2024. június 20. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyilvánosságra került az RT titkos emlékeztetője?

szerk. 2001. augusztus 21. 18:53, utolsó frissítés: 18:53

"Legyünk elôször erôsek, aztán akár igazunk is lehet" -- hangzott el a Reform Tömörülés (RT) RMDSZ-platform június végi titkos elnökségi ülésén. Az ülésen Markó Béla RMDSZ-elnök esetleges ellenjelöltjéről és a követendő politikai stratégiáról vitatkoztak.
Az ülésről készült emlékeztető a kolozsvári Szabadság napilap birtokába került, és megjelent a Népszabadság külpolitikai rovatában is. A riport szerint az ülésen elhangzott, "az egyetlen, aki jelenleg Markót lenyomhatja, az Tôkés", Toró T. Tibornak pedig Tôkés László mellett kellene ügyvezetô elnöki tisztséget betöltenie." Szilágyi Zsolt Bihar megyei képviselő közölte: körvonalazódik "Tôkés László esetleges visszavonulása a püspöki pályáról, és határozottabb politika felé indulása".

Tőkés László alkalmatlansága
Tamás Sándor Kovászna megyei képviselő viszont úgy vélekedett, hogy "Tôkés alkalmatlan jelöltnek is, elnöknek is". Ennek ellenére, "használható, de újra kell építeni", s e célból "kell mellé egy fôállású ember". Javasolta, hogy tartsanak elnökségi ülést "Tôkéssel együtt", elnökjelöltként "építsék fel Toró T. Tibort és Szilágyi Zsoltot, esetleg többeket is". Ennek személyes feltételeit "a szakmaiság minél jobb kidomborításában" és abban látja, hogy "a szabálysértések ne legyenek kizáró okok".

Mátis Jenô volt Kolozs megyei képviselő szerint "Tôkés nem jó jelölt", "Toró T. Tibor az egyetlen potenciális jelölt", a "párban indulás pedig elfogadhatatlan". Ennek személyi feltételei: a "szabályosság, ami nincs, és nem is lesz".Az ülésről készült emlékeztető szerint az RT kétéves -- "Reform sugárútnak" nevezett -- reformprogramjának kiindulópontja az idei kongresszus volt, s egyetlen célja "a politikai hatalom megszerzése", amelyhez "a szentgyörgyi vitairat alkotja az alapot". A Reform Tömörülés céljaihoz anyagi hátteret az elnökségi tagok vélekedése szerint "a Reform és a Participatio, mint befogadó és redisztribúciós alapítványok", illetve az ITDH, a magyar külkereskedelmi képviseleteket irányító vállalat biztosíthatja.

A Reform Tömörülés platform mindent cáfol
A Reform Tömörülés elnöke, Toró T. Tibor Temes megyei képviselő a Transindex megkeresésére az RT elnökségének nyilatkozatát jutatta el szerkesztőségünkbe. "Azt nem állítjuk, hogy a két újság valóban a Reform Tömörülés elnökségi üléséről ír, ugyanis az idézgetett "emlékeztető" és a június végi elnökségi ülésünkön tárgyaltak között az időpont mellett egyetlen azonosságot fedeztünk fel: a helyszínt" -- áll a nyilatkozatban.

Az RT elnöksége azt állítja, az ominózus megbeszélésen csak a tusnádi szabadegyetem szervezési kérdéseivel foglalkoztak. "Mindazok a légből kapott állítások, amelyek az egyes szerkesztőségek "birtokába jutott", csak általuk ismert irományból kihámozhatók, a leghalványabb összefüggésben sincsenek a tusnádi tábort előkészítő megbeszéléssel -- és a valósággal. (...) Ugyanakkor sajnáljuk, hogy a cikkek szerzője, a sajtóetika szabályait semmibe véve, minden valóságtartalmat nélkülöző "információkat" tárt nyilvánosság elé. Ezúton, helyette kérünk elnézést mindazon személyektől és intézményektől, akiket a szerző nevesít a cikkben."

Toró T. Tibor kérdésünkre, szándékoznak-e sajtópert indítani, elmondta: a sajtóper nem tartozik a Reform Tömörülés kedvelt eszközei közé. Jelenleg konzultálnak a szerkesztőségekkel, és az esetleges perindításról az RT elnöksége ezen a héten dönt.

Tibori Szabó Zoltán, a cikkek szerzője (a kolozsvári Szabadság munkatársa, a Népszabadság tudósítója) az RT nyilatkozatára reagálva a Transindexnek elmondta, "a dokumentum eredetiségéről semmi kétségem nincs, mert ezt a források alátámasztják".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS