2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu-gate: Egy feltételezett fegyver-csempészet története

K. M. K. M. 2009. augusztus 27. 14:44, utolsó frissítés: 17:06

Akár egy hollywoodi szuperprodukció plotja is lehetne az államfő vezetéknevével fémjelzett botrány.Mircea Băsescu fegyverkereskedéssel kapcsolatos állítólagos ügyleteinek a napfényre jutása óriási hullámokat keltett, amelyek rendre bátyja, Traian Băsescu államfő feje felett csaptak össze.

Az államelnöki hivatal által lejáratókampánynak titulált botrány múlt pénteken tört ki, amikor a Bursa nevű gazdasági lap megírta, az államfő mandátumának alighanem a legkényesebb ügyével kell megbirkóznia: a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) – a fegyverek és egyéb katonai felszerelés beszerzését jóváhagyó testület – elnökeként összeférhetetlenségi botrányba keveredett testvére révén, akiről kiderült, egy fegyverkereskedelemmel üzletelő cégben érdekelt, a részvények 30 százalékának birtokosaként.

Mircea Băsescu két hónappal ezelőtt az ország védelmi iparában érdekelt, és az Amerikai Egyesült Államok-beli fegyverzeti és katonai felszereléssel foglalkozó iparban tevékenykedő személynek, többek között a NATO-ban és az amerikai hadseregben magas tisztségeket betöltő személyeknek lett üzleti partnere.


A Bursa napilap ugyancsak pénteken tájékoztatott arról, hogy egy Ilfov megyei turisztikai ügynökség pár nap alatt Románia egyik esetleges legjövedelmezőbb üzletévé, éspedig a román hadsereg felszerelésének korszerűsítésével megbízott céggé vedlett át. A Romeo Oiţă üzletember lakásán júniusban alakult turisztikai profilú vállalkozásból Defence, Security and Intelligence Co - Desintco SRL. elnevezésű tanácsadói cég lett.

Ekkor csatlakozott Traian Băsescu öccse, Mircea és Ion Eftimie Sandu vezérőrnagy, és lánya, Maria révén Aurel Cazacu, a Romtechnica és a Romarm volt vezetője is a részvényesek társaságához. A három új részvényes érdeke egybeesett Romeo Oiţának, a Navigator Development LLC amerikai csoport képviselőjének és a General Defence Corp kelet-európai képviseleténél alelnöki tisztséget betöltő Cristian Geamănu érdekével.

Az ügy következő mozzanata a védelmi minisztériumnak a Konstancán megrendezett Naval Defence Exhibition kiállítása, amelynek társszervezői a Navigator Development şi General Defence Co. A szervezők listáján Mircea Băsescu


szinte összes részvényes társának


a neve szerepelt. A botrányos hír felröppenésekor Traian Băsescu éppen Botoşani megyében tartózkodott. Az államfő reakcióként azt mondta: „Ha a testvérem gyanús cégekbe keveredik, akkor én lehet, hogy nem indulok az államelnöki választáson. Amennyiben kikérte volna a tanácsomat, azt mondtam volna neki, hogy ne társuljon a DESINTCO cég részvényeseihez. Nehezebben védi meg magát az ember saját testvérétől, mint ellenségeitől”. Hangsúlyozta, csupán pár órával azelőtt jutott tudomására az ügy.

Az államelnöki hivatal közleményt bocsátott ki az üggyel kapcsolatosan. A dokumentum is megerősíti: az államfőnek nem volt tudomása testvére tevékenységéről.

„Az államfő köszöni a sajtónak, hogy felfedte a történteket, ugyanakkor sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy egy családtagja egy katonasági téren tevékenykedő cégben részényes” – áll a közleményben. Traian Băsescu ugyanebben a közleményben szólította fel fivérét, hogy adjon túl részvényein.

Nem sokkal később Băsescu Eforie Sud tengerparti üdülőtelepről ismét nyilatkozott a témában: ezúttal félretette a bocsánatkéréssel teletűzdelt retorikáját, és


öccse védelmére kelt:


azt mondta, hogy nem azt a céget jegyezték be, amellyel Mircea Băsescu kötött szerződést. “Megkaptam a szerződést, amelyet az öcsém aláírt. Az ott szereplő szám nem egyezik a bejegyzett cég számával” – mondta az államfő.

Cristian Geamănu, a DESINTCO cég részvényese cáfolta az államfő kijelentését. Szerinte Mircea Băsescu nagyonis tisztában volt azzal, hogy milyen cégnek válik részvényesévé. Elmagyarázta, a cég elnevezése valóban változott, viszont a statutuma, a részvényesei és tevékenysége ugyanaz maradt.

A botrányt tovább bonyolította Sorin Roşca Stănescu publicista, amikor internetes blogján - majd egy televíziós beszélgető műsorban is - azt állította: Mircea Băsescu "hangolta össze" egy szigorúan titkos robbanóanyag-szállítmány nemzetközi csempészakcióját. Ennek során öt hajórakományt kitevő robbanószer érkezett Tajvánból a konstancai kikötőbe.

A publicista szerint a rakomány a Vâlcea megyei Băbeni laktanyába került, ahol szét kellett volna szerelni a tölteteket, ehelyett azonban újracsomagolták a robbanóanyagot, és Mircea Băsescu vezénylése alatt, ugyancsak a Romargo Cereal Kft.-n keresztül továbbszállították. Sorin Roşca Stănescu szerint


öt állami intézménynek illetve szolgálatnak


volt tudomása a Mircea Băsescu ügyleteiről, hiszen a belga Interpol januárban kért tájékoztatást tőlük a Romagro Cereal cég részvényeséről és pénzügyi dokumentációjáról, mivel a cég főrészvényese, a belga állampolgárságú Bakri Imad Abdul Reda arab üzletember a Hezbollah libanoni terrorszervezet tagja.

A publicista bejegyzését azzal a feltételezéssel zárja, hogy az államfőt már tavasszal tájékoztatták a cég kivizsgálásának eredményeiről, amelyek egyenesen a testvéréhez vezetnek.

A publicista szerint a ciorogârlai fegyverlopást Traian Băsescu arra használta fel, hogy a hadsereg titkosszolgálatának és az ehhez tartozó igazgatóságok vezetőségét menessze, így megelőzve azt, hogy ezek meghiúsítsák a testvére által lebonyolított üzletet.


Hétfőn Mircea Băsescu egy közleményben tagadta, hogy bármiféle köze is lenne a robbanóanyag-kereskedelemhez. Az államfő testvére szerint a konstancai rakparton tárolt áru az elszállítás pillanatáig a vámszolgálat ellenőrzése alatt áll, ezt a szervet terheli a felelősség is. Sorin Roşca Stănescu újságíró vádjairól azt állítja, az összes


merő kitaláció.

„Az általam folytatott tevékenység a konstancai rakparton a vámszolgálat felügyelete alatt, törvényesen zajlik” - hangsúlyozta.

A sajtóban ma megjelent tudósítások szerint a Vâlcea megyei Băbeni-i műszaki üzemben a Romagro által szállított 1600 tonna robbanószer egy részét, mintegy 600 tonnát már megsemmisítettek. Ion Mărculescu, az üzem igazgatója szerint a Tajvánból érkező szállítmány rendkívül rossz állapotban levő, régi munícióból állt, amelynek a hatástalanítása körülményes.

Crin Antonescu PNL-elnök magyarázatot kért a védelmi tárcától. A minisztérium illetékesei azt válaszolták, nincs joguk beleszólni a műszaki üzem és egyéb cégek között létrejött szerződésekbe. Cristian Diaconescu külügyminiszter is ugyanezt állítja, hozzátéve, hogy ebben az ügyben az állam intézményeinek kell nyilatkozniuk.

Az államelnöki hivatal ma újabb közleményt bocsátott ki: a dokumentum szerint az illegális fegyverkereskedelemről szóló botrány nem egyéb, mint politikai célzatú, a média által történő manipuláció, amelynek semmi köze a valósághoz, és amelynek egyetlen célja az állami intézmények szisztematikus lejáratása.

“Traian Băsescu, Románia államfője megállapította, hogy az utóbbi napokban bizonyos politikusok és szövetségeseik az állam intézményeinek lejáratásán dolgoznak. Az államfő biztosítja a román állampolgárokat, hogy képes kezelni az állambiztonsággal kapcsolatos problémákat” – áll a sajtóközleményben, amely hangsúlyozza, az államfő a megfelelő pillanatban közölni fogja, mi áll a lejárató kampány mögött.


Forrás: realitatea, mti, ziua, sroscas.ro, antena3, presidency.ro, hotnews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS