2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Előrehozott választások Székelyudvarhelyen: ugyanott vannak

2009. szeptember 28. 00:42, utolsó frissítés: 10:17

Úgy tűnik, hajszálpontosan sikerült reprodukálni azt a patthelyzetet, mely a tanács feloszlatásához vezetett.Fej fej mellett: az RMDSZ tanácsosi listája a vasárnap tartott előrehozott választásokon csupán pár tucat szavazattal szerzett többet, mint legfőbb ellenfele, az MPP: a szövetségieknek 3191 (40,11%), a polgáriaknak 3119 (39,21%) voksot sikerült begyűjteniük.

A Zöld Pártnak a leadott 7942 szavazatból 468 (5,88%) jutott. Őket a függetlenként induló Borbáth István, Molnos Zoltán, Pál Katona Csaba és Incze Árpád követi 320 (4,02%), 189 (2,37%), 146 (1,83%) illetve 76 (0,95%) szavazattal. A PSD 54 (0,95%), illetve a PD-L 95 (1,19%) szavazatot kapott. A választóiroda adatai szerint 296 (3,72%) leadott voks érvénytelennek bizonyult. A szavazati joggal rendelkező polgárok 24,48 százaléka vett részt a választásokon, ez a tavalyi helyhatósági választások részvételének a fele.

A mandátumok eloszlása még nem hivatalos, de mindeki úgy számol, hogy pontosan ugyanaz a helyzet áll elő, mint az elmúlt másfél évben volt: 9 RMDSZ-es tanácsos, 8 MPP-s és 2 zöldpárti kerül a tanácsba. (a mandátumeloszlásról szól bekezdést javítottuk - a szerk., 10.17, 28.09.2009)

“Nagy hűhó a semmiért: így lehet összefoglalni a mai nap történéseit” – nyilatkozott Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester az eredmények nyilvánosságra hozása után kis idővel. A polgármester szerint a tét az lett volna, hogy a várost eredményesebben lehessen vezetni – az eredmény viszont ugyanaz lett. Bunta szerint sem az MPP, sem pedig az RMDSZ berkeiben


nem ment minden simán a kampány alatt,

a sárdobálással elvették az udvarhelyiek kedvét a szavazástól. Amikor rákérdeztünk, hogy ismét megpróbálják-e feloszlatni a tanácsot, Bunta azt mondta: sokkal óvatosabbnek kell lenni ezekkel a kísérletekkel. A városnak volt egy válasza erre kérdésre, és a legjobb, ha ezt tudomásul vesszük.

Bunta szerint bár az erőviszonyok nem változtak, valójában az eddiginél is nehezebb lesz meglelni a közös hangot: sem az MPP, sem pedig az RMDSZ frakciója nem lett jobb, sőt. Mindkét listán vannak kifogásolható személyek.

“Együtt kell tudni dolgozni” – így az eredményekről Bíró Enikő, a székelyudvarhelyi RMDSZ elnöke. Kérdésünkre, hogy előfordulhat-e az, hogy az RMDSZ ismét feloszlatja a tanácsot, Bíró kitérő választ adott: “attól függ, hogyan fogunk tudni együttműködni az MPP-vel és a Zöld Párttal. Nézzük meg, hogyan fog kinézni a tanács”. Szász Jenő MPP-elnök


elégedetten nyilatkozott az eredményről:

kiemelte, hogy alig 71 szavazattal előzte meg az RMDSZ a polgáriakat, míg ez a különbség másfél éve még 700 voks volt. Bár a körülmények nem nekünk kedveztek, behoztuk a hátrányt – mondta a Szász, aki maga vezette az MPP tanácsosi listáját. Ami a továbbiakat illeti, a politikus szerint „dolgozni kell úgy az RMDSZ-nek, mint az MPP-nek”, és elmondta: korai arról beszélni, hogy miképpen alakulnak a dolgok a helyi tanácsban.

A részvétel alig fele volt annak, amit másfél éve, az önkormányzati választásokkor tapasztaltunk, és ebből minden politikusnak – nekünk is – le kell vonnunk a következtetést. A várossal nem lehet ilyen bohócságot művelni – kommentált a Transindex kérdésére Hajdó Csaba, a Zöld Párt helyi elnöke. A politikus szkeptikus volt a tekintetben, hogy fog-e működni a tanácsban a régi-új felállás.

Arra a kérdésünkre, hogy továbbra is a Zöld Párt kíván-e lenni majd a mérleg nyelve, Hajdó elmondta,


a zöldek sokat tanultak

az elmúlt másfél évből. Többek között azt, hogy a mérleg nyelve csak akkor lehet egy frakció, hogyha van esély egy minimális együttműködési készségre a szereplők között.

A politikus elmondta, a zöldek célja továbbra is az, hogy ne lehessen egy-egy döntést rákényszeríteni a testületre. Hajdó ugyanakkor szkepticizmusának adott hangot a testület működőképességével kapcsolatban.

Hajdóhoz hasonlóan nyilatkozott a Zöld Párt listavezetője, Jakab Attila is: "rá kell jönnünk újra, hogy fölösleges pénzkidobás volt előre hozott választásokat tartani. Arra kell törekedjünk, hogy többé ne hozzuk ilyen helyzetbe a várost – mondta Jakab. A „mérleg nyelve”-stratégiát firtató kérdésünkre a politikus elmondta, a zöldeknek ez a stratégiája vezette előrehozott választásokhoz a várost. Nem ez a cél tehát, hanem hogy a három frakció egyezségre jusson – mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS