2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Premier: élőben vitázott Crin Antonescu és Traian Băsescu

S. Z. 2009. november 15. 18:31, utolsó frissítés: 2009. november 16. 09:49

A jelöltek többek közt az egykamarás parlamentről, tanügyről, fiatalok elvándorlásáról, adóreformról és a romániai nők helyzetéről beszélgettek.Érdemi vita helyett elmés megjegyzésekből, félig-meddig baráti szívatásokból és hellyel-közzel rágalmazó kijelentésekből állt a szombati Crin Antonescu-Traian Băsescu élő vita. Az eseményt a BBTE Politikatudományi Kara szervezte az Egyesült Államokban már hagyományossá vált viták mintájára: ott akkora súlya van egy-egy elnökjelölt-vitának, hogy egy jó vagy rossz szereplés akár a választások végkimenetelét is befolyásolhatja. A vitára a közvéleménykutatások élén álló jelölteket, Crin Antonescut, Mircea Geoanăt és Traian Băsescut hívták meg, a PSD-elnök azonban más elfoglaltságaira hivatkozva elutasította a felkérést.A kolozsvári Opera Plazában soha nem látott számú újságíró gyűlt össze: a városbeli politikai eseményeken rendszerint látható arcok csak alig tizedét képezték a jelenlevő sajtósoknak. A kirívó érdeklődés egyik oka az lehet, hogy szombaton Băsescunak volt monstre gyűlése a városban, melyre sok más városból leutaztak újságírók. Másrészt a vitát élőben is közvetítették, ami eleve komolyabb stábot igényel, és nem utolsósorban az esemény exkluzivitása is komoly vonzerőt jelenthetett: ez volt az idei elnökválasztási kampány első – és talán utolsó – eseménye, ahol a jelöltek élőben konfrontálódtak.

Mindkét jelölt támogatókkal érkezett. Hogyha azt nézzük, hogy kinek milyen személyiségek szurkoltak, akkor Băsescu simán lekörözte Antonescut – a jelenlegi elnök mögött ugyanis ott ücsörgött Emil Boc ideiglenes miniszterelnök, Theodor Stolojan, Elena Udrea ideiglenes turisztikai miniszter, Monica Macovei volt igazságügyminiszter, Sorin Apostu polgármester, sőt, mintha László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnököt is felfedeztük volna a második sorban. Mivel Antonescunak nem volt épp szombatra szervezett nagygyűlése Kolozsváron, sőt, egy moldovai kampánykörutat szakított meg hirtelen, ezért őt kevesebb személyiség kísérte. A pulpitus mögötti székeken leginkább csak a Liberális Párt helyi politikusai ültek.

A beszélgetés legelején Mihnea Măruţă moderátor – aki amúgy nem mutatkozott be – ismertette a beszélgetés szabályait, például a hozzászólások időkorlátjait, csakhogy már az első kérdésnél sikerült megszegni azokat. Így a beszélgetés közben spontánul kialakult szabályok körülbelül úgy néztek ki, hogy a moderátor feltesz egy-egy kérdést a jelölteknek – a címzett válaszol, majd ellenjelöltje reagálhat az elmondottakra. Ezután pedig rendszerint


spontán, akár személyeskedésbe fúló vita

alakult ki a jelöltek közt, amikor az időkorlátokat egyáltalán nem tartották be, és melybe a moderátor is csak tessék-lássék, udvariasan avatkozott bele.Mindkét jelölt elsősorban a programjáról beszélt, kerülve a napi politikai események taglalását. Például a kormánnyal kapcsolatos huzavonáról egyáltalán nem esett szó. Mivel a sajtósoknak fenntartott helyekről nem, vagy csak alig lehetett látni a vitázókat (a Transindex tudósítója néha megpillantotta Băsescu arcát a kamera-erdő egy kis résén), ezért a jelöltek testbeszédét nem tudjuk elemezni.Mindenesetre a hanghordozásból és válaszokból úgy tűnt, hogy Crin Antonescu volt a kezdeményezőbb, jól felépített érvekkel bírálva az elnököt, míg Băsescu némileg fáradt, tanácstalan ember benyomását keltette, aki sokszor védekezni kényszerült, vagy éppenséggel mellébeszéléssel kerülte el a válaszadást. Negatív kampány tekintetében is Antonescu vezet; elegáns és racionális érvelésébe, szellemes megjegyzéseibe nemegyszer rágalmazó kijelentéseket vegyített. Épp ezért kettejük közül inkább


Băsescut illeti a fair play-díj.

Az egyik, a moderátor által Băsescunak címzett kérdés az volt, hogy miből gondolja, hogy a csökkentett létszámú, egykamarás parlament morális és intellektuális szempontból jobb lesz mint a mostani? Az elnök szerint a törvényhozás minőségének a javítása céljából a választási törvényt módosítani kellene: be kellene vezetni a „győztes mindent visz” elvén működő, többségi egyéni választókerületes rendszert, mivel szerinte az, hogy a voksok egy része egy országos kosárba kerül, és onnan egy bizonyos algoritmus szerint mandátumokra váltják azokat, nem tükrözi a választók valós preferenciáját.

Crin Antonescu egyetértett azzal, hogy a választási törvényt módosítani kellene, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Băsescu által elképzelt egykamarás parlament csak évi mintegy 8-12 millió eurós megtakarítást jelentene. Antonescu ezután felsorolt néhány apró intézkedést, mellyel szintén lehetne ennyi pénzt spórolni: elmondta például, hogy az elnöki hivatal költségvetését nagyjából ugyanennyivel egészítették ki idén, továbbá hogy a turisztikai minisztérium reklámbüdzséje ennek az összegnek a tízszerese.A következő feladat az volt, hogy a jelöltek 3 percben vázolják fel az oktatással kapcsolatos elképzeléseiket. Antonescu víziójában az országos tanügyi paktum kell minden reform alapját képezze. A liberális politikus szerint a tanügyi rendszer a világon bárhol versenyképes tudással kell felvértezze a diákokat. Továbbá biztosítania kell az esélyegyenlőséget, tehát bármely gyereknek lehetőséget kell biztosítania képességének és szorgalmának megfelelő képesítést szerezni, és el kell ismerni, hogy


az oktatási rendszer legfontosabb eleme a tanár.

Éppen ezért méltó fizetést kell biztosítani számukra. Antonescu figyelmeztetett: az egységes bérrács a tanárok fizetésének 15 százalékos csökkentését jelenti, ami elfogadhatatlan számára.Traian Băsescu a magolás helyett a készségek és kompetenciák fejlesztésében látja az oktatás jövőjét: a román nyelv illetve az anyanyelv mellett idegen nyelveket, matematikai és technikai alapfogalmakat kellene elsajátítaniuk a diákoknak, továbbá fontos lenne megtanulni hatékonyan tanulni – így az elnök. Antonescu emlékeztette Băsescut, tavaly kihirdette a tanárok 50 százalékos béremeléséről szóló törvényt, ami csúnya átverésnek bizonyult. Az elnök azzal védekezett, hogy ő az akkor rendelkezésre álló gazdasági mutatók alapján hozta meg ezt a döntést, majd kijelentette: tévedett, és bocsánatot kért.

A következő téma a jól képzett fiatalok tömeges elvándorlása volt. Miután poénkodtak egy sort, hogy a legjobb az lenne, ha a romániai politikai elit vándorolna ki, Antonescu kijelentette: minden tőle telhetőt megtesz majd azért, hogy ezeknek a fiataloknak megfelelő társadalmi státuszuk és fizetésük legyen. Ugyanakkor a kivándorlás másik fontos oka az, hogy a fiatalok csalódtak a romániai intézményekben – így a liberális elnökjelölt. Éppen ezért a jövendő államelnöknek meg kell erősítenie az állampolgárok intézményekbe vetett bizalmát.

Băsescu szerint meghaladott az a látásmód, miszerint a tehetséges fiatalokat itthon kell marasztalni. Elmondta, a romániai politikai elit egyik fontos prioritása az, hogy az EU-tagállamok megnyissák a munkaerőpiacukat a hazai munkavállalók előtt, hogy a frissen végzettek ott helyezkedhessenek el, ahol úgy érzik,


kellőképp megbecsülik őket anyagilag, illetve szakmailag.

Ezzel a diplomáciai küzdelemmel párhuzamosan nem demokratikus arra ösztönözni a romániai fiatalokat, hogy maradjanak itthon – így az elnök.Ami a gazdasági intézkedéseket illeti, Antonescu arra figyelmeztetett, elnökjelölti programja nem kormányprogram: megválasztása esetén nem lép automatikusan érvénybe az ő 12 százalékos egységes adókulccsal kapcsolatos elképzelése. Ellenben amennyiben a PNL a kormányra kerül, és elkészül egy kormányprogram, akkor abban minden valószínűség szerint benne lesz ez az intézkedés. Antonescu nem tudott válaszolni arra a moderátori kérdésre, hogy kivel kívánnak szövetkezni, hogy meglegyen a kormányzáshoz és az egykulcsos adó csökkentéséhez szükséges parlamenti többség? Hiszen a PSD nyíltan ellenzi az egykulcsos adót, és a PD-L is kijelentette, hogy a jelenlegi 16 százalékos adó csökkentése nem időszerű.

A liberális jelölttel szemben Traian Băsescu kijelentette, amikor az ország költségvetési deficitje 8 százalék körül mozog, nem látja realitását az adókönnyítésnek. Azonban 2011-ben, hogyha az ország gazdasági helyzete úgy alakul, akkor talán lehet szó adócsökkentésről – mondta, hozzátéve: szándékosan, óvatosságból nem tett említést erről a saját programjában.A két jelölt a romániai nők helyzetére is kitért. Antonescu szerint Traian Băsescu magatartásával csak ráerősített a nőkkel kapcsolatos hímsovén sztereotípiákra. A liberális jelölt megemlítette azokat az eseteket amikor az elnök „pinukám”-nak vagy pedig „büdös cigány”-nak nevezett nő újságírókat, és azt is ellenfele szemére hányta, hogy pártjában nem feltétlenül a legfelkészültebb, hanem


a legszebb nők csinálnak karriert.

Băsescu védekezésképp annyit tudott felhozni, hogy a szűk családjában három nő van, akiket sosem hagyott cserben, és így ő Antonescunál jobban tudja értékelni és tisztelni a nőket.

A jelöltek a vita végén feltehettek egy-egy kérdést egymásnak. Antonescu azt kérdezte meg Băsescutól, milyen érzés így, mandátuma végén az, hogy a lakosság kétharmada rosszabbnak tartja Ceauşescunál? A jelenlegi elnök válaszképpen hosszasan sorolta az elnöki mandátuma alatt elért eredményeket, majd kijelentette: lám, ő egy olyan politikus, akinek van amiről beszámolnia 5 év után. Hozzátette, nem tudja, lesz-e Antonescunak valaha alkalma felsorolni elnöki mandátumának eredményeit.

Amikor az ő kérdésére került volna sor, Băsescu elmondta, értékeli, hogy ellenfele nem hárította el a vitára való meghívást valamilyen mondvacsinált ürüggyel. Éppen ezért ma Antonescu kap tőle egy jó pontot, és eltekint a kérdéstől.

A vita végén mindketten üzenetet fogalmaztak meg a kolozsváriaknak: Băsescu ígéretet tett arra, hogy újraválasztása esetén folytatni fogja a román állam reformját. Antonescu ellenfelét méltatta, elmondva, hogy az elnök nem békecsináló, azonban egy élettel teli, őszinte ember, akinek több kezdeményezésével is egyetértett. Majd felhívást intézett a szavazók fele, miszerint ne higgyenek a látszatnak: a játszma most még bármilyen eredménnyel zárulhat. Most 20 év után lehetőség van a változásra – mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS