2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kidobott vécékagylót, gyógyszerarzenált, hűtőt is találtak a pataktakarítók

szerk. 2009. augusztus 24. 15:35, utolsó frissítés: 15:39

A Zöld Nap Egyesület felső-háromszéki akciója során négy traktor-utánfutónyi szemét gyűlt össze a mederből és a partról.Bár a célul kitűzött tíz kilométeres távot nem sikerült teljes egészében megtisztítani, a hétvégi felső-háromszéki pataktakarítási akciót mindenképp sikernek könyveli el a Zöld Nap Egyesület. Négy traktor-utánfutónyi szemetet szedett össze a mintegy harminc önkéntes szombat-vasárnap;


a legtöbb hulladék a Kászon-pataka holtágánál volt,

tíz ember fél napig csak azon dolgozott, hogy az illegális hulladéklerakót felszámolja.
Az akcióban összesen mintegy 35 személy vett részt, beleértve azokat is, akik a sátortáborban főztek a többieknek – mondta el Ráduly Attila, a kezdeményező Zöld Nap Egyesület elnöke. „Voltak emberek, akik csak egy fél napot tudtak maradni. Vasárnapra 26-an voltunk, pedig előzőleg úgy volt, kevesebben leszünk, mint 20 fő. De látták a résztvevők, még mennyi szemét van, és sokan vasárnap is visszajöttek segíteni” – mesélte.

Kézdivásárhely határában szombaton egy gödörnyi veszélyes hulladékot – orvosságokat, vegyszeres üvegeket – kellett eltakarítani. „Mint egy patikában, olyan szag volt mindenhol. A gyógyszerek mellett vécékagyló, bili, és 1982-ből való újságok.” Rengeteg PET-palack volt, ám azt sem lehetett szelektíven gyűjteni, mert többnyire tele voltak kővel, homokkal.


Hűtő, sőt kályha is került a szemétbe,

meg rengeteg autógumi, ami nagyon próbára tette a résztvevők erejét: egy-egy elsüllyedt, homokkal, iszappal telihordott gumit alig lehetett a mederből valahogy kiásni. A szentkatolnai hídnál még egy buszkerék is előkerült. A legundorítóbb talált tárgyak: zsákba csomagolt állattetem és használt pelenkák.

>> Zöld Nap virrad. A mérsékelt, a radikális, a liberális, bal és jobb kezekre is szükség van a szemétszedésnél >>

„Sokat tanultunk ebből az első akcióból, amit majd a következőben másképp csinálunk: például a vízben takarítóknak nagy, kétágú kampókra van szükségük, hogy kihalászhassák a szemetet. Van, ahol csak bokáig ér a víz, de olyan is volt, ahol nyakig” – meséli Ráduly Attila, aki nagyon sok emberre büszke. Vállvetve dolgoztak együtt fiatalok és idősebbek; a legfiatalabb önkéntes egy 11 éves lány volt Ozsdoláról, aki egész nap a patakban mászkált. A legidősebb, aki hulladékot is gyűjtött, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke, Bakk-Dávid László volt.

„Egy dolog biztos, jó buli volt, s következőkor még jobb lesz. Az emberek elmesélik, hogy résztvettek egy ilyen akcióban, és biztos vagyok abban, hogy ők már nem fognak szemetelni ilyen mértékben. Ha pedig más társasággal mennek el kirándulni,


rászólnak arra, aki eldobálja a szemetet”

– véli. Ami valószínűnek tűnik, hiszen még egy táborba látogató riportert is figyelmeztettek a fiatal résztvevők, hogy a csikket ne a földre, hanem inkább a tűzbe dobja. Azzal a helyzettel viszont, amikor a szemük láttára jön ki a falusi néni és önti be a szemetét a patakba, nehezen birkóztak meg – meséli Bakk-Dávid László. Több olyan helyet is beazonosítottak a Kézdivásárhelyhez tartozó Oroszfaluban, ahol a lakosok rendszeresen leürítik a szemetüket.

Ráduly Attila azt tartja sajnálatosnak, hogy a három Kovászna megyei újságban és két rádióban is népszerűsített akcióra senki nem jelentkezett saját szakállára. Akik eljöttek, azokat a partnerszervezetek toborozták. „Nem jött el viszont az utca embere. Amikor vonultunk át Szentkatolnán szerszámokkal, piszkosan, az egész település tudta, hogy patakot tisztítunk, mégsem csatlakozott senki. És ez volt a helyzet Oroszfaluban is” – mondja az Zöld Nap Egyesület elnöke.Sok, halászok által eldobott szemét is volt: kukacos doboz, sörösüveg. „A következő pataktisztítási akciónkon megpróbáljuk megszólítani a halászokat is. Akikkel találkoztam az akció során, szóltam nekik, hogy szívesen várjuk, csatlakozzanak. De nem jöttek” – nyugtázza az érdektelenséget.

A Zöld Nap Egyesület és partnerei következő alkalommal a Besenyő-tó partját és az erdőt szándékozzák hulladékmentesíteni. Erre az akcióra az alsó-háromszéki civil szervezeteket is meg szeretnék hívni. A mostani résztvevők 80 százaléka egész biztosan eljön egy következő takarításra is segíteni – véli.

Fotók: Bartók Zenkő, Gáspár Balázs, Fogarasi Laura

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS