2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nincs magyar vonatkozása a kolozsvári Főtér szerdai avatójának

S. Z. 2009. november 02. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Az avatóról szóló plakáton egyetlen szó sem utal arra, hogy a Főtérnek bármi köze lenne a magyarsághoz. Az RMDSZ szerint ez nem az “igazi” avató.November 4-én, szerdán 18 órától tartják a megújult kolozsvári Főtér avatóját. Az erről szóló plakátok a hétvégén jelentek meg, többek között Grigorescu negyedbeli lépcsőházak ajtajain. “Piaţa Unirii. Trecut, prezent, viitor” feliratú, kizárólag román nyelvű plakáton régi Főtér-fotók, illetve a Planwerk által tervezett új Főtér látványterve látható. A plakátról ugyanakkor feltűnően hiányzik bármilyen utalás arra, hogy a Főtérnek köze lenne a kolozsvári magyarsághoz. Az avatón a Gheorghe Dima Zeneakadémia több szimfonikus együttese is fellép majd, a fő attrakció a Pasărea Colibri folk-rock együttes. Az előadók közül a Flauto Dolce kvartett tekinthető magyar vonatkozásúnak, mivel tagja Majó Zoltán, Szabó Mária és Tóth Ágnes.


Az RMDSZ-nek semmi köze

Az üggyel kapcsolatban László Attila alpolgármester úgy nyilatkozott, a rendezvényt az Orange telefonszolgáltató szervezi, az RMDSZ-nek pedig semmi köze nincsen sem a plakáthoz, sem pedig az avató programjához. Az alpolgármester kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy tervez-e a városi RMDSZ bármilyen akciót, mely árnyalná a plakát és a rendezvény által sugallt képet. László elmondta, tárgytalan a román fellépők miatti kifogásunk, ugyanis a szimfonikus zenekarok tagjai közt vannak magyarok is. Az alpolgármester szerint a Főtér “igazi” avatójára a Mátyás-szoborcsoport elkészültekor kerül majd sor, és az a rendezvény teljesen más lesz, mint a szerdai.
Csoma Botond városi tanácsos úgy nyilatkozott, küldtek neki egy SMS-t arról, hogy november 4-én fogják tartani a Főtér avatóját, azonban a programról őt tanácsosként nem tájékoztatták. Csoma szerint minden valószínűség szerint Sorin Apostu kolozsvári polgármester döntött a programról, mely illeszkedik a korábbi, kolozsvári magyarságot teljességgel ignoráló trendbe, és amelynek a műemlék-feliratok ügye képezte egyik tipikus momentumát. Csoma kilátásba helyezte, hogy a kolozsvári RMDSZ-frakció tiltakozni fog a program ellen, ugyanakkor bevallotta, a frakcióban egyelőre ez még nem volt vitatéma.


Gergely Balázs: szimbolikus térfoglalás zajlik

A Főtér átalakítása a “visszaadni a Főteret az embereknek” jelszóval zajlott, azonban a hétvégén megjelent plakátról, illetve programból az derül ki, hogy az átrendezés valójában a román többség szimbolikus térfoglalásáról szól – kommentált megkeresésünkre Gergely Balázs, az EMNT kolozsvári szervezetének elnöke, aki egyébként szintén tőlünk értesült a plakátról és a rendezvényről.

Gergely szerint a szerdai rendezvény valójában a PD-L kampányrendezvénye. A kolozsvári EMNT-elnök megjegyezte, hogy a plakátról az jön át számára, hogy az Emil Boc-Sorin Apostu-páros sikeresen elérte azt, amit Gheorghe Funarnak nem sikerült: a város sokszínűségét és magyar jellegét hangsúlyozó tér átalakítását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS