2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kormányellenes tüntetést tartanak országszerte

2019. augusztus 10. 15:40, utolsó frissítés: 2019. augusztus 11. 09:48

Kétszázötvenezer embert vártak Bukarestbe, de az ország számos más nagyvárosában tüntetéseket jelentettek be a csendőri brutalitásról elhíresült tavaly augusztusi demonstráció évfordulóján.


A nyári szabadságuk idején külföldről hazatérő vendégmunkások ismét nagyszabású tüntetésre készültek a bukaresti kormánypalota előtti Victoria-téren szombaton, az erőszakos tömegoszlatással végződött, jelentős politikai visszhangot keltő tavalyi demonstrációjuk első évfordulóján.

Az idei tüntetést hivatalosan is bejelentette a Diaszpóra Romániáért Polgári Akciócsoport elnevezésű civil szervezet. A szervezők mintegy 250 ezer résztvevővel számolnak a délután 5 órától este negyed 11-ig tartó demonstráción.

Az akciócsoport közösségi oldalán 75 célkitűzést sorolt fel, amelyek közül egyebek között a parlament létszámának 300-ra csökkentését, a diaszpóra tavalyi tüntetésén, illetve az 1989-es forradalom és az 1990-es évek úgynevezett „bányászjárásai” idején történt erőszakos cselekmények elkövetőinek felelősségre vonását, a diaszpórában élők szavazásának megkönnyítését emelte ki.

Az idei tüntetést azért is nagy várakozás előzi meg, mert a diaszpóra tavalyi kormányellenes demonstrációja erőszakba torkollott. Akkor a békés tüntetők közé vegyült rendbontók összetűzést provokáltak a csendőrökkel, akik ezután könnygázzal és botozással kiszorították a kormány előtti térről a több tízezres tömeget.

A tavalyi erőszakos cselekményekben több mint négyszáz tüntető és tíz csendőr sebesült meg. Több csendőrségi vezető ellen büntetőeljárás indult, miután 800 tüntető az elszenvedett sérülések miatt feljelentést tett, az ügyben azonban nem történt előrelépés.

Az idei, évfordulós demonstrációra a caracali gyilkosságok miatti közfelháborodás időszakában kerül sor, így feltehetően a hazaérkező vendégmunkások kormányellenes tüntetéséhez sok olyan itthon élő fog csatlakozni, akiket felháborított a hatóságok nemtörődömsége az ügyben

Georgian Enache, a Román Csendőrség szóvivője a tüntetés kapcsán elmondta, hogy a csendőrségnek több olyan csoportja lesz, amelynek tagjai arra összpontosítanak, hogy fenntartsák a kommunikációt mind a szervezőkkel, mind a tüntetés résztvevőivel, hogy eltávolítsanak minden olyan kockázatot, amely veszélyt jelenthet a közrendre és közbiztonságra.

Elmondása szerint egy irányítóközpontot is létrehoztak, amelyben képviselteti magát a belügyi tárca minden, az ilyen helyzetek kezeléséért felelős struktúrája, és a különböző struktúrák állandó kapcsolatban lesznek egymással az esetleges incidensek gyors és optimális megoldása érdekében.

Daniel Vasile, a fővárosi katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője kijelentette, hogy csapataik készenlétben állnak, és azonnal akcióba lépnek, ha szükséges.

Címoldali kép: Eduard Vînatoru/Mediafax

22:22, 2019. augusztus 10.
Akkor mi most búcsúzunk

Most már nagyon kevesen maradtak Bukarestben is tüntetni. A nap különösebb incidensek nélkül telt el, eddig úgy tudni, összesen két embert állítottak elő a csendőrök. Az est vége fele volt még egy kis feszültség, tüntetők egy csoportja lebontotta a csendőrök által a parlament elé állított kordon egy részét:Mi pedig lassan zárjuk a tudósításunkat, köszönjük azoknak akik velünk tartottak. Vass Csaba és Kulcsár Árpád jó éjszakát kíván.

22:10, 2019. augusztus 10.
Nézzétek felülről, ahogyan eloszlik a tömeg!22:08, 2019. augusztus 10.
Kolozsváron mindenki hazament

Összesen körülbelül ezren tüntetettek, egy adott ponton még a főtéri éttermek és kávézók asztalainál is többen ültek. Most már senki nincs a Fő téren.

22:06, 2019. augusztus 10.
A parlament épületére kivetítették, hogy: ANALFABÉTA

Bár a tömeg lassan oszladozik, relatíve sokan vannak még a parlament épülete előtt, és valaki a címben jelzett szóval üzent a miniszterelnöknek. A csendőrség mindeközben közölte, hogy a szervezők által bejelentett tüntetés 22:15-kor le kell járjon, ha tovább is maradnak emberek, akkor ők is maradnak biztosítani a rendet.21:46, 2019. augusztus 10.
Indulnak hazafele a bukaresti tüntetők

A Hotnews arról tudósít, hogy Bukarestben miután feltartották a telefonokat, az emberek elkezdtek szétszéledni.

21:20, 2019. augusztus 10.
Megindult a kolozsvári tömeg

A Kolozsváron tüntető tömeg a város főteréről elindult a Deák Ferenc (Eroilor) sétányon a törvényszék épülete elé, majd visszatérve a prefektúra épülete elé vonult.21:11, 2019. augusztus 10.
Ebből egészen biztosan nem lesz 250 000-es tüntetés

A szervezők ennyi embert vártak, de maximum egy tizede jött ennek össze. Várhatóan a következő napok arról fognak szólni, hogy miért tartotta ennyire kevés ember fontosnak tiltakozni a kormány ellen.

Az emberek azért megcsinálták a szokásos "tartsuk fel a bekapcsolt lámpájú telefonokat" sémát, íme:19:59, 2019. augusztus 10.
Kolozsváron is gyülekeznek

Kolozsvár főterén is összegyűltek körülbelül 200-an este fél nyolcra. A hangulat eléggé nyugodt, a tömeg egyelőre nem különösebben lelkes.19:50, 2019. augusztus 10.
Körülbelül hétezren lehetnek Bukarestben

A Hotnews becslése szerint hétezren lehetnek a Victoriei téren Bukarestben. Ezt az általuk készített felvételek vissza is adják:19:45, 2019. augusztus 10.
És ott van a zongorista a tömegben, aki lemondta a németországi fellépéseit, csakhogy Bukarestben tüntethessen

A héten írtuk meg, hogy egy német művész, Davide Martello eljön Bukarestbe. Azt mondta, ha megint könnygázt és vízágyút vetnének be a rendőrök, akkor legalább a tüntetők a zongora mögé bújhatnak. Ezen az élő videón éppen játszik:19:14, 2019. augusztus 10.
Eddig hat tüntető szorult orvosi segítségre

A nagy meleg miatt lettek rosszul, kettőjüket kórházba kellett szállítani.

18:57, 2019. augusztus 10.
Egy kis emberközeli felvétel

A Casa Jurnalistului felvételél elég jól kivehető a hangulat. Az emberek dühösek, néha egymással vitáznak az USR és a PNL hívők:18:33, 2019. augusztus 10.
Bukarestben egy bicskás tüntetőt elvittek a csendőrök

Az Adevărul számol be róla, hogy a csendőrök elvezettek egy tüntetőt, mert szúró-vágó eszközt találtak nála. Jelenleg egyébként néhány százan vannak a Victoriei téren, de néhány tucatnyian vannak a belügyminisztérium épülete előtt is, ahol Alexandra Măceșanu és Luiza Melencu halála, és a gondatlan hatósági eljárás ellen tiltakoznak.

18:24, 2019. augusztus 10.
A csendőrség arra kéri a tüntetőket, hogy ne vigyenek magukkal nagy csomagot

A csendőrség felállította a törvény által megkövetelt biztonsági kordont a fővárosi Victoriei-téren, és a tüntetők számának növekedésével, fokozatosan a csendőrségi egységek is be fognak vonulni a térre, jelentette ki szombaton Georgian Enache, a Román Csendőrség szóvivője.

Felállították a törvény által megkövetelt biztonsági paneleket, amelyek körülzárják a tüntetés helyszínét. Erre azért van szükség, hogy védjenek a lehetséges közúti balesetek ellen, tekintve, hogy a téren nem állították le a közúti forgalmat, magyarázta a csendőrségi szóvivő.

Hozzátette, a csendőrségi egységek is be fognak fokozatosan vonulni a térre, azok, amelyek a normális párbeszédért felelnek.

Georgian Enache rámutatott ugyanakkor, hogy a Victoriei-térre vezető utakon szűrőpontokat alakítanak ki, amelyeknél a tüntetésre tartó személyeket monitorizálják, és figyelmeztetett, hogy a hatóságok meg fogják állítani azokat, akik nagyobb méretű csomagokkal próbálnak bejutni a térre.

„Szeretném, ha ezt mindenki világosan megértené: a szűrőpontok célja megakadályozni, hogy veszélyes, az állampolgárok életét, vagy testi épségét veszélyeztető tárgyakat vigyenek be a tüntetésre” - hangsúlyozta Georgian Enache.

A csendőrségi szóvivő emiatt felszólítást intézett a tüntetésre igyekvőkhöz, hogy lehetőleg ne vigyenek magukkal nagy csomagokat. Rámutatott, nem tiltják meg az embereknek ezt a dolgot, de erősen javasolják. (agerpres)

17:38, 2019. augusztus 10.
Jászvásárban az átjárón sétálva követeltek autópályát

Ez itt még egy délelőtti felvétel: az látszik rajta, hogy egy jászvásári csoport, akik a fővárosba indultak tüntetni, jó pár percre leblokkolják az utcán a forgalmat gy, hogy oda-vissza járnak az átjárón. Amúgy autópályát követeltek, mégpedig az Ungheni-Jászvásár-Marosvásárhely közötti autópálya megépítését:17:18, 2019. augusztus 10.
Dan Barna is ott lesz a bukaresti tüntetők között

Dan Barna, az USR elnöke és az USR-PLUS választási szövetség közös államfőjelöltje a Facebook-oldalán közölte, hogy ő is részt vesz a szombat délután kezdődő fővárosi tüntetésen. A pártelnök a bejegyzésében elmondta, hogy már egy évvel ezelőtt is ott volt a tüntetők között, és ez idén sem lesz másképp. Barna kifejtette, hogy az USR számos tagja is részt vesz majd a demonstráción, viszont nem fognak aláírásokat gyűjteni és nem folytatnak kampányt az tüntetés ideje alatt.17:14, 2019. augusztus 10.
Persze nézhetitek élőben is az eseményeket

A Hotnews felvételein látszik, hogy jelen pillanatban nincsenek még nagyon sokan a téren talán néhány százan lehetnek. Ebben persze közrejátszhat a kánikula is, és lehetséges, hogy az alkony közeledtével egyre többen mennek majd ki:17:06, 2019. augusztus 10.
Firea a helyi rendőrségről követi az eseményeket

Gabriela Firea bukaresti főpolgármester a közösségi médiába közölt egy fotót, amelyen az látszik, hogy videón követi az eseményeket

"Egy eseményekkel teli hétvége a fővárosban" Pontosabban 17, és több százezeren fognak részt venni. A bukaresti helyi rendőrségen már látszanak is az előkészülete" írta Firea. A fotókon jól látszik , hogy a rendőrségnél a tüntetés fő helyszíneként szolgáló Victoriei (Győzelem) teret figyelik.A főpolgármester ugyanakkor lepasszolta a közrend fenntartásával kapcsolatos feladatokat Aurelian Bădulescu alpolgármesternek augusztus 8 és 11. között.
16:49, 2019. augusztus 10.
Kolozsváron is készülnek az esti tüntetésre

Az Umbrela Anticorupție Cluj Facebook-bejegyzésben emlékeztette a kolozsváriakat, hogy este 7 órakor a Fő téren (Piata Unirii) gyülekeznek és szerveznek tüntetést. A szerevezők kiemelték, hogy semmiképpen sem szeretnék, ha megismétlődnének a tavaly augusztus 10-én Bukarestben történtek.

A bejegyzésben felhívták a figyelmet a hőségre, és arra kérik a résztvevőket, hogy a demonstrációra vigyenek magukkal folyadékot. Továbbá közölték, hogy egyelőre nincs egy biztos útvonal, ahol a tiltakozó felvonulást lebonyolítják majd. A szervezők szerint az majd a helyszínen dől el.16:13, 2019. augusztus 10.
Ott lesz a tüntetők között Dacian Cioloș

"Elmegyek ma este a Győzelem térre, mert a tavaly augusztus 10-e erőteljesen hozzájárult az idei május 26-hoz, és mert Románia egy, bárhol is éljenek az állampolgárai. A másik ok, amiért elmegyek, hogy amikor a vezeték eltömődik mocsokkal, akkor csak nyomás alatt lehet kitömíteni" -mondja a Renew Europe frakció vezetője, aki minszterelnök szeretne lenni.16:10, 2019. augusztus 10.
Lassan gyülekeznek a tüntetők

Egyelőre nem sok minden történik a Victoriei-téren. Az elmúlt fél órában csupán néhány tucat ember érkezett a helyszínre, mondjuk 5 óráig még sok minden történhet.16:05, 2019. augusztus 10.
Johannis üzent a kormánynak

Nem véletlen, hogy Klaus Johannis mára jelentette be az elnöki jelöléséhez szükséges aláírásgyűjtés megkezdésér, és ha már ott volt, akkor üzent is a kormánynak:

"Remélem, hogy ma egy szép emlékezés fog történni a tavaly történtekre, és nagyon remélem, hogy idén a kormány nem fog erőszakot alkalmazni, hanem végzi azt, ami a dolga: fenntartja a rendet" - mondta az elnök.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS