2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Medertakarítási akció Felső-Háromszéken

B. D. T. B. D. T. 2009. augusztus 19. 15:55, utolsó frissítés: 16:11

A környezetvédő nem engedheti meg magának a luxust, hogy bárkitől elhatárolódjon – a mérsékelt, a radikális, a liberális, bal és jobb kezekre is szükség van a szemétszedésnél.Ráduly Attila szociológiát végzett idén a csíkszeredai Sapientián, és azzal a feltett szándékkal jött haza Kézdivásárhelyre, hogy néhány frissen végzett társával együtt meghonosítja a környezettudatos gondolkodást Felső-Háromszéken. Egyesületük, a Zöld Nap a hétvégén jelentkezik az első nagy akcióval: kitakarítják a Kászon-pataka és a Feketeügy-folyó medrét Kézdivásárhely és Hatolyka között, 10 kilométeres szakaszon.

Eddig mintegy harmincan jelentkeztek a többnyire informális úton, levelezőlistákon terjesztett felhívásra. A Zöld Nap akciója


ideológiai-politikai hovatartozástól függetlenül


vonzotta a partnereket: Kézdivásárhely MPP-s városvezetése és Olosz Gergely felső-háromszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő egyaránt támogatója a rendezvénynek, beszállt Szentkatolna önkormányzata is, de lesznek SZNT-sek és hatvannégy vármegyések is, más környezetvédő szervezetek tagjairól és a környékbeli lakosokról nem is beszélve. Egy pragmatikus szempontok szerint gondolkodó környezetvédő ugyanis nem engedheti meg magának a luxust, hogy bárkitől elhatárolódjon – a mérsékelt, a radikális, a liberális, bal és jobb kezekre is szükség van a szemétszedésnél.A Zöld Nap elnöke biciklivel érkezik a gépkocsikkal telis-teli parkolt főtérre: a polgármesteri hivatalnál volt megbeszélésen, az önkormányzat biztosítja ugyanis az összegyűjtött szemét elszállítását, s az ehhez szükséges szemeteszsákokat. A Józsiás-parkban ülünk le beszélgetni, megjegyzéseket teszünk a pázsit helyén ledöngölt földre. Szemét itt is akad, bár nem sokáig, az utcaseprők épp mellettünk takarítanak. Délelőtt.

A közérdekű civil akciókból óriási hiány mutatkozik Felső-Háromszéken. Szoboravatások, zászlófelvonás, a szimbolikus tér megjelölése továbbra is töretlenül folytatódik,


ám annál kevesebb a pragmatizmus,

a gyakorlati jó. Mi az oka ennek? - szegezem a kérdést Ráduly Attilának. “Periférián élünk, ezért is nincs civil élet. Az emberek nem ismernek civil szervezeteket, és nem is ismerik a törvényes kereteket ezek létrehozására. Jogtanácsosra nincs pénzünk, tehát saját szakállunkra indultunk el másfél hónapja, először Kézdin érdeklődtünk három, majd Sepsiszentgyörgyön hét irodában, és nem tudta senki, mi a metódusa egy civil szervezet bejegyzésének. Egyik a másikhoz küldött, a cégbíróságról az iparkamarára – végül volt tanárom, Bakó Rozi segített ki információval” – mesélte.A medertakarítási akciótól másodlagos hasznot is remél: újabb tagok, szimpatizánsok toborzását, mert ha jól sikerül, a résztvevők elmesélik az ismerőseiknek, ily módon is terjesztve a környezet iránti felelősségvállalás példáját. “A legjobb reklám a pletyka” – mosolyog. Egyelőre azonban azt tapasztalja, az emberek nem érzékenyek a környezetvédelmi témákra, és a civil kezdeményezőerő sem buzog bennük.


Ez nemcsak a kommunizmus öröksége,

hiszen a fiatalabb korosztály sem vesz részt ilyen akciókban, sokan egyetlen civil szervezetet sem tudnak megnevezni – mondja a fiatal szociológus, aki államvizsga-dolgozatát a 18-30 éves felső-háromszékiek közéleti szerepvállalási hajlandóságáról, politikai orientációjáról írta.

“A negyedben, ahol lakom, nagyon sok fiatal család él, de az anyák nincs ahová kivigyék a gyereküket, mert nincs játszótér. Javasoltam, szervezzünk aláírásgyűjtést, nyújtsuk be a polgármesteri hivatalhoz, hogy oldjuk meg a problémát. Ez egy jó akció lenne, van több lerobbant játszótér, ezeket közösen önkormányzati támogatással fel lehetne újítani. De az emberek maguktól nem mernek kezdeményezni. Ám azt remélem, ha van egy civil szervezet, amely ilyen akciókat szervez, akkor melléállnak” – sorolja a terveket Ráduly Attila. Először is az a fontos, hogy az új szervezet bevésse magát a köztudatba, jelen legyen, és azután az emberek tudják majd, hová fordulhatnak a hasonló jellegű problémáikkal.

Közvetlen környezetében azt tapasztalta, a fiatalok inkább a külföldi munkát választják, mintsem hogy itthon próbáljanak meg boldogulni, valamit kezdeményezni. “Van több vidéki volt évfolyamtársam, ismerősöm, aki külföldön más földjét műveli,


miközben az itthoni földjük parlagon hever.

A megyében 12500 hektár föld áll parlagon. Van sok fiatal, aki meg tudná művelni, van ingyenes tanácsadás fiatal gazdálkodóknak, vannak pályázatok, de az emberek nem tudnak ezekről. Mikor ezeket a témákat beszélgetés közben felhozom, azt szokták kérdezni: miért foglalkozol ezzel? Meg akarod váltani a világot? Nem, de az embereknek látniuk kell, melyek a gondok, és hogy mik a jogaik, lehetőségeik. Ehelyett munka után leülnek a tévé elé, a gyereket leküldik a blokkudvarra, és ennyi. Ha nincs hely játszani az udvaron, vesznek neki számítógépet, akár hitelre is, s ezzel meg van oldva” – diagnosztizálta Ráduly Attila a mentalitásproblémát.Mindenki partner, aki segít a célok megvalósításában – véli. Ezért fontos, hogy politikamentes legyen egy ilyen akció olyan értelemben, hogy bárki csatlakozhat, aki akar. Az akciók támogatói között megfér minden név. A HVIM egyébként a legnépszerűbb ifjúsági szervezet Felső-Háromszéken, legalábbis az államvizsga-dolgozatához végzett kérdőíves kutatásból ez derül ki. A hétvégi medertakarítás nemcsak környezetvédelmi, de közösségi összerázó jellegű akció is lesz – sátortábor, tábortűz, esti gitározás, környezetvédelmi témájú előadás és beszélgetés.

Ha jól sikerül, ha érzik az emberek, hogy tettek valamit és jól is érezték magukat, akkor következőkor ugyanaz a csapat ismét fel tudja vállalni a közös munkát – mondja.

A Zöld Nap Egyesület a most alakuló kézdivásárhelyi Havas Egyesülettel és a Zöld Erdéllyel közösen az idei városnapokon is bemutatkozik a környezetvédő szervezetek kampánystandján, augusztus 29-30-án. Augusztus 27-én 19 órától pedig az előbbi két szervezet bemutatkozó előadást tart a Vigadóban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS