2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyszebenben tanácskoznak az EU vezető politikusai

2019. május 09. 12:22, utolsó frissítés: 20:11

Egy 10 pontos nyilatkozatot fogadtak el az EU vezetői, amelyben többek közt vállalják, hogy "egyetlen Európát fognak védelmezni". A csúccsal egyidőben tiltakozások is zajlottak.


A csúcstalálkozó házigazdája Klaus Johannis államfő, mivel jelenleg e tagállam adja a Tanács elnökségét. A csúcstalálkozó elnöki tisztét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogja ellátni. A találkozón részt vesz Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is.

Az uniós vezetők megvitatják majd az EU következő, a 2019–2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjét. A vezetők továbbá véleménycserét folytatnak arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie és milyen prioritásokat kell meghatároznia az EU-nak az elkövetkező évekre. A Nagyszebenben folytatandó megbeszélések kiindulópontja a Donald Tusk elnök által készített döntéselőkészítő feljegyzés lesz, melynek alapján két részre tagolódnak a tárgyalások: külön vitatják meg a vezetők a külső dimenziókat, illetve a belső dimenziókat.

20:17, 2019. május 09.
Johannis: örülök, hogy Romániából indul egy egységes, pozitív üzenet az Európai Unió megerősítéséért

Örülök, hogy Romániából indul a tagállamok és az európai intézmények egységes, pozitív üzenete az Európai Unió megerősítéséért egy világos elv- és értékrendcsomag alapján - jelentette ki Klaus Johannis államfő a csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján.

"Románia, mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, és mint az európai projekt megszilárdítása mellett mélyen elkötelezett állam, ma az Európai Unió jövőjéről szóló vita központjává vált. Európa Romániába jött. Ez egy történelmi esemény, először fordul elő, hogy Romániának lehetősége van otthont adni az Európai Tanács ülésének. A mai megbeszélések megerősítették meggyőződésünket, hogy együtt tudjuk megírni az Európai Unió jövőjét. Azt szerettük volna - és most a végén azt mondhatom, hogy sikerült -, hogy az egység csúcstalálkozója legyen, az elkötelezettségünké, hogy folytatni tudjuk az integrációs projektet. (...). Örülök, hogy Romániából indul a tagállamok és az európai intézmények egységes, pozitív üzenete az Európai Unió megerősítéséért egy világos elv- értékrendcsomag alapján'- mondta Johannis.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy a nagyszebeni csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat mérföldkő marad az EU történelmében.

"A két évvel ezelőtt, az alapító okiratok aláírásának 60. évfordulóján, Rómában elfogadott megállapodás szellemében, a Nagyszebeni Nyilatkozat legfontosabb üzenetét, mondhatnám Nagyszeben szellemét fejezi ki annak az akaratnak a megerősítése, hogy együtt folytatjuk az európai projektet. Európa napján tehát kinyilvánítjuk az egységes cselekvésre irányuló politikai akaratunkat. Azzal a meggyőződéssel, hogy az EU a polgárok érdekét szolgálja, teljes szívemből remélem, hogy ez a politikai üzenet minél több emberhez eljut, és megerősíti bennük az Unióba vetett bizalmukat" - mondta az államfő.

Az államfő hangsúlyozta: a nyilatkozatban megfogalmazott elvek és célkitűzések célja az európai egység erősítése.

Johannis érintette a leendő stratégiai programot, amelynek középpontjában az európai növekedés és konvergencia, az egységes piac megerősítése, a belső biztonság megszilárdítása, valamint az EU hatékony külső fellépési lehetőségének megteremtése áll.

"Románia meglátása szerint az európai és globális kontextusban fontos, hogy a leendő stratégiai program közös megegyezés alapján jelölje ki azokat az elsőbbségi célkitűzéseket, amelyekre fókuszálni szeretnénk, ugyanakkor biztosítsa az Unió számára azokat az eszközöket és forrásokat, amivel ezek elérhetők" - mondta Iohannis, aki hangsúlyozta, hogy erősebb és hatékonyabb Unióra van szükség. (agerpres)

20:10, 2019. május 09.
Tusk "szerelmet vallott" Nagyszebennek/ben

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk bevallása szerint beleszeretett az uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozójának helyet adó Nagyszebenbe.

"Egyszerűen beleszerettem Nagyszebenbe" - mondta Tusk román nyelven az csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón.

Nyilatkozata elején Donald Tusk megmutatott a jelenlévőknek egy pár kapuskesztyűt, amelyet a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának egykori hálóőrétől, Helmut Duckadamtól kapott. Az Európai Tanács elnöke egyébként említést tett Duckadamról januárban is, a román EU-elnökség Bukarestben tartott hivatalos nyitórendezvényén mondott beszédében.

"Amikor találkoztunk januárban, nagy lelkesedéssel beszéltem Romániáról, mert meggyőződésem, hogy önök itt nagyszerű emberek. Fantasztikus csúcsértekezletet szerveztek" - mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Donald Tusk. (agerpres)

19:57, 2019. május 09.
Johannis az EU-csúcson is odaszúrt az ellenzéknek

"Vannak olyan politikusaink is, akik nem óhajtják a jogállamot Romániában, de a döntés a román állampolgárok kezében van, és egy sor választás - az európai parlamenti, a referendum, az államelnöki - előtt állunk, amelyeken egyértelmű választ fognak kapni a románoktól. Én tudom, mi lesz ez a válasz. Alig várom, hogy megkapjuk" - mondta az államfő az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal és az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Klaus Johannis, Donald Tusk és Jean-Claude Juncker (fotó: Államelnöki Hivatal)Klaus Johannis, Donald Tusk és Jean-Claude Juncker (fotó: Államelnöki Hivatal)


Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint szükség van-e a jogállamisággal foglalkozó uniós biztosra, Johannis azt felelte: ezt az Európai Bizottság új elnöke fogja eldönteni.(agerpres)

19:49, 2019. május 09.
Tusk: június 28-án az Európai Tanács megkezdi az új tisztségviselők jelölési eljárását

Az európai parlamenti (EP-) választások után, május 28-án összeül a 28 tagállam állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács, hogy megkezdje az új tisztségviselők jelölési eljárását - jelentette be Donald Tusk, a testület elnöke csütörtökön Nagyszebenben, a tagállamok vezetőinek informális tanácskozását záró sajtóértekezleten.

Tusk szerint a nagyszebeni, az unió jövőjéről szóló tanácskozáson a tagállamok demokratikusan megválasztott állam- és kormányfői egyértelművé tették: készek vállalni a politikai felelősséget az EU jövőjét illetően és kifejezték eltökéltségüket, hogy megvédik az Európai Uniót.

Leszögezte: az új Európai Bizottság megválasztását az uniós szerződésben lefektetett szabályok alapján, a demográfiai és földrajzi egyensúlyt tiszteletben tartva kell megszervezni, hogy mind a kis, mind a nagy tagállamok képviseltessék magukat az EU legmagasabb rangú tisztségviselői között.

Tusk szerint legjobb lenne konszenzussal dönteni, de jelezte: erre nem sok esélyt lát, ezért nem fog habozni szavazásra bocsátani a tisztségviselők jelölésével kapcsolatos kérdéseket.

"Hatékony intézményekre, gyors döntésekre van szükségünk. Szándékom szerint júniusban fogom nevesíteni az EB új elnökét, aki, remélem, meg tud felelni a hozzá fűzött elvárásoknak" - mondta az Európai Tanács elnöke.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt állította, hogy a nagyszebeni csúcstalálkozó bebizonyította: a résztvevők - a brit uniós tagság megszűnése után az EU-ban maradó 27 tagállam állam- illetve kormányfői - valóban egységesek tudnak lenni, nemcsak egy "kirakatba szánt üzenet". Hamarosan lejáró mandátumára visszatekintve, az EB elnöke, úgy értékelte, túlzás az unió válságáról beszélni, és a 2014 óta eltelt időszakot kizárólag negatív fényben feltüntetni - példaként a munkanélküliség és költségvetési deficitek csökkenését hozva fel példaként. (mti)

19:34, 2019. május 09.
Viorica Dăncilă csak nem tudja elfogadni, hogy nem hívták meg az EU-csúcsra

Kiegészíthették volna egymást Klaus Johannis államfővel a nagyszebeni EU-csúcstalálkozón, jelentette ki csütörtökön Kolozsváron Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (UMF) látogató Dăncilă azt mondta, az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét a miniszterelnök tölti be, és fontosnak tartotta volna a megvalósításokról beszélni, mert azok "nagyon-nagyon jók": 90 jogszabály ügyét zárták le, míg Bulgáriának csak 43, Ausztriának pedig 53 ügyirat csomóját sikerült lezárnia elnöksége hat hónapja alatt.

"Úgy véltem, hogy kölcsönösen kiegészíthetnénk egymást, a miniszterelnök beszélhetett volna az EU-elnökség megvalósításairól, pozitív dolgokról, a munkánkról, mert ez végülis Románia és minden román állampolgár munkája, és Románia államelnöke beszélhetett volna - éppen ezekre alapozva - az EU jövőjéről.(...) De az elnök nem akarta ezt" - fogalmazott Dăncilă. (agerpres)

17:14, 2019. május 09.
Orbán Viktor: a legfontosabb, hogy bevándorlásellenes vezetőket válasszunk

Bevándorlásellenes vezetőket kell választanunk a bő két hét múlva esedékes európai parlamenti választásokon, hogy Európa képes legyen megvédeni önmagát és gyermekeink jövőjét - mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalán csütörtökön megjelent, Nagyszebenben készített videofelvételen abból az alkalomból, hogy a nap folyamán részt vesz az európai uniós tagállamok vezetőinek a romániai városban rendezett informális csúcstalálkozóján.Mint mondta, közös gondolkodásra gyűltek össze Európa jövőjéről, ám az emberek véleményének ismerete nélkül nem lehet egy ilyen beszélgetést lezárni, legfeljebb elkezdeni.

"Az emberek véleményét majd a választáson ismerjük meg. Ma itt amit biztosan el tudunk mondani és amit Magyarország részéről képviselni fogok az az, hogy a bevándorlást meg kell állítani" - mondta Orbán Viktor. (mti)

17:11, 2019. május 09.
Az EP elnöke is részt vett a tanácskozás első részén

A nap első felében lezajlott ülés első részén részt vett az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani. Ezt követően hosszú sajtótájékoztatót tartott, nagyrészt olasz nyelven, amit a TVR elfelejtett lefordítani, így csak azok hallgassák végig, akik affinitást éreznek a dallamos mediterrán nyelv iránt.17:04, 2019. május 09.
Az EU-csúcs második munkaülése zajlik

Jelenleg a csúcstalálkozó második munkaülése zajlik.

Az Európai Tanács ülésének lejárta után közös sajtótájékoztatót tart Klaus Johannis államfő, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. (agerpres)

17:02, 2019. május 09.
Johannis az új könyvét is promózta

Az EU-s vezető politikusok nem úszták meg, hogy kapjanak egy egy példányt Klaus Johannis államfő legújabb EU.RO című könyvéből, ami valljuk be elég jó promóciós lehetőség: ha mindegyik államfőnek megtetszik, akkor a tagállamok nemzeti könyvtáraiból töménytelen rendelés érkezhet.

Johannis büszkén adja át a könyvét Donald Tusknak, az Európa Tanács elnökének. Fotó: Államelnöki Hivatal Johannis büszkén adja át a könyvét Donald Tusknak, az Európa Tanács elnökének. Fotó: Államelnöki Hivatal


Itt Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke és Peter Pellegrini Szlováki miniszterelnöke örvendeznek Johannis könyvének. Fotó: Államelnöki HivatalItt Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke és Peter Pellegrini Szlováki miniszterelnöke örvendeznek Johannis könyvének. Fotó: Államelnöki Hivatal


16:47, 2019. május 09.
Ilyen körülmények között zajlott az EU vezetőinek munkaebédje

Fotó: Államelnöki HivatalFotó: Államelnöki Hivatal


Az ebédre főtéren lévő Brukenthal Múzeumban került sor.

16:30, 2019. május 09.
Az EU vezető politikusai levonultak az utca emberei közé kezet fogni

Nagy a szeretet:A tömeg azt harsogja: Európa, Európa! Hangosan zúg a Johannis, Johannis! is.
Fotó: Államelnöki HivatalFotó: Államelnöki Hivatal


16:21, 2019. május 09.
Johannis Macronnal pózőrködik

Fotó: Államelnöki HivatalFotó: Államelnöki Hivatal


És szépen mosolyognak egymásra a nagyszebeni polgármester irodájában, ahonnan Johannis 14 évig igazgatta a várost:

Fotó: Államelnöki HivatalFotó: Államelnöki Hivatal


Nem csak fotókat készíteni találkozott a két államfő, hanem kétoldalú megbeszéléseket is folytattak.

15:45, 2019. május 09.
Románia és a Moldovai Köztársaság egyesüléséért is tüntettek

Az EU-csúcsnak helyet adó nagyszebeni polgármesteri hivatal közelében levő téren csaknem harminc személy kérte Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését.

"A mi üzenetünk Klaus Johannis román elnökhöz és a többi uniós állam- és kormányfőhöz az, hogy a német újraegyesülés mintájára mi is egyesülhessünk, ne legyen többé határvonal a Prut" - mondta George Simion, az európai parlamenti választásokon induló független jelölt.A Fejlődés az Intézményekben Egyesület (Asociaţia "Evoluţie în instituţie") megmozdulását szintén az Egyesülés térre engedélyezte a városháza illetékes bizottsága. Néhány tüntető megpróbált átvinni egy transzparenst a Nagypiac térre, hogy az EU-csúcs résztvevői is láthassák üzenetüket, a csendőrök azonban útjukat állták. Az egyik tüntető, Cristian Mihai Dide elégedetlenségét fejezte ki emiatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy akciójukat nem arra a helyre engedélyezték, ahova eredetileg kérték. Dide nem árulta el az újságíróknak, milyen üzenet áll a transzparensen, amelyet az EU-csúcs helyszínen szerettek volna láthatóvá tenni. (agerpres)

15:31, 2019. május 09.
Diákok tüntetettek klímavédelem prioritásként való kezeléséért

Az Azonnali helyszíni tudósítása szerint mintegy száz diák tüntetett azért a szebeni Egyesülés (Unirii) téren, hogy a klímavédelmet is prioritásként kezeljék az csúcsértékezetlen. Az Azonnali információi szerint a diákok a Fridays for Future mozgalom tagjai és többségük Münchenből és Salzburgból buszozott Nagyszebenbe.
Az Agerpres hírügynökség szerint a diákok a Greenpeace aktivistáihoz csatlakoztak.

"A nagyszebeni EU-csúcs Európa jövőjéről szól, és a mi rövid üzenetünk ennek kapcsán a következő: nincs jövő, ha a klímavédelmi intézkedések nem élveznek előnyt" - nyilatkozta Alin Tănase Greenpeace-koordinátor.

A környezetvédelmi szervezet tüntetése 15 óráig tartott.

15:24, 2019. május 09.
Dăncilă az utolsó pillanatig reménykedik

Az Adevărulnak nyilatkozó PSD-s források szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök azért tesz ma látogatást a két, Szeben megyével szomszédos, megyeszékhelyen is (Gyulafehérváron és Kolozsváron), hogy ha mégis meghívják jelen lehessen a csúcstalálkozó. A miniszterelnök már tegnap egy gyulafehérvári négycsillagos hotelben éjszakázott, hogy a Nagyszebentől 70 km távolságra lévő településről könnyedén eljuthasson a találkozó helyszínére.

Viorica Dăncilă miniszterlnök Gyulafehérváron. Fotó: Alba24.roViorica Dăncilă miniszterlnök Gyulafehérváron. Fotó: Alba24.ro

(adevărul)

15:06, 2019. május 09.
Íme a tíz pont

A nyilatkozat már korábban kiszivárgott, így tulajdonképpen nincs semmi meglepetés benne:

• Egy Európát fogunk megvédeni - Kelettől Nyugatig, Északtól Délig. Harminc évvel ezelőtt emberek milliói harcoltak a szabadságért és az egységért, és ledöntötték a vasfüggönyt, amely évtizedek óta megosztotta Európát. Nincs helye a megosztottságnak, amely a kollektív érdekeink ellen hat.

• Együtt maradunk jóban-rosszban. Szükség esetén szolidárisak leszünk, és mindig összefogunk. Képesek vagyunk és leszünk egy hangon beszélni.

• Mindig közös megoldásokat fogunk keresni, meghallgatva egymást a megértés és a tisztelet szellemében.

• Továbbra is védjük az életmódunkat, a demokráciát és a jogállamiságot. Az európaiak elidegeníthetetlen jogait és alapvető szabadságait keményen küzdelem árán szerezték meg, és soha nem tekinthetők magától értetődőnek. Tiszteletben fogjuk tartani a Szerződésekben foglalt közös értékeket és elveket.

• Ott teljesítünk, ahol a leginkább fontos. Európa továbbra is nagy lesz nagy ügyekben. Továbbra is meghallgatjuk az európaiak aggodalmait és reményeit, közelebb hozzuk az Uniót polgárainkhoz, és ennek megfelelően fogunk cselekedni, ambícióval és elszántsággal.

• Mindig fenntartjuk a méltányosság elvét, függetlenül attól, hogy az a munkaerőpiacon, a jólétben, a gazdaságban vagy a digitális átalakulásban van-e. Tovább fogjuk csökkenteni a közöttünk lévő egyenlőtlenségeket, és mindig segítünk a leginkább kiszolgáltatottaknak Európában, az embereket helyezve a politika elé.

• Meg fogjuk adni magunknak az eszközöket, hogy megfeleljünk ambícióinknak. Biztosítani fogjuk az Unió számára a céljainak eléréséhez és politikáinak megvalósításához szükséges eszközöket.

• Meg fogjuk védeni az európaiak következő generációinak jövőjét. A fiatalokba fektetünk be, és egy olyan Uniót fogunk építeni, amely alkalmas a jövőre, és képes lesz megbirkózni a 21. század legsürgetőbb kihívásaival.

• Megvédjük polgárainkat, és biztonságban tartjuk őket, puha és kemény erőinkbe való befektetéssel és nemzetközi partnereinkkel való együttműködéssel.

• Európa felelős globális vezető lesz. A mai kihívások mindannyiunkat érintik. Folytatjuk a munkát partnereinkkel a világban, hogy fenntartsuk és fejlesszük a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, hogy kihasználjuk az új kereskedelmi lehetőségeket és közösen kezeljük a globális kérdéseket, mint például a környezet megőrzése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem. (hírszerk.)

14:51, 2019. május 09.
Az európai vezetők elfogadták a nagyszebeni nyilatkozatot

A nyilatkozat 10 pontot, 10 ígéretet tartalmaz az európai polgároknak. Szó van benne közös védelemről, ugyanakkor az európai vezetők elkötelezettek az „európai életmód, a demokrácia és a jogállamiság” védelmében.

14:42, 2019. május 09.
Vége a tanácskozásnak és már csoportkép is van

Véget ért a tanácskozás és már a csoportkép is elkészült.

14:07, 2019. május 09.
Az európai vezetők asztalhoz ültek, megkezdődött a tanácskozás

Az európai vezetők 13.15-kor asztalhoz ültek, hogy megvitassák hogyan működjön tovább a politikai, társadalmi és gazdasági szövetségük. Emellett várhatóan elfogadnak egy történelmi nyilatkozatot, amelyet Klaus Johannis államelnök fogalmazott az Európai Bizottság elnökének és az Európai Tanács elnökének segítségével. (digi24)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi BalázsFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


13:58, 2019. május 09.
Merkel: jelképes jelentőségű, hogy Európa napján tanácskoznak az unió jövőjéről

Jelképes jelentőségűnek nevezte Angela Merkel német kancellár csütörtökön, hogy a román uniós elnökség idején az erdélyi Nagyszebenben ülésezik az Európai Tanács és azt is, hogy az EU-27-ek vezetői Európa napján, a Schuman-nyilatkozat évfordulóján, és a "nagy bővítés után" tizenöt évvel tanácskoznak az unió jövőjéről.

Angela Merkel Nagyszebenben. Fotó: Dumitru Angelescu/LibertateaAngela Merkel Nagyszebenben. Fotó: Dumitru Angelescu/Libertatea


"A véleményeink különböznek, de keressük a közös nevezőt, olyan intézkedéseket akarunk hozni, amelyek segítenek megőrizni a jólétet, biztonságot. Ugyanakkor meg akarjuk őrizni az európai értékeket is, amelyeket az EU-n kívül is népszerűsíteni akarunk" - mondta érkezésekor a német kancellár.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői az EU-ban maradók egységét hangsúlyozó "optimista" nyilatkozatot készülnek elfogadni Nagyszebenben az unió jövőjével kapcsolatos vállalásaikról. (mti)

13:50, 2019. május 09.
Johannis: Rövidesen csatlakozunk a schengeni övezethez és az MCV-től is megszabadulunk

Románia "rövidesen" a schengeni övezet része lesz, és az igazságügyi reformot nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmustól (MCV) is "megszabadul" - mondta Klaus Johannis államfő.

Fotó: Államelnöki HivatalFotó: Államelnöki Hivatal


Az EU-csúcsra való érkezésekor az elnök rámutatott, számtalan tárgyalást folytatott már az európai vezetőkkel Románia schengeni csatlakozásáról, a nap folyamán is egyeztet még a témáról, "de nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogyan azt elképzeljük". "Sajnos vannak politikusaink, akik támadják az igazságszolgáltatást, vannak politikusaink, akik támadásokat intéznek még az európai intézmények ellen is. Így ahelyett, hogy előre haladnánk és befogadnának bennünket például a schengeni övezetbe, viták vannak a romániai jogállamisággal kapcsolatban, és ezeket a vitákat nyilván azok a politikusok váltották ki, akik egyebeket akarnak, nem az ország javát szolgálják" - fogalmazott.

Johannis hangsúlyozta, a román állampolgárok európai állampolgárok kívánnak maradni. "Megígérem önöknek, hogy azok is maradunk, és azt is megígérem, hogy rövidesen - valószínűleg nem ma, de rövidesen - csatlakozunk a schengeni övezethez és az MCV-től is megszabadulunk" - nyomatékosította a román államfő. (agerpres)

13:45, 2019. május 09.
A britek nem csak Brexitelni nem tudnak, de leszállni sem

A News.ro arról tájékoztat, hogy a Nagyszebenbe érkező egyik brit küldöttség repülőgépe egy madárral ütközött a szebeni reptéren.

A reptér képviselői elmondták, megállapítást nyert, hogy szerda este kisebb ütközés történt, de a repülőgépen tartózkodó összes utas biztonságban van. Az idézett forrás szerint a helyzetet orvosolták és az nem befolyásolja a küldöttség menetrendjét. (protv)

13:39, 2019. május 09.
Macron: az Európai Uniónak vállalnia kell, hogy 2050-ig nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását

Az Európai Uniónak stratégiai célkitűzései közé kell emelnie azt, hogy 2050-ig nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását - hangoztatta Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Nagyszebenben.

A francia elnök az erdélyi városban összesereglett újságírók előtt, érkezésekor azt mondta: ezt a vállalást már nyolc tagország támogatja, és reményei szerint már a mostani csúcstalálkozó alkalmával a 27-ek közös célkitűzésévé emelik.

Macron szerint az uniónak határai megvédésére, a schengeni övezet biztonságossá tételére is kiemelt figyelmet kell fordítania.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői az unió jövőjével kapcsolatos vállalásaikról készülnek nyilatkozatot elfogadni Nagyszebenben. (mti)

13:15, 2019. május 09.
Johannis: Harminc évvel a kommunizmus bukása után hazahoztuk Európát Romániába

Nem véletlenül időzítették május 9-ére, Európa napjára az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozóját és az európai uniós állam- és kormányfők informális ülését - nyilatkozta csütörtökön nagyszebeni sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő.

Fotó: Államelnöki HivatalFotó: Államelnöki Hivatal


"Fontos nap a mai Európa, fontos nap a mai Románia számára. Európa Romániába jött" - hangoztatta Johannis, hangsúlyozva, különleges pillanat számára, hogy az EU-csúcs előtt néhány órával megnyithatja az Európai Néppárt csúcstalálkozóját. Mint mondta, nem véletlenszerűen időzítették e két eseményt május 9-ére, Európa napjára. "Elsősorban arról fogunk ma tárgyalni, hogy mit jelent számunkra az Európai Unió, közös értékeinkről lesz szó, arról, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy továbbvigyük ezt a sikeres projektet" - mondta.

A román elnök kiemelte, ahhoz, hogy a jövőt érintő döntéseket tudjanak hozni, vissza kell tekinteni a múltba, az Európai Unió alapjaira, illetve számba kell venni az uniós tagságból származó előnyöket.

"Történelmi pillanat ez Románia számára, és nemcsak a csúcstalálkozó fontossága miatt, hanem azért is, mert harminc évvel a kommunizmus bukása után hazahoztuk Európát Romániába. (...) Az EPP vezetőinek meghatározó szerepük volt az Unió történelmében, megvetették ennek alapjait és megértették, hogy a kommunista rezsim alól felszabadult közép- és kelet-európai országoknak az EU-ban van a helyük" - fogalmazott az államfő. (agerpres)

13:13, 2019. május 09.
Huszonegy államelnök felhívása: Közös európai jövőnk a szavazólapon van

Közös felhívást írt alá Európa napja alkalmából, az európai parlamenti választásokat megelőzően az Európai Unió 21 államfője - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

"A 2019-es választások különösen fontosak: önök, európai állampolgárok döntik el, hogy az Európai Unió milyen utat kövessen. Ezért mi, Bulgária, Csehország, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia és Finnország államfője felhívunk minden európai állampolgárt, hogy 2019 májusának végén vegyen részt az európai parlamenti választásokon (...). Erős és egységes Európai Unióra van szükség, közös intézményekkel, olyan Unióra, amely kritikus szemekkel folyamatosan felülvizsgálja saját munkáját, és amely képes megreformálni önmagát, olyan Unióra, amelynek alapját polgárai és tagállamai képezik. Ennek az Európának, a Rómában, 2017. március 25-én elfogadott nyilatkozat alapján, dinamikus politikai vitára van szüksége a jövőt illetően. Európa képes a vélemények és elképzelések széles skálájának kezelésére. Természetesen nem kell visszatérnünk egy olyan Európába, ahol az országok nem egyenlő partnerek, hanem ellenségek. Egységes Európánknak szüksége van a népek erős szavazatára. Ezért felkérjük önöket, hogy éljenek szavazati jogukkal. Közös európai jövőnk a szavazólapon van" - olvasható a 21 EU-államfő által aláírt dokumentumban.

A dokumentum kifejti: a szabadság, a bőség, a jólét nem tekinthető garantáltnak.

A 21 államfő leszögezi, hogy az Európai Parlament megválasztott tagjai, valamint az Európai Unió Tanácsa dönti el, hogy milyen szabályokat kell alkalmazni Európában, és miként kell felhasználni az európai költségvetést.

"Sok európai polgárnak, különösen a fiatalabb generációnak (...) nem jelent ellentmondást, hogy szereti faluját, városát, régióját vagy nemzetét, de ugyanakkor elkötelezett az európai projekt mellett. Ha összetartunk, Európa képes szembenézni a kihívásokkal. Az utóbbi időben Európa minden korábbinál súlyosabb kihívásokkal néz szembe (...), először merül fel bizonyos közös intézmények megszüntetése, először fordul elő, hogy egy tagállam az Unió elhagyására készül. Mások nagyobb integrációt akarnak, egyesek kiterjesztenék az eurózónát, mások többsebességes Európát akarnak. Ezekben a kérdésekben más a különböző országok polgárainak, vezetőinek az álláspontja. Mindezek ellenére mindannyian egyetértünk abban, hogy az európai integráció és egység nélkülözhetetlen, és azt akarjuk, hogy Európa továbbra is Unióként maradjon meg" - írja a dokumentum.

A felhívás szerint csak egy erős közösség képes megbirkózni a jelenlegi globális kihívásokkal.

"A klímaváltozás, a terrorizmus, a gazdasági globalizáció és a migráció nem áll meg az országhatárokon. Csak intézményi szinten egyenlő partnerként együttműködve leszünk képesek sikeresen megfelelni ezeknek a kihívásoknak, és továbbmenni a gazdasági-társadalmi kohézió és fejlődés útján" - olvasható a 21 államfő felhívásában. (agerpres)

13:06, 2019. május 09.
Juncker: Az EU nem csak Brüsszelből áll

Azért akarta, hogy Nagyszebenben tartsák az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek csúcsértekezletét, hogy megmutassa, hogy az EU "nem csak Brüsszelt jelenti" - jelentette ki szerdán Nagyszebenben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, aki Klaus Johannis államfővel együtt fiatalokkal találkozott.

Fotó: Államelnöki HivatalFotó: Államelnöki Hivatal


"Azért akartam már 2017 szeptemberétől, hogy Nagyszebenben tartsuk az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsértekezletét, hogy bebizonyítsam, hogy az EU nem csak Brüsszelt jelenti" - mondta Juncker, aki hozzátette: minden ország és minden nemzeti parlament "Brüsszel részét képezi".

A Brexittel kapcsolatban az EB elnöke úgy fogalmazott: "mindenki ért angolul, de senki sem érti az angolokat".

Juncker arra bíztatta, a résztvevőket, hogy vegyenek részt a május 26-ai európai parlamenti választásokon. (agerpres)

12:39, 2019. május 09.
Orbán Viktor a V4-kel egyeztetett a csúcstalálkozó előtt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel tartott V4-es egyeztetésen az Európai Unió nagyszebeni rendkívüli csúcstalálkozójának kezdete előtt.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi BalázsFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


(mti)

12:33, 2019. május 09.
Az UNICEF képviselői arra kérték Johannist, álljon ki a gyerekek jogai mellett

Az UNICEF képviselői arra kérték szerda este Klaus Johannist, hogy álljon ki a gyerekek jogai mellett. Az UNICEF képviselői Nagyszebenben adták át a gyerekek nyilatkozatát a román államfőnek.

Az UNCEF képviselői arra kérték Klaus Johannist, hogy az európai állam- és kormányfőkkel folytatott megbeszélésen álljon ki a gyerekek jogi mellett. Johannis megköszönte a megbízást és úgy fogalmazott, hogy a csúcsértekezlet napja "nagy nap" Románia történelmében."Holnap egy nagy nap lesz. Európa azért jön hozzánk, mert mi Európában akarunk lenni, és azt hiszem, ez egy rendkívüli dolog" - mondta Johannis.

Az elnök több alkalommal is támogatta a gyermekek ügyeit védő szervezeteket, a Johannis házaspár azok közé tartozik, akik következetesen segítették a Mentsétek meg a gyerekeket Románia programot, vagy az UCOS - Egy gyermek, egy remény kezdeményezést, amely kifejezetten autizmussal élő gyerekekkel foglalkozik. (agerpres)

12:25, 2019. május 09.
Választási részvételre buzdít és az RMDSZ támogatását is kéri Orbán Viktor Nagyszebenben

Az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdít, a romániai magyarokat a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) támogatására kéri, és a román-magyar kapcsolatokon is szeretne javítani romániai tartózkodása alatt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára érkezett Nagyszebenbe, és nyilatkozott ott ebből az alkalomból csütörtökön a médiának.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) román újságíróknak nyilatkozik Nagyszebenben 2019. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi BalázsA Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) román újságíróknak nyilatkozik Nagyszebenben 2019. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


"Elsősorban kampányolni szeretnék itt a Romániában élő magyarok, de általában is minden román polgár körében, hogy vegyenek részt a választáson, mert ez fontos Romániának, Magyarország és minden európai országnak" - mondta a miniszterelnök.

Nagy részvételi aránnyal adjunk erős támogatást az európai vezetőinknek! - tette hozzá.

"Másodsorban: az ember mindig azért jön Romániába, hogy javítson valamit a román-magyar kapcsolatokon. Szeretnénk, ha a két ország és a két nép között szorosabb lenne az együttműködés. Harmadrészt: azt szeretném mondani az itt élő magyaroknak, hogy szavazzanak az RMDSZ listájára" - jelentette ki.

"Végül: elkezdődik a gondolkodás a választások utáni európai jövőről. Ez a nagyszebeni európai uniós csúcstalálkozó fő témája. Nem fogjuk lezárni (itt) ezt a gondolkodást, mert a választás után a polgárok véleményének ismeretében hozunk majd döntéseket, de előbb előkészítjük a későbbi megbeszéléseket. Úgyhogy itt Európa jövőjéről is lesz szó, és remélem, hogy Szeben megtermékenyít bennünket" - mondta. (mti)

12:20, 2019. május 09.
Johannis: A románok egy európai országot szeretnének

A románok egy európai országot szeretnének, és nem szerencsés, hogy vita van a jogállamiságról - jelentette ki szerdán Klaus Johannis államfő, a közszolgálati televíziónak adott interjújában.

"Egy szerencsétlen vita alakult ki a jogállamiságról. A románok egy független igazságszolgáltatást, egy igazságos országot akarnak, de vannak olyan politikusok, akik mást akarnak, és azt szeretnék, hogy ne kelljen felelniük tetteikért, és ezért a polgárok nem hibásak. (...) Meg kell értenünk, hogy a nagyszebeni csúcs nem egy elszigetelt esemény, hanem egy sokkal tágabb ábra része, amelynek mi, románok is részesei vagyunk. A románok egy fejlődő Európát akarnak (...), amely munkahelyeket és jólétet generál" - nyilatkozta Johannis.

Hozzátette: fontos a polgárok részvétele az EP-választásokon és a referendumon.

"Az európai parlamenti választások fontosak, a referendum fontos. Látják, hogy Románia számít, Románia az EU Tanácsának elnöke, Románia szervezi a nagyszebeni csúcstalálkozót. A románok szavazata számít" - mondta Johannis.

Az államfő "sajnálatosnak" nevezte, hogy Romániában is vannak vezető politikusok, akik populista, Európa-ellenes kampányt folytatnak, jóllehet a román állampolgárok Európa-pártiak, akik Európában akarnak maradni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS