2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Beteg elme Kolozsvár élén"

Orbán Katalin 2002. augusztus 22. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

A Gheorghe Funar által nemrég kiadott sajtóközleményre reagálva Soporan prefektus nyilatkozatában elmondta, a polgármester "#b#klinikai eset#/b#". Állítását egy idegsebész is alátámasztotta. A sajtóértekezleten az is kiderült, Funar újabban halállal fenyegetett egy köztisztviselőt.

A kolozsvári polgármester által augusztus 19-én kiadott közleményben az áll, hogy a polgármesteri hivatal ezután mindennemű kapcsolatot megszakít a prefektúra intézményével. Funar nem létező személyként kívánja kezelni úgy Vasile Soporan prefektust, mint Dan Canta alprefektust, hivatalos ügyeivel pedig egyenesen a közigazgatási miniszterhez fordul.

A prefektus bekeményít

Vasile Soporan, Kolozs megye prefektusa szerdán rendkívüli sajtóértekezletet hívott össze, miután tudomást szerzett a polgármester közleményéről. Az értekezleten a prefektus egyrészt a közleményhez fűződő mondanivalóját fejtette ki, másrészt tudatta azt, hogy a polgármester újabban egy köztisztviselőt, Mihai Tautu mérnököt, halállal fenyegetett meg.Soporan kijelentette, hogy a polgármesteri hivatal és a prefektúra intézménye közti feszültség elviselhetetlenné vált. Bevallása szerint eddig elnézte Funar kihágásait, nem tette szóvá például azt sem, amikor az már a doktori cím megszerzése előtt aláírásaiban használta a titulust. Azt is elmondta, hogy a prefektus hatáskörébe az is beletartozik, hogy felelősséget vállaljon az adott körzet lakosaiért, éppen ezért szükségesnek tartja elmondani, hogy a várost vezető ember "klinikai esetnek számít". Ezzel szeretné elkerülni ugyanis Funar újraválasztásának lehetőségét. A prefektus a közigazgatási miniszter segítségét kéri az ügy megoldása és lezárása érdekében.

Az idegspecialista nyilatkozik

"Több mint tizenöt éves idegsebészi tapasztalatomból kiindulva felelősségteljesen állítom, hogy Gheorghe Funar polgármestert klinikai esetként könyvelhetjük el. Betegsége, amelyben régóta szenved, előrehaladt stádiumban van" -- mondja dr. Florian Stefan, a Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Stefan szerint nem kell specialistának lenni ahhoz, hogy észrevegyük, nincs minden rendben a polgármesterrel. Ugyanis csak egy "beteg elme szüleményei" lehetnek a tömegével kiadott rágalmazó közlemények, amelyeknek hangnemében is felismerhető a beteges félelem. A polgármester ugyanis folyamatosan valamilyen fóbiában szenved. Eddig a magyar-fóbia volt a központi probléma, most pedig a felelősségtől való félelem ütött ki rajta. Az orvos szerint a polgármestert és az általa okozott kolozsvári károkat egyaránt gyógyítani kellene.

A halálfenyegetés telefonon érkezik

Mihai Tautu mérnök, a Kolozs megyei építkezési igazgatóság főfelügyelő helyettese elmondta, hogy augusztus 19-én este telefonáltak neki a polgármesteri hivataltól jelezve, hogy Funar személyesen szeretne vele beszélni. A város elöljárója ekkor fejtette ki, hogy ha nem fejeződnek be a Dónát lakónegyedi piac körül folytatott felügyeleti vizsgálatok, még aznap elteszi őt láb alól. Azt mondta, ha kell, a mérnök családját is bántalmazni fogja, és megöleti mindazokat, akik a fia üzletének ártani akarnak.

A tisztviselő a prefektushoz fordult, de még nem tett hivatalos feljelentést a rendőrségen. A prefektus azonban biztosította őt a titkosszolgálat közbenjárásáról, amely felügyeli majd családja biztonságát. A polgármesternek egyébként nem ez az első ilyen jellegű tette. Több magas rangú személyen kívül nemrég egy magyar újságírót is nyilvánosan "csontegyengetéssel" fenyegetett meg.

A szociáldemokraták a prefektust támogatják

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei képviselete is összehívta a sajtó képviselőit, hogy nyilvánosan fejezze ki megvetését a polgármesterrel szemben. Szerintük megengedhetetlen, ahogy Gheorghe Funar támadja, sértegeti, rágalmazza nem csak a prefektust, hanem a belügyminisztert, a közigazgatási minisztert, az alprefektust, valamint a prefektúra hatáskörébe tartozó közintézmények vezetőségét is.

Funar közben a város pénzén nyaral?

A polgármester közleményének nyilvánosságra hozatala után "hivatalos ügyben" Skandináviába utazott. A prefektus szerint az egész botrányt Funar azért eszelte ki, hogy elterelje a város figyelmét a közpénzek törvénytelen felhasználásáról, valamint a fia üzletei körüli törvénytelenségekről. A jelenlegi utazásnak semmi köze a kolozsvári politikához -- állítja a prefektus. A polgármester Fehér megye kereskedelmi kamarájának vezetőségét kíséri ugyanis a skandináviai körúton, belső értesülések szerint a város pénzén.

A szociáldemokraták közleményében az is szerepel, hogy Funar a közpénzek elszámolásától fél, ezért a közvélemény kijátszására törekszik, elterelvén a figyelmet az évek óta elkövetett törvénytelenségekről. Ugyanakkor a különböző fenyegetésekkel is a polgármesteri hivatal munkatársait szeretné megfélemlíteni, akik akarva-akaratlan szemtanúi és részesei a törvénytelenségeknek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS