2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Benyújtotta a bizalmatlansági indítványt a PNL és az RMDSZ

S. Z. 2009. október 06. 17:18, utolsó frissítés: 2009. október 07. 11:11

Ha az indítványt a PSD is megszavazza, a jelenlegi kormány ügyvezetőként, megnyirbált jogkörökkel tevékenykedik az új kormány megalakulásáig.Benyújtotta a bizalmatlansági indítványt a második Boc-kormány ellen ma a Liberális Párt és az RMDSZ. Az indítványt összesen 124 honatya írta alá: a PNL és az RMDSZ képviselőin kívül még néhány szociáldemokrata politikus is csatlakozott.

A “11-en Románia ellen” című indítvánnyal fel szeretnénk hívni a kormány figyelmét a politikai, gazdasági, társadalmi és erkölcsi válságra, mely jelenleg Romániában uralkodik. A jelenlegi kormánynak nincs legitimitása – nyilatkozott Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök, miután átadta Roberta Anastasenak, a képviselőház házelnökének az indítványt.

A liberálisok szerint a kormány mai bejelentése, miszerint az egységes nyugdíjtörvényt felelősségvállalással szándékozzák a parlament elé terjeszteni, egy újabb minősíthetetlen gesztus, mely a totalitarizmus felé való elmozdulást jelzi. Romániában hamarosan mindent sürgősségi kormányrendeletekkel és felelősségvállalással döntenek el. Ilyen szempontból


még az egykamarás parlament is teljesen fölösleges

– ironizált Tăriceanu annak kapcsán, hogy Traian Băsescu az elnökválasztáskor népszavazást szeretne tartani az egykamarás, 300 fős parlament bevezetéséről.

A Mediafax közben úgy tudja, a PSD megszavazhatja a bizalmatlansági indítványt. Erről hamarosan formális döntés is születik. A szociáldemokraták Állandó Bürója hétfőn határozott úgy, hogy a PSD támogatni fog egy bizalmatlansági indítványt.

Az alaptörvény értelmében a bizalmatlansági indítványt a képviselőház és szenátus együttes ülésén vitatják meg, 3 nappal a szöveg bemutatása után. Amennyiben szavazattöbbséggel elfogadják az indítványt, a törvényhozás visszavonja a kormánynak nyújtott bizalmat: tehát megbukik a kormány. Amennyiben a PNL és az RMDSZ mellett a PSD is csatlakozik az indítványhoz, akkor


a kormánybuktatásra jó esély van.

Bár Markó Béla korábban úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ a kormányzati stabilitás érdekében nem támogatja a PNL indítványát, tegnap a képviselőházi frakció mégis úgy döntött, hogy a liberálisokkal együtt fogalmazzák meg az indítvány szövegét.

Ezzel kapcsolatban Kelemen Hunor államfőjelölt tegnap úgy nyilatkozott, a fő érv az volt, hogy a kormány sürgősségi kormányrendelettel próbálja megkerülni a parlamentet az elnökválasztás napjára szervezett népszavazás ügyével. A népszavazás Băsescu ötlete, és arról szólna, hogy vezessék be az egykamarás, 300 főt számláló parlamentet. Elemzők szerint ez a trükk a választási részvételt növelné, valószínűleg a PD-L javára. Kelemen elmondta, amennyiben megszavaznák a bizalmatlansági indítványt, a jelenlegi kormány


ügyvezető kormányként működhetne tovább,

szűkített alkotmányos jogkörökkel: nem vállalhatna például felelősséget, illetve nem bocsáthatna ki sürgősségi kormányrendeleteket.

A politikus az eljárás veszélyére is figyelmeztetett: az alkotmányban nem szerepel, hogy az államfőnek mikor kell új miniszterelnököt nevesítenie. Ezért nem tudni, hogy a jelenlegi ügyvezető kormány helyét mikor veszi át egy parlamenti felhatalmazással rendelkező kormány.

Márton Árpád a Transindex megkeresésére elmondta, szerinte Băsescu semmiképp nem vár a kormányfő megnevezésével a választások utánig: az elnök meg akarja mutatni, hogy Romániában mindig az történik, amit ő akar. A képviselő szerint az sem kizárt, hogy


ugyanazt a kormányfőt nevezi majd meg Băsescu.

A liberálisok által felvetett technokrata kormányról úgy nyilatkozott, valóban ez lenne a normális megoldás hasonló helyzetben. Csakhogy a jelenlegi kormány annyira titkolózó, hogy mire az új kormány kiismerné a helyzetet, már vége is a kormányzásnak. Márton szerint egyébként nagyon kicsi az esélye annak, hogy Băsescu egy technokrata kormányfőt jelöljön – még kevésbé egy olyan személyt, akit az ellenzék javasol.

Ami jelenleg Romániában történik, lassan Fehéroroszországra, Kubára, Líbiára hasonlít – sommázott a politikus, elmondva, hogy az elnök egyedüli célja megmutatni, hogy maga is el tudja vezetni az országot, költséges demokratikus intézmények nélkül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS