongresszust. A kongresszus mottójára utalva elmondta, a szilágysági magyar közösség soha nem volt a meghátrálás híve. „Az a dolgunk, hogy evezzünk, a felszínen maradjunk, együtt erősebbek vagyunk, és nincs az az ár, amely elsodorna” - mondta. Örömmel tölti el, hogy a házigazdája lehet ennek a magyar fórumnak, és azt kívánja, hogy a kongresszus bölcsen döntsön a magyar közösség jövőjét illetően.

Seres DénesSeres Dénes


10:41, 2017. május 13.
Kongresszusi pillanatképek

Ezzel fogadott a kongresszus, és hagymás pogácsával. Finom.Ezzel fogadott a kongresszus, és hagymás pogácsával. Finom.

A prezídium kezdés előttA prezídium kezdés előtt

Egy villanykapcsolótól sem hátrálnak megEgy villanykapcsolótól sem hátrálnak meg


10:27, 2017. május 13.
Dragnea is itt van

A házigazdák (Seres Dénes, Ciunt Ionel zilahi polgármester és Kelemen Hunor)köszöntői után a pártelnökök és meghívott vendégek üzenetei hangzanak el. A sort pedig maga Liviu Dragnea, a PSD elnöke kezdi, majd Semjén Zsolt KDNP-elnök következik.

Liviu DragneaLiviu Dragnea

Klaus Johannis államfő nem lesz személyesen jelen, Laurentiu Stefan tolmácsolja üzenetét. Gulyás Gergely Fidesz-alelnök személyesen, Calin Popescu-Tariceanu ALDE-elnök videóüzenetben köszönti a kongresszust. Molnár Gyula MSZP-elnök szintén személyesen mond beszédet, Sorin Grindeanu miniszterelnök üzenetét Molnár Zsolt tanácsos tolmácsolja. Az EPP főtitkára, Antonio López-Istúriz White videóüzenetet küldött. További köszöntők: Bíró Zsolt, Lucian Bode, Zubánics László, Paul-Jürgen Porr, Ungár Péter, Horváth Ferenc, Petrolena Mihaela Csokany, Samu István, Sin József, Zelenák József, Forró László, Farkas Emőd, Vincze Loránt.

Vincze Loránt FUEN-elnök és Bíró Zsolt MPP-elnökVincze Loránt FUEN-elnök és Bíró Zsolt MPP-elnök

Kovács Péter volt ügyvezető elnök/főtitkárKovács Péter volt ügyvezető elnök/főtitkár


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS