2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Livestrong nap: sárga, mint rákellenes küzdelem

Fülöp Noémi 2009. október 05. 17:05, utolsó frissítés: 17:05

Kolozsváron a Vakmerők Klub tagjai, a rákot túlélt gyerekek, fiatalok ünnepelték meg a rákellenes küzdelem világnapját.Október 2-án Livestrong nap volt: a rákellenes küzdelem világnapja, egyúttal annak 12. évfordulója, hogy Lance Armstrongot, a világhírű kerékpárversenyzőt, a Livestrong kampány elindítóját hererákkal diagnosztizálták. Kolozsváron a Temerarii (Vakmerők) Klub tizenévesekből álló csapata lépett akcióba: teleplakátolták a Starbucks kávéházat, majd az összes arra járót megállították néhány szóra.
Miközben sárga karkötőt bogoztak a csuklójukra, elmagyarázták a Livestrong nap és a Temerarii most zajló, Sikerülni fog (Poți și tu) című kampányának lényegét. Idáig mindennapi figyelemfelkeltő akciónak tűnhet – akinek azonban volt ideje, olyan tinédzserekkel ismerkedhetett, akikegytől egyig megbirkóztak a rák valamelyik formájával.

A Vakmerők tagjai saját arcukat és élményeiket adták a kampányhoz, amelynek lényege, hogy Románia onkológiai intézeteit végigjárva megosztják tapasztalataikat az ott ápolt gyerekekkel, fiatalokkal. Múlt héten Nagyváradon jártak, a közeljövőben Temesvárra, Iași-ba, Craiovára, Konstancára, Marosvásárhelyre készülnek. Üzenetük szinte magától értetődő: “ha nekünk sikerült, neked is sikerülhet”.

Köztük van Pásztor Noémi is, aki nemsokára 14 éves lesz, nyolcadik osztályos, és a nyáron csatlakozott a csapathoz. 2002-ben diagnosztizálták leukémiával – a pontos dátumra, szeptember 15-ére is emlékszik. Két éves kezelési időszak következett, ezalatt a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként több más betegséggel, többek között sárgasággal is meg kellett küzdenie.

Mindennek ellenére nem kellett évet halasztania az iskolában: tanítónénije bejárt hozzá a kórházba, így gyakorlatilag magántanulóként végezte el az első osztályt. “Másodikban nagyon ügyeltek rám az osztálytársaim, nem kerültek ki” - emlékszik vissza Noémi. A kezelés alatt találkozott először Katie Rizvivel, a Temerarii alapítójával is, aki szintén a kórházban látogatta, beszélgetett vele.


“Az elején volt a legnehezebb,

amikor kiderült – aztán megszoktam, elfogadtam, hogy ezzel kell harcoljak. Csak utána gondoltam vissza, hogy akár meg is halhattam volna” - mondja Noémi. Társa, a 18 éves Paul Șilean már veteránnak számít, ami a betegségéről, tapasztalatairól való beszámolókat, interjúkat illeti.

Paul 2005-ben ment el a szemészetre, mert rosszul látott. Először azt hitték, kapilláris ödéma (felgyűlt folyadék) okozza a gondot, azonban néhány hét múlva rájöttek, három centiméter széles daganat található a szemüregében. A kezelés nem hatott, a daganat két hónap múlva megkétszereződött, Paul pedig szédült és fejfájásai voltak.

Kolozsvári orvosa azt ajánlotta, a daganat eltávolításához szükséges, kényes műtétet Budapesten végeztesse el. Magyarországi orvosa azt mondta, az utolsó percben érkezett – néhány nap múlva akár életét is veszthette volna. Paul addigra nem látott az egyik szemére, romlott a hallása, elveszítette az egyensúlyérzékét. A tízezer euró körüli összegbe kerülő beavatkozás árát osztálytársai, rokonsága, ismerősei gyűjtötték össze.

A műtét után azonban még hátra volt az onkológiai kezelés. “Nagyon nehéz volt, 24 kilót fogytam - mondja Paul. - De végig nagyon optimista voltam, mert sokan segítettek, bátorítottak. Az orvosnőm is azt mondta, sikerülni fog, ne adjam fel, ez


a kezelés az egyetlen módja, hogy életben maradjak.”

A kezelés alatt ismerkedett meg Paul a Vakmerőkkel – hozzáteszi, nagyon büszke arra, hogy hozzájuk tartozhat. A fiatal múlt héten Nagyváradon beszélgetett olyan gyerekekkel, fiatalokkal, akik most vívják meg azokat a csatákat, amelyekből ő már győztesként került ki. Az üzenet, amit át szeretne adni nekik, az, hogy higgyenek magukban, arra koncentráljanak, hogy végig tudják csinálni – és maradjanak optimisták.

A kolozsvári akció mellett a világ számos országában ünnepelték a rák elleni győzelmet október 2-án. Nagy-Britannia egyik legkisebb városa, Bangor egyetemének egyik diákja például egy óriási herezacskóval hívta fel a figyelmet a hererák veszélyeire. Tanzániában egy harminctagú, zenészekből, természetjárókból és a rák túlélőiből álló csapat mászta meg a Kilimandzsárót sárgába (a Livestrong kampány színébe) öltözve.


Thaiföldön a Chao Praya folyón keresztül bicikliző, sárgába öltözött csapat hívta fel a figyelmet a rákellenes küzdelem világnapjára. Ugyancsak biciklis akciókat szerveztek Magyarországon is, a Japánban lévő Kobe egyik iskolájában pedig arra kérték a diákokat: viseljenek sárgát pénteken.

Lance Armstrong pedig többek között a szervezet székhelye, az amerikai Austin napilapjában megjelent vezércikkben figyelmeztetett arra: évente 12 millió embert diagnosztizálnak világszerte. 28 millióan most vívják harcukat a betegséggel, és számuk 2030-ig megháromszorozódhat – ha nem történik jelentős előrelépés a megelőzés, felismerés és kezelés terén.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS