2018. szeptember 22. szombatMóric
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD megbuktatta a saját kormányát

2017. június 21. 10:20, utolsó frissítés: 13:51

A bizalmatlansági indítványt 241 képviselő és szenátor támogatta. Percről percre követjük a szavazást.


Saját kormánya ellen nyújtott be bizalmatlansági indítványt a PSD, miután Sorin Grindeanu miniszterelnök nem volt hajlandó távozni tisztségéből, noha a párt megvonta tőle a politikai támogatást, a miniszterek pedig majdnem testületileg benyújtották a lemondásukat.

A bizalmatlansági indítványt vasárnap olvasták fel a parlamentben, szerdán pedig a vita és a szavazás következik. Az RMDSZ és az USR nem vesz részt a szavazáson, a PNL jelen lesz, de nem szavaz, a PMP szintén nem szavazza meg az indítványt.

A PSD-ALDE kormánykoalíciónak elvileg meglenne a többsége a kormánybuktatáshoz, de feltehetően nem minden kormánypárti törvényhozó fogja megszavazni azt. A kisebbségi frakció ugyanakkor nem foglalt egységesen állást, mindenki lelkiismereti szavazatot ad le.

Az RMDSZ kedden azután jelentette be, hogy nem vesznek részt a szavazáson, hogy lekerült a szenátus és a bizottságok napirendjéről több, kisebbségvédelemmel kapcsolatos törvénytervezet. A keddi eseményeket itt követtük.

A nap eseményeit ma is folyamatosan frissülve követjük.

20:27, 2017. június 21.
A bizalmatlansági indítvány ellen szavazó PSD-sek sorsa is eldől

A PSD országos végrehajtó bizottságának következő ülésén döntenek a hiányzó vagy a bizalmatlansági indítvány ellen szavazó kollégák sorsáról, jelentette be Gabriela Firea, a párt alelnöke.

"Az országos végrehajtó bizottság ülésén fogunk dönteni, az előző döntéseink tükrében. A párt érdekében példát kell statuálnunk. Valószínű, hogy akik belátják, hogy tévedtek, néhány hónapon belül - ezt szerdán javasolta egy kolléga - fél éven, egy éven belül visszatérhetnek a csapatba. Ismétlem ez egy javaslat volt" - mondta Gabriela Firea az Antena 3 televízió egyik műsorában.

Bukarest főpolgármestere arról is beszélt, hogy nem okoz számára örömet arról beszélni, hogy fejek fognak hullani. "Nem okoz örömet így beszélni volt kollégáidról, hogy azt állítsad, hogy fejek fognak hullani, hogy felakasztasz valakiket, mert most magas lovon ülsz, mert elfogadták a bizalmatlansági indítványt (...) Lehet ők ezt csinálták volna és mindannyiunkat kivégeztek volna" - nyilatkozta a PSD alelnöke.

Firea szerint sérült a párt megítélése, a kormányzásban is voltak hiányosságok, de most az a legfontosabb, hogy jövő héttől új kormánya lesz az országnak, amely nagyobb lelkesedéssel és elszántsággal veselkedhet neki a munkának. (agerpres)

17:28, 2017. június 21.
Liviu Dragnea azt nyilatkozta szerdán, nem áll fenn annak a veszélye, hogy a koalíciónak ne legyen meg az új kormány beiktatásához szükséges többsége.

"Tudomásom szerint a többség nagyobb, mint a kisebbség, azt hiszem, ez még így van. Ha ebben a feszült helyzetben, a ránk nehezedő nyomás ellenére is megvolt a bizalmatlansági indítvány elfogadásához szükséges többségünk, nem áll fenn annak a veszélye, hogy ne legyen meg az új kormány beiktatásához szükséges többség. Emlékeztetném önöket, hogy 2012-ben, amikor megbuktattuk az Ungureanu-kabinetet, három szavazattal volt több nekünk. Most jóval több voksunk volt, mint amennyi elegendő lett volna" - válaszolta Liviu Dragnea a parlamentben arra a kérdésre, hogy a kormánykoalíciónak megvan-e még a parlamenti többsége.(agerpres)

16:12, 2017. június 21.
Négy miniszterelnök-jelöltre is gondolt, vannak köztük nők és férfiak is - jelentette ki Liviu Dragnea.

16:07, 2017. június 21.
Dragnea szerint a PSD megerősödve került ki ebből a történetből

Románia visszatért a normalitásba és az alkotmányos rendbe - jelentette ki Liviu Dragnea PSD-elnök.

Politikai rizikót vállaltak, azt azonban nem akarták kockáztatni, hogy egy ambiciózus kormányprogram ne működjön. Jó dolog, hogy a PSD megerősödve került ki ebből a megpróbáltatásból - vélekedett. Nyomás volt minden irányból, hogy ez a koalíció ne tudja végigvinni a kormányprogramját. Ez nem sikerült, s a néhány "állampolgár" kísérlete megbukott - jelentette ki Dragnea.

A következő napokban lesz ismét végrehajtó bizottsági ülés, vasárnap pedig találkoznak a parlamenti csoportokkal, hétfőn miniszterelnök-javaslattal mennek Klaus Johannis államfőhöz - mondta. Meg van győződve arról, hogy Johannis továbbra is a stabilitást támogatja, és hétfőn az egyeztetésen el fogja fogadni a javaslatukat.

15:38, 2017. június 21.
Băsescu szerint a kormánykoalíció elvesztette többségét

A PSD és az ALDE alkotta szövetség elvesztette többségét a parlamentben, így "az lenne normális, ha a kormányzási lehetőséget is elveszítenék" - nyilatkozta szerdán Traian Băsescu szenátor.

"Dragnea és Tăriceanu veszítettetek! A kisebbségek szavazatai nélkül a bizalmatlansági indítvány nem ment volna át. A PSD-ALDE szövetség elvesztette többségét. Az lenne a normális, ha a kormányzás lehetőségét is elveszítené. Erről Johannis dönthet" - írta Facebook-oldalán Traian Băsescu. (agerpres)


15:19, 2017. június 21.
Tanácskozásra ültek össze szerdán, a bizalmatlansági indítvány elfogadása után a PSD és az ALDE képviselői és szenátorai.

Liviu Dragnea, a PSD és Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke nem nyilatkozott a sajtónak a gyűlés kezdete előtt.

15:11, 2017. június 21.
Grindeanu: a PSD-ben maradok, remélem, 6 hónap múlva nem jutunk ugyanide

Sorin Grindeanu leváltott kormányfő sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy a PSD tagja marad, a PSD-nek viszont nem lett volna szabad ilyeneken átmennie, hogy a saját kormányát leváltsa csak azért, mert egyetlen ember ezt akarta.

Grindeanu megköszönte mindenkinek, aki mellette állt, különösen Victor Pontának, akit éppen csak múlt pénteken nevezett ki kormányfőtitkárnak. Kijelentette, hogy teljesíteni fogja a kötelességeit, mindaddig, amíg kinevezik az új kormányt.

Grindeanu azt is elmondta, reméli, hogy hat hónap múlva nem jut ugyanilyen helyzetbe az ország. (hírszerk.)


14:45, 2017. június 21.
Cseke: nem volt kényelmes a szavazattöbbség

Nem volt kényelmes szavazattöbbség a bizalmatlansági indítvány megszavazásán - jelentette ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a Digi24 televíziónak.

Arra a kérdésre, hogy mi történik most a kormánykoalíciót alkotó pártok és az RMDSZ közötti parlamenti együttműködési megállapodással, Cseke azt mondta, ebben eleve benne van, hogy minden ülésszak végén megvizsgálják ezt, és a mostani ülésszak már a végéhez közeledik.

Cseke szerint a kedden napirendről levett törvénytervezetek a normális parlamenti procedúrában vannak már jelen, és hangsúlyozta, hogy "sok hazugság, valótlanság" hangzott el ezekkel kapcsolatban. Azt javasolta a törvénytervezeteken felháborodóknak, hogy olvassák el a törvényeket, vessék össze az európai és a hazai törvénykezéssel, és azután alkossanak véleményt. (hírszerk.)

14:22, 2017. június 21.
"Ma megszabadultunk az egyik PSD-s bandától, a Ponta-Grindeanu-féle társaságtól. Ahhoz, hogy minden rendbe jöjjön Romániában, a Dragnea-Olguţa-Firea-féle bandától is meg kell szabadulnunk" - nyilatkozta Ludovic Orban, a PNL elnöke, hozzátéve, hogy a párt egyetlen képviselője sem szavazott a bizalmatlansági indítványról. (agerpres)


13:59, 2017. június 21.
Hétfőn egyeztet Johannis a pártokkal

Hétfőn hívja egyeztetésekre a pártokat Klaus Johannis államfő, tudósít a Digi24.

13:56, 2017. június 21.
Ponta csalódott

Victor Ponta kormányfőtitkár azt mondta, csalódott a szavazás eredménye miatt, mert egyes PSD-s kollégák is örültek annak, hogy megbukott a saját kormányuk, viszont reméli, hogy legalább Románia nyer valamit ebből, "ki tudja". Azt is belengette, hogy esetleg otthagyja a PSD-t: "nem áll meg az élet, ha nem leszek PSD-s".


13:54, 2017. június 21.
Calin Popescu-Tariceanu szenátuselnök hivatalosan is bejelentette, hogy megbukott a kormány, és ezt az államelnök tudomására hozzák. Az ülést berekesztette.

13:38, 2017. június 21.
Megszavazták a bizalmatlansági indítványt

Megszavazták a bizalmatlansági indítványt, megbukott a Grindeanu-kormány. 248 szavazatból 241 igen volt, 233 szavazatra volt szükség a kormánybuktatáshoz.

13:32, 2017. június 21.
Vége a szavazásnak

Lezárult a szavazás, jelenleg a szavazatokat számolják. 233 szavazatra van szükség ahhoz, hogy megbukjon a kormány.

13:18, 2017. június 21.
Nem adta oda az RMDSZ felszólalási idejét a PNL-nek

Cáfolta Cseke Attila a bizalmatlansági indítvány vitáját vezető Calin-Popescu Tariceanu bejelentését, miszerint az RMDSZ átadta volna a felszólalási idejét a PNL-nek.

"A gyűlés elején az RMDSZ nevében ismertettem a döntést, miszerint parlamenti frakcióink nem vesznek részt sem a vitán sem a szavazáson. Majd hitetlenül hallgattuk a házelnök bejelentését, hogy az RMDSZ 2 percét a Nemzeti Liberális Pártnak adta volna felhasználásra. Frakcióvezetőként, aki mandátumot kapott az RMDSZ álláspontjának képviseletére a gyűlés elején, ezt mindenképpen cáfolom. Az RMDSZ nem adta oda a perceit sem a PNL-nek, sem más pártnak, világos volt a mi döntésünk, hogy nem veszünk részt sem a vitán, sem a szavazáson" - szögezte le Cseke Attila.

13:05, 2017. június 21.
Nyíltan szavaznak a PSD-sek

Claudiu Manda, a PSD szenátora bejelentette szerdán, hogy a párt döntésének megfelelően a szociáldemokrata képviselők és szenátorok nyíltan, a golyók felmutatásával szavaznak.

"A frakcióban egyöntetűen megszavaztuk, hogy ilyen módon szavazunk " - mondta a szenátor.

Kifejtette: a szociáldemokrata képviselők és szenátorok ilyen módon is 'tanújelét akarják adni', hogy betartják a párt döntését.(agerpres)

13:05, 2017. június 21.
Grindeanu: bárki legyen is a miniszterelnök, nem gyakorolhatja a tisztségét Dragnea miatt

Keményen visszavágott Dragnea beszéde után a PSD elnöknek Sorin Grindeanu miniszterelnök.

Szerinte mindegy ki a miniszterelnök, esélye sincs gyakorolni a tisztségét Liviu Dragnea miatt. Arról is beszélt, hogy az utóbbi napokban a miniszteri tisztségek és a miniszterelnöki tisztség kapcsán zajlottak Dragnea tárgyalásai a PSD-n belül, és hozzátette, ha összeszámolja a neveket, amelyek az utóbbi napokban felmerültek, akkor most az ülésteremben legalább 5 "miniszterelnök" és 50 "miniszter" ül. Az utóbbi napokban még neki és Pontának is felajánlott tisztségeket. "Nem tárgyaltunk abszolút senkivel, és nem bocsátkoztunk olyan alkudozásokba, amely Románia érdekeinek rovására történnek" - mondta Grindeanu, aki szerint már abból is látszik, hogy Dragnea nem bízik a PSD-s törvényhozókba, hogy nyílt szavazásra kötelezi őket.

12:58, 2017. június 21.
Basescu: te Liviu, kapok néhány percet pluszba?

Ezt mondta vicceskedve a PMP elnöke Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek. Nem volt szüksége többre, nagyon rövid beszédet mondott. Az ALDE és a PSD képtelen a kormányzásra, jelentette ki.


12:58, 2017. június 21.
Mi már tudjuk, mi lesz az eredmény :)

Ödönnel jósoltattuk meg. Itt van.

12:58, 2017. június 21.
Liviu Dragnea: a bizalmatlansági indítvány elfogadása a PSD-ALDE kormányzás folytatását jelenti

Liviu Dragnea szerint egyszerű a mai nap tétje, a bizalmatlansági indítvány elfogadása a PSD-ALDE kormányzás folytatását jelenti, ezt követelik a decemberi választási eredmények. „A kormány nem ment rosszul, de a „nem rossz” nem elég, nem azért kaptuk meg a szavazatok 45%-át, hogy Romániának csak kicsit legyen jobb, ezért döntöttünk a kormány leváltása mellett” - mondta a PSD elnöke. Elmondta, nehéz helyzetben volt a PSD, amikor átvette a párt irányítását. Nem akarja azt, hogy a múlt hibáit újra elkövesse a párt, ezért kemény kézzel fogja össze a tevékenységet, még akkor is, ha ez egyeseknek nem tetszik. Nem fogadhatja el azt, hogy a kormányprogramnak kevesebb, mint 20%-a valósult meg, a román emberek érdekében ezért a bizalmatlansági indítvány megszavazását kérte.

12:26, 2017. június 21.
A PSD kivonult Raluca Turcan beszédéről

Dragnea és a PSD egy még szervilisebb kormányt akar ahelyett, amelyet ők maguk tettek az ország élére - mondta a PNL korábbi ideiglenes elnöke, Raluca Turcan a bizalmatlansági vitáján. A politikus élesen bírálta Liviu Dragnea PSD-elnököt, felemlegetve, hogy Tulcea megyében semmilyen eredményt nem tudott felmutatni. A PSD kivonult a teremből, amikor Turcan szót kapott, beszédét pedig időtúllépés miatt félbeszakította Calin Popescu Tariceanu ülsévezető, a szenátus elnöke.

11:46, 2017. június 21.
Grindeanu: nem értem, miért vagyunk itt ma

A vitán Sorin Grindeanu, felemlegette, hogy miután Johannis visszautasította Sevil Shhaideh kinevezését, két hétig "állt az ország". Aztán Liviu Dragnea felkérte őt, hogy vállalja el a miniszterelnökséget, amire ő először nemet mondott, mivel ekkor Temes megyei tanácselnök volt, határozott tervekkel, a családja is Temesváron élt. Végül meggyőzték, hogy vállalja el. Most pedig hat hónappal később kell megtudnia, hogy nem jól végzi a munkáját, és ezt egy olyan elemzés alapján jelentik ki, amelyet nagyon sokan nem láttak a PSD-ből sem.

"Kedves kollégák, nem értem, miért vagyunk itt, ahogyan a romániaiak nagy része sem érti" - mondta.11:46, 2017. június 21.
Mihai Fifor újra felolvassa a bizalmatlansági indítványt

Kb. 40 percet fog tartani a vita, utána jön a szavazás.

11:46, 2017. június 21.
Victor Ponta kormányfőtitkár azt nyilatkozta szerdán, hogy azzal a meggyőződéssel szavaz a bizalmatlansági indítvány vitáját követően, hogy végül megalakul a második Grindeanu-kormány.

'Minden képviselő önállóan szavaz. Láthatóan a bizalmatlansági indítvány ellen fogok majd szavazni. Azzal a meggyőződéssel szavazok, hogy a bizalmatlansági indítványt követően megalakul a második Grindeanu-kormány, hogy ne kerüljünk oda, hogy ismét az államfő dönt. (...) Ez messze a legrondább helyzet, amely előfordult velem az utóbbi 14 évben. (...) Tárgyaltam Liviu Dragneával és Călin Popescu-Tăriceanuval is, hogy találjuk egy megoldást. Nem találtunk' - nyilatkozta Ponta a parlamentben. (agerpres)

11:29, 2017. június 21.
Népviseletbe öltözött, havasi kürttel "felfegyverkezett" férfi jelent meg a parlamentben, miközben Calin Poprescu-Tariceanu szenátuselnök a napirendet ismertette. Az eltávolítását kérték. Több törvényhozó fotózni kezdte.

11:28, 2017. június 21.
Cseke elismételte: az RMDSZ nem vesz részt a szavazáson

A bizalmatlansági indítványról szóló vita Cseke Attila, az RMDSZ szentásui frakcióvezetőjének felszólalásával kezdődött. A politikus egyetlen mondatot közölt a pulpitustól: Az RMDSZ nem fog részt venni a bizalmatlansági indítvány szavazásán.

Egyébként a vitán egyelőre jelen vannak az RMDSZ parlamenti csoportjai is.

11:16, 2017. június 21.
Nyílt szavazást akar a PSD-ALDE

A kormánykoalíciót alkotó pártok azt szeretnék, hogy a szavazás ne legyen titkos, hanem nyílt.

11:02, 2017. június 21.
Grindeanu: megyünk szavazni

Nagyon rövid nyilatkozatot adott Sorin Grindeanu miniszterelnök, mielőtt bement volna a parlamenti ülésterembe. Kijelentette, hogy Liviu Dragneával beszélt telefonon ma reggel, a PSD elnöke pedig ismét a lemondását kérte. Nem mondok le, megyünk szavazni, mondta Grindeanu.

10:51, 2017. június 21.
A Grindeanu-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáját megelőzően gyűlésre ültek össze a parlamentben a PSD és az ALDE képviselői és szenátorai.

Az ülésen jelen vannak a Grindeanu-kormány távozó miniszterei, valamint Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea is.

Sorin Grindeanu miniszterelök is a parlament épületében tartózkodik, Victor Ponta kormányfőtitkárral és Daniel Constantin képviselővel együtt.

A képviselőház és a szenátus plénuma 11 órától vitatja meg a Romániát nem lehet elkobozni. Megvédjük a demokráciát és az állampolgárok szavazatait címet viselő bizalmatlansági indítványt, ezt követően pedig szavaznak róla.(agerpres)

10:07, 2017. június 21.
Ponta már a csütörtöki kormányülésre készül

Victor Ponta kormányfőtitkár azt nyilatkozta kedden, hogy tárgyalt Sorin Grindeanu miniszterelnökkel a bizalmatlansági indítványról és előkészítettek csütörtökre egy lajstromot a miniszterek neveivel.

"Van egy listánk csütörtökre. Két feltételnek kell teljesülnie. Először is bukjon el e bizalmatlansági indítvány, másodszor pedig, hogy legyen tartás szerdán az illető személyekben. Mert az nem működik, hogy szerdán jóban akarnak lenni Dragneával, csütörtökön pedig a Grindeanu kabinet tagjai akarnak lenni" - nyilatkozta Victor Ponta a Realitatea tévé adásában. (agerpres)

10:07, 2017. június 21.
Dragnea: átmegy az indítvány

Liviu Dragnea úgy véli, hogy megszavazza a parlament a bizalmatlansági indítványt.

"Tárgyilagos vagyok. Az indítvány átmegy" - jelentette ki Dragnea, amikor a Grindeanu-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány esélyeiről kérdezték az újságírók.

A PSD elnöke részt vett a párt végreható bizottságának ülésén, amelyen a párt bővített vezetősége és a Grindeanu kormány távozó miniszterei mellett részt vettek a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetői is, élükön Călin Popescu-Tăriceanu pártelnökkel.

10:06, 2017. június 21.
A PSD és az ALDE kezdetben nem számolt az RMDSZ szavazataival, amikor a bizalmatlansági indítvány elfogadásának esélyeit latolgatták - jelentette ki Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

Amikor az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások kisiklásáról kérdezték Dragnea azt mondta: "A szükséges többség kialakításában nem számoltuk bele az RMDSZ szavazatait".

A PSD végreható bizottságának kedd esti informális ülésén a párt bővített vezetősége és a Grindeanu kormány távozó miniszterei mellett részt vettek az ALDE vezetői is, élükön Călin Popescu-Tăriceanu pártelnökkel.

Jelen voltak többek között: Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Nicolae Bădălău, Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu, Claudiu Manda, Gabriel Vlase, Georgian Pop, Liviu Pop, Nicolae Moga, Doina Pană, Marian Oprişan, Paul Stănescu, Marian Neacşu, Gabriel Pâslaru, Şerban Nicolae, Titus Corlăţean, Marcel Ciolacu, Eugen Nicolicea, Oana Florea, Carmen Moldovan, Natalia Intotero, Cristian Dumitrescu, Steluţa Cătăniciu, Daniel Chiţoiu.

A távozó miniszterek közül az ülésen részt vettek Graţiela Gavrilescu, Mihai Tudose, Gabriel Leş, Răzvan Cuc, Ana Birchall, Şerban Valeca, Marius Dunca, Rovana Plumb, Teodor Meleşcanu, Florian Bodog.

Az ülésen a sajtó képviselői nem vehettek részt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS