2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tőkés az összefogásról beszélt a Székely Önkormányzati Nagygyűlésen

2009. szeptember 06. 10:43, utolsó frissítés: 10:45

Az EMNT-elnök szerint jelen pillanatban nagyobb az ellentét az erdélyi "nemzeti polgári táboron" belül, mint a nemzeti tábor és az RMDSZ között.Mintegy 500-an vettek részt szombaton a székelyudvarhelyi székely nagygyűlésen. Az SZNT és az MPP által szervezett gyűlésen Tőkés László EMNT-elnök, valamint Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök is részt vett. A székelyudvarhelyi nagygyűlés egyébként a pénteki csíkszeredai rendezvénynél fűtöttebb hangulatú volt, sok magyar zászlóval, a székely lobogó is látható volt. A magyar bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tizenegy székely tagja is jelen volt, egyenruhában.

Tőkés László az autonómiáért munkálkodó erdélyi magyar erők összefogását szorgalmazta, a nemzeti összefogást a sport, elsősorban a labdarúgás terepéhez hasonlította, hangoztatva, hogy a "nemzeti tizenegybe" be kell venni minden, az autonómiáért őszintén küzdeni tudó és akaró erőt. Ebben az erőfeszítésben nagy reményeket fűzött a Fidesz szerinte küszöbönálló magyarországi győzelméhez.

Ezzel kapcsolatosan az EP-képviselő a gyűlés után az MTI-nek külön is elmondta: a Fidesz szerinte eddig is támogatásban részesítette az erdélyi magyar összefogást, amelynek azonban még ki kell teljesednie.

Nagyon sokat jelenthet a Fidesz kormányra kerülése – mondta, úgy vélekedve, hogy e párt részéről eddig is meghatározó volt az erkölcsi, politikai és nemzeti támogatás, de kormányra kerülése esetén hatványozottan megnövekszik a szerepe. "Olyan szövetségesre tehetünk szert, aki az egész Kárpát-medencei nemzetpolitika szempontjából új fejezetet nyit, és
a politikai rendszerváltozást kiteljesíti

a nemzetpolitikai rendszerváltozás irányában" – hangoztatta az EMNT elnöke. Addig is azonban nagy a veszélye annak, hogy szétforgácsolódik az erdélyi nemzeti oldal – folytatta Tőkés, aki szerint jelen pillanatban nagyobb az ellentét az erdélyi "nemzeti polgári táboron" belül, mint a nemzeti tábor és az RMDSZ között, legalábbis külsőségeiben és intenzitásában.

"Nem engedhetjük meg magunknak azt a fényűzést, hogy vagy a turáni átok, vagy az oszd meg és uralkodj elve alapján a külső megosztó hatalmi politika hatására leterítsük egymást" – szögezte le a püspök. A gyűlésen elhangzott felszólalásában ezt úgy fogalmazta meg: ne vert hadakat találjanak a szövetségesek, mire megérkeznek majd Erdélybe.

Tőkés szerint az véget vetne az eddig kialakított összefogásnak, ha az RMDSZ újra kormányra kerülne, márpedig – mint hozzáfűzte – a szövetség már kacérkodik ezzel a gondolattal.

A gyűlésen Szász Jenő MPP-elnök megállapította: meg kell változtatni Románia alkotmányát, oly módon, hogy minden egyes történelmi régióban


érvényesüljön a szubszidiaritás elve.

Szerinte Székelyföldön a területi autonómia biztosítja csak lakosságának hosszú távú megmaradását. Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint nem mindegy, hogy Romániában milyen típusú közigazgatási reform megy majd végbe: olyan, amely közelít az áhított célhoz, a területi autonómiához, vagy olyan, amely eltávolít tőle.

A nagygyűlés résztvevői a közigazgatási reformról szóló állásfoglalásukban leszögezik, hogy ennek az átszervezésnek a helyi közösségek akaratára kell épülnie, Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben. Hangsúlyozzák, hogy Székelyföld autonómiája


nem sérti Románia területi integritását

és nemzeti szuverenitását. Elhatározták, hogy népszavazásokat írnak ki Székelyföld településein a közigazgatási határok megváltoztatására vonatkozóan, lehetővé téve ezáltal, hogy Székelyföldet különálló, autonóm közigazgatási egységként törvény által létre lehessen hozni. Határozatot hoztak Székelyföld jelképeiről is, valamint nyolc széki önkormányzati társulás létrehozásáról.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS