2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újragondolták Kézdivásárhely főterét

B. D. T. B. D. T. 2011. augusztus 18. 12:48, utolsó frissítés: 12:48

Szívedhez kapsz, ha valaki egy szobor elköltöztetéséről mer beszélni? Vagy ha azt ajánlják, pattanj biciklire, és hagyd a blokk előtt az autót a központba indulva? #b#Szavazz a látványtervekre!#/b#


Korlátozott vagy teljesen kitiltott gépkocsiforgalom, tágas közösségi tér, padokkal, biciklisekkel, gyalogosokkal, hangulatos kávézók, közönségvonzó kulturális események – 16 fiatal építész, arculattervező, kertészmérnök, építőmérnök újragondolta Kézdivásárhely főterét.

A jellegzetes szerkezetű, a kommunizmus településrombolását szerencsésen túlélt egykori vásártér körül keskeny utcácskák, azaz az udvarterek találhatók sugár alakban. Ez a máig fennmaradt középkori településszerkezet Kézdivásárhely egyik legfőbb nevezetessége, a főtéri impozáns szecessziós-eklektikus homlokzatú épületek mellett. A fiatal szakemberek arra is gondoltak, hogy nemcsak a főteret kellene visszaadni a közösségnek, hanem a tágabb értelemben vett belvárost: e keskeny utcácskákban is lennének vendéglő, kávézó működtetésére alkalmas épületek, sőt egy-egy utcával hátrébb akár parkolóház építésére alkalmas telkek is akadnak, így mentesíteni lehetne a főteret a parkoló gépkocsiktól.

Helyzetfelmérés: az alábbi ábrákon a jelenlegi állapot bemutatása következik
<br />
Közlekedés, forgalomHelyzetfelmérés: az alábbi ábrákon a jelenlegi állapot bemutatása következik
Közlekedés, forgalom


>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

Igények, lehetőségekIgények, lehetőségek


>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

A fiatal szakembereket az Udvartér nevű helyi csoportosulás hívta meg együttgondolkodni. A műhelymunka megkezdése előtt konferenciát szerveztek, amelyen rangos előadók – többek közt Guttmann Szabolcs, Ványolós Endre, Köllő Miklós műépítészek, Weisz Attila művészetörténész – működő, megvalósult főtér-rehabilitálási példákat vagy terveket, ötleteket mutattak be.

Funkciók városszintenFunkciók városszinten


>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

FunkcióelemzésFunkcióelemzés


>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

Az egyhetes műhelymunka során a résztvevők – akik közt egyébként hat kézdivásárhelyi fiatal is volt, de jöttek Szatmárról, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről – három különböző látványtervet dolgoztak ki, ezek láthatók többek között az augusztus 6-án nyílt kiállításon. A példát a fiatal szakemberek bevonására egyébként a Planwerk adta, amely Kolozsváron a főtér és a Karolina tér felújításakor négy évfolyamnyi építészhallgató vizsgamunkáinak ötleteiből válogathatott.

NövényzetNövényzet


>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

Pozitív és negatív elemek a térbenPozitív és negatív elemek a térben


>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

Weisz István, a konferencia és műhelymunka egyik szervezője hangsúlyozza, a most született tervek elsősorban ötleteket vonultatnak fel, ha majd megvalósításra is kerülnek bizonyos elemek, azok nem feltétlenül a három verzió valamelyikét fogják hűen követni. Elsősorban együttgondolkodásra akarnak ösztönözni a főtér jövőjéről. Mindegyik tervben vannak jó ötletek, amelyek használhatók, alkalmazhatók, de vannak kevésbé jó megoldások is. Ő amúgy designerként nem is szólt bele az építészhallgatók munkájába, csupán első nap, a terepszemlén mint helyismerettel rendelkező lakos hívta fel a figyelmüket egy-két dologra.

A három látványterv mindegyike eltüntetné a főtér közepén lévő, az út szintjénél jóval magasabban lévő parkot. Ez amúgy kényes kérdés Kézdivásárhelyen, hiszen egyébként is kevés a zöldövezet, az emberek megszokták, hogy a főtér közepét is annak tekintsék. Sokan sétálgatnak itt, vagy szívesen üldögélnek valamelyik fa tövében egy padon a nyári meleg elől menekülve. Ám a látványterveken alternatív ötletek is megjelennek arra, hogy aki árnyékra vágyik, az is jól érezhesse magát a közösségi térben.

„Mikor először voltam Brüsszelben, apám felhívta a figyelmem a két egykori vásártér közti hasonlóságra. Már akkor, ’90-ben mondta, hogy Kézdin is ezt kellene, hogy legyen egy hatalmas nagy tér, amit megtöltünk élettel, és látszódjanak az épületek. Ha beállsz a Grand Place bármelyik sarkára, látod az egész teret. Ebből a szempontból nem jó, hogy most a főterünk közepén egy park van. Lennének épületek, amiket meg lehetne mutatni, de egyszerűen a dzsungel eltakarja őket, ez nem célszerű” – vélte Weisz István.

Ettől függetlenül még lehet zöldövezet a főtéren, csak jól megválasztott helyen, és kevesebb. Az egyik terven például a készítők meghagyták a meglévő magnóliafákat, eltüntették a tujákat, és a déli kijáratnál helyeztek el még fákat, ahol jelenleg nincs zöldövezet. Amúgy hatalmas cserépbe ültetett fák is jelenthetnek megoldást, mert azok nem nőnek nagyra.

MakettMakett


Az autóforgalom teljes kitiltása is sok járulékos problémát von maga után; van ugyanakkor egy megoldás: a főtér egyik oldalán egy úgynevesett shared place-t kialakítani, ahol ugyan járhatnak autósok is, de a gyalogosnak van előnye. Ebben a verzióban például néhány parkolóhely is maradna a főtéren.

Az egyik tervben egységes arculatú, ötletes, mozgatható, multifunkcionális utcai bútor is helyet kapott.

A főtér kvázi közepén álló Gábor Áron-szobrot is elköltöztetnék a tervezők: az egyik látványterven Oláh Sándor 1942-ben készített alkotása például a református templom elé, egy kis gyepes rész közepébe kerülne, mert így jobban érvényesülne.

LÁTVÁNYTERVEK

1.


"Megnyílt platform"


>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

2.


"Közös udvarterek"
>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

3.

"Rehabili-tér"
>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>>> Katt ide a nagyobb felbontásért! (.pdf-ben) >>

Neked melyik látványterv tetszik?A workshopon elkészült látványterveket, makettet a Gábor Áron tér 4. szám alatti épület emeletén, egy cég üléstermében lehet megtekinteni péntekig, a földszinti Jazz Café pultosától kell kulcsot kérni. Jövő héttől a polgármesteri hivatal épületében lesznek kifüggesztve a pannók, majd a Vigadó kirakatába kerülnek, hogy a város minden lakója megtekinthesse és véleményt alkothasson az elképzelésekről, esetleg további ötletekkel egészítse ki azokat. A workshop megszervezését is a polgármesteri hivatal támogatta, a kiállítás helyszínét pedig Hegedűs Ferenc vállalkozó biztosította.Az Udvartér csoport folytatni akarja az építészeti műhelyt, évről évre új témákkal. Viszont más témakörök is felmerültek: a következő workshopot arculattervezés-marketing-reklám témakörben, egy városbrand kialakítása céljából akarják megszervezni néhány hónap múlva – tudtuk meg Weisz Istvántól. „Nagyon sok Kézdivásárhelyről elszármazott szakember van, akiknek számítunk a tudására, tapasztalataira. Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának a kezdeményezéshez, hogy Kézdivásárhelyt élhetőbb, szerethetőbb várossá formáljuk, ahová érdemes hazatérni, de látogatóba is jönni” – vázolta az elképzelést a designer.

„A gazdaság kultúrát nem vonz, a kultúra viszont vonzza a gazdaságot. Ha mi elkezdünk ilyen eseményeket szervezni, minél több embert elhívunk, előbb-utóbb az emberek elkezdenek Kézdire úgy gondolni, mint egy olyan városra, ahová érdemes ellátogatni és időt tölteni. Ez pedig maga után vonná a gazdasági fellendülést is. Ez egy működő stratégia lehetne.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS