2021. április 14. szerdaTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Saját államfő-jelöltben gondolkodik az MPP, bár lehet, hogy mégsem

K. M. K. M. 2009. augusztus 28. 15:20, utolsó frissítés: 16:04

Az RMDSZ vagy visszavonja saját jelöltjét és közösen lépnek fel az autonómiáért, vagy pedig az MPP is külön jelöltet állít – így Szász Jenő.Amellett, hogy támogatja a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) érvénytelen szavazásra buzdító kezdeményezését, megtörténhet, hogy saját jelöltet állít az év végi államelnök-választáson a Magyar Polgári Párt – hangzott el tegnap Sepsiszentgyörgyön, az MPP háromszéki székházának avatóján.

Ezt Szász Jenő MPP-elnök a Transindexnek megerősítette, majd kifejtette: „a polgáriak azért érzik szükségét a saját államfő-jelölt állításnak, mert zavaró az a fajta üzenet, amit Kelemen Hunor államelnökjelölt minőségében megfogalmaz, éspedig, hogy az egyedül üdvözítő megoldás a magyarság számára az, hogy


az RMDSZ kormányon van.


Ez a fajta üzenet a decentralizáció elvével ellenkezik, a kommunizmusból átörökölt központosított állam fogalmát erősíti, ez az elképzelés homlokegyenest ütközik az MPP meglátásával, amely a valós decentralizációt, az autonómiát támogatja”.

Az MPP elnök még elmondta, az államelnök-jelöléssel kapcsolatos, valószínűleg két lehetséges kimenetelről egyeztetnek a polgáriak az SZNT-vel: vagy az történik, hogy az RMDSZ visszavonja jelöltjét, és akkor egyesült erővel léphetnek fel az autonómia kivívása érdekében, vagy pedig az MPP is külön jelöltet állít, aki autonomisták üzenetét ismertetheti. Szász Jenő nem nyilatkozott arról, ki lehetne az MPP jelöltje.

A tegnapi székházavató után kiküldött közleményben az MPP hangsúlyozza: a székelység közképviseleti testülete a Székely Nemzeti Tanács. Kérdésünkre Szász Jenő elmondta, a közleményben szereplő állítás azzal támasztható alá, hogy az SZNT megalakulásakor állampolgári közgyűlésen választották meg a küldöttjeit. Emellett az SZNT sikeres belső referendum megszervezését vitte véghez, kidolgozta és beterjesztette a székelyföldi autonómia törvénytervezetét: elvitathatatla az autonómia kivívásáért folytatott munkája.

Szász hangsúlyozta: az Önkormányzati Képviselők Nagygyűlése megszervezésének is az SZNT volt az ötletadója. Elmondta, károsnak tartja azt, hogy az RMDSZ ellenrendezvényt szervez. Tájékoztatott, kikérték az RMDSZ-től a csíkszeredai rendezvény programját, és az autonómiára vonatkozó dokumentumokat, hiszen két külön autonómia-dokumentum elfogadása értelmetlen. „Olyan, mint a viccben, amikor a japán munkások előzetes mérések alapján az alagutat a hegy két oldalán kezdik ásni, majd középen találkoznak, viszont a románok mérések elvégzése nélkül nekilátnak a hegy két oldalán az ásásnak, azzal a gondolattal, hogy ha netán nem találkoznának félúton, akkor lesz két alagútjuk.

Szász megerősítette az MPP közleményének azt a passzusát, mely szerint az MPP mindenhova elmegy, ahová meghívják és ahol álláspontját képviselheti. Ezért az MPP-s önkormányzati képviselők is


jelen lesznek az RMDSZ által szervezett nagygyűlésen.

„Ha Markó Béla és Nagyváradról Tőkés László jelen lesz, akkor annál inkább ott a helye azoknak a polgári pártiaknak, akik a székelyföldi választópolgárok 38 százalékának a támogatásával rendelkeznek és közvetlenül érdekeltek az autonómia ügyében” – így Szász.

„Szász Jenőnek hamarabb lesz kampánya, hiszen a székelyudvarhelyi előrehozott önkormányzati választásokon tanácsosnak és alpolgármesternek készül, nyilatkozatait ebben a kontextusban kell értelmezni” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökjelöltje. Kelemen elmondta, a saját kampányának üzenete jelenleg kidolgozás alatt áll, így érthetetlen számára Szász Jenőnek az az állítása, mely szerint az RMDSZ-nek a kormányzásban való részvétel az egyetlen célja. Hangsúlyozta, a kampányprogramja azokat a kérdéseket fogja tartalmazni, amelyek a romániai magyarságot érintik és nem fog a kormányzásra kerülés kérdésével foglalkozni.

A Székely Nemzeti Tanács érvénytelen szavazásra való buzdítására utalva Kelemen elmondta, az SZNT-nek „zseniális” húzása után, amelyben az „autonómia” fogalmát összekapcsolta az „anulat”-tal, butaságnak tartja a saját államelnökjelölt-állítás ötletét is.

Az SZNT ugyanis azt javasolta, hogy a székelyföldi autonómia iránti igényüket a polgárok az államelnök-választáson az urnába dobott, lepecsételetlen, így érvénytelen szavazócédulával nyilványítsák ki. Mint kifejtették, az érvénytelen szó román megfelelője az anulat, amely A betűvel kezdődik, akárcsak az autonómia kifejezés.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS