2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felszámolhatják Románia legnagyobb magánegyetemét

2009. szeptember 17. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

Dacolnak a miniszterrel: annak ellenére, hogy kormányrendelet tiltja, a Spiru Haret a távoktatásra is felvételiztet.Noha az oktatási miniszter felszólította a Spiru Haret vezetőségét, szerezzék be a megfelelő engedélyeket bizonyos, eddig illegálisan működő szakok működtetésére, a magánegyetem fittyet hány a minisztériumi felszólításra: minden szakára – az akkreditációval nem rendelkezőkre is – felvételi vizsgát szervez.

Mi több, a távoktatás is folytatódik a Spiru Hareten, bár a miniszter elrendelte: az egyetem fel kell számolja ezt az oktatási formát. Sőt az intézmény több hallgatója is arra panaszkodik, hogy nem kapnak jóváhagyást az akkreditált szakokra való átigazolási kérésükre. Az egyetem szóvivője ennek ellenkezőjét állítja. Elmondása szerint kérésre minden hallgatót átiratnak távoktatásról nappalira.

A Spiru Haret vezetőinek dacolását Ecaterina Andronescu oktatási miniszter nem hagyta szó nélkül: „Létezik egy másik lehetőség is: kidolgozhatunk egy törvénytervezetet, amely alapján felszámolhatjuk teljes egészében az egyetemet. Mint ismeretes, már létezik egy kormányrendelet, amely a távoktatás felszámolásáról szól. Amennyiben az egyetem vezetői képtelenek tiszteletben tartani a törvényt, akkor teszünk arról, hogy mindenesül felszámoljuk az intézményt. Ez nem játék” - nyomatékosított a miniszter.

Ecaterina Andronescu 2002-ben 33 diplomagyárnak titulált intézményt záratott be. A Spiru Haret képviselőit azonban nemigen hatották meg a miniszter kijelentései. „Az összes bíróság nekünk ad igazat, minden eddigi pert mi nyertük meg. Nem érdekel, mit mond a miniszter” - így George Nicolau, az egyetem szóvivője.A szóvivő szerint a törvény a Spiru Haret egyetem oldalán áll. Elmondta,


beperelték a minisztert,

mivel Andronescu arra kötelezte az egyetemet, hogy a távoktatás és a látogatás nélküli oktatás a nappali oktatáshoz hasonló akkreditációs procedúrán menjen keresztül.

A bukaresti törvényszegések nem egyedülállóak, ugyanis az egyetem 53 területi és határon túli központjaiban, amelyeket a minisztérium felszámolt, zavartalanul folytatják a felvételit. „Nem érdekel, mit mond a miniszter, úgysem tudja felszámolni az épületeinket. Mi egyébként is elmagyaráztuk, hogy ezek nem távoktatási, hanem csoportmunkák számára fenntartott központok – jelentette ki a szóvivő.

A minisztérium és a Spiru Haret közötti nézeteltérések idén nyáron fokozódtak. A kiváltó ok talán abban a miniszter által hozott rendeletben kereshető, amelyben meghatározza, országszerte melyek azok az egyetemek, amelyek felvételit szervezhetnek,


a Spiru Haret azonban nem szerepelt a listán.

A magánegyetem vezetői úgy gondolták, a tárca eljárása önkényes és jogtalan ezért pert indítottak ellene.

Augusztus 14-én a bukaresti fellebbviteli bíróság a Spiru Haretnek adott igazat. A minisztériumnak jogában áll fellebezni.

A per közben a minisztérium kivizsgálta a Spiru Haret magánegyetemet, az ellenőrzés során több jogtalanságra is felfigyelt. Például a magánegyetem keretében a tanárok törvénytelenül voltak előléptetve az akadémiai ranglétrán: az egyetemi titulusokat és diplomákat érvényesítő hivataltól nem rendelkeztek igazolással. Egy másik probléma, hogy az egyetemen a tanár-diák arány 1 a 300-hoz.

Sőt, mi több, Aurelian Bondrea igazgatót sem a törvényeknek megfelelően nevezték ki az intézmény élére.

Forrás: Evenimentul Zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS