2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Murok-díjat kap László Attila, amiért semmibe veszi választói akaratát

szerk. 2009. november 16. 16:53, utolsó frissítés: 2009. november 17. 09:54

Kivi-díjasaink ezúttal a főtéri tiltakozó akció szervezői, akik megmutatták: homlokegyenest különböző véleménnyel is lehet együtt dolgozni.Az utóbbi hetek közéleti eseményeit áttekintve két olyan gesztus, illetve akció merült fel, amiért a Transindex muratóriuma Murok-, illetve Kivi-díjat ítélt oda.


Murok-díj: László Attila kolozsvári alpolgármester, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke

A hétfőn délelőtt spontán összeült muratórium egyhangúan, mindenféle dilemmázás nélkül megszavazott egy Murok-díjat László Attilának, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete elnökének az utóbbi két hét politikai ámokfutásáért, melynek csúcspontját szombati gesztusa jelentette. László ugyanis idő előtt otthagyta az RMDSZ megyei küldöttgyűlését, hogy a demokrata párti drukkerek között ülve részt vehessen a Traian Băsescu-Crin Antonescu élő vitán.


A kolozsvári alpolgármester többször jól látszott a televíziós közvetítéseken, illetve fotókon, amint a PD-L táborban, Elena Udrea ügyvezető turisztikai miniszter mögött ült. A politikus azzal indokolta részvételét a vitán, hogy őt a szervező Babeş-Bolyai Tudományegyetem, illetve Emil Boc ügyvezető miniszterelnök hívta meg RMDSZ-elnöki és alpolgármesteri minőségében.

A demokraták sorai közé pedig saját bevallása szerint véletlenül került: a szervezők ültették jól látható helyre, miután ő a leghátsó sorban foglalt eredetileg helyet. László Attila védekezésképpen azt is elmondta, hogy a teremben nem voltak semleges résztvevők számára fenntartott helyek.

A Transindex muratóriuma nem tudja elfogadni László Attila kifogásait: nem hinnénk, hogy bárki kötelezhette a megyei RMDSZ-elnököt, hogy egy, az RMDSZ politikai ellenfelének számító párt sorai közt üljön végig egy kampányrendezvényt.

László részvétele a vitaesten annál is súlyosabb, mert a demokrata párti kolozsvári polgármester, Sorin Apostu a múltban többször tett barátságtalan gesztusokat a kolozsvári magyarság fele. A Főtér avatóünnepsége két hete váltott ki tiltakozást, miután a polgármesteri hivatal a program összeállításakor teljességgel figyelmen kívül hagyta azt, hogy a tér a magyarság kollektív kulturális tudatához tartozó, kiemelten fontos hely.

Említhetnénk még a turisztikai feliratok ügyét is, amikor a polgármester és pártja nem volt hajlandó gyakorlatba ültetni az általuk oly gyakran hangoztatott multikulturalizmust.László Attila egyébként bakit bakira halmozott az utóbbi két hétben: először arról próbált meggyőzni, hogy a főtéri avatóünnepségben nincs semmi rossz, mivel itt igenis fellépnek magyarok. Másnap a Szabadságnak nyilatkozva már elítélte a rendezvényt, ugyanakkor úgy tudjuk, a Kolozs megyei RMDSZ tiltakozását csak kollégái nyomására volt hajlandó kiadni. A főtéri tiltakozó akción nem volt jelen.

Csoma Botond városi tanácsos múlt heti felszólalását az ülésvezető László Attila nem erősítette meg, az akkor kibontakozó Csoma Botond-Sorin Apostu vitába nem szólt bele, hanem épp ellenkezőleg, semleges vizekre próbálta azt terelni. Ennek ellenére a tanácsosok által benyújtott javaslat-listát már aláírta. A következő nyilvános szereplése pedig az Antonescu-Băsescu vita volt.

László Attilát telefonon értesítettük a díjról és arról, hogy személyesen szeretnénk átadni neki a murkot. Nevetve vette tudomásul a döntést, és csak annyit mondott, hogy leghamarabb szerdán áll módjában személyesen átvenni a díjat. Hiába kértünk közelebbi időpontot, mondván, hogy nekünk szerda késő, arra kért, hogy időpontért keressük meg a titkárnőjét.

Megosztott Kivi-díj: a főtéri tiltakozó akció szervezői, Czika Tihamér és Gergely Balázs

Míg a Murok-díj kapcsán nem volt vita, a Kivi-díjat némi fenntartással ítéljük oda a november 5-i főtéri tiltakozó akció két főszervezőjének, Czika Tihamérnek és Gergely Balázsnak. Mint azt korábban már megírtuk, minden további nélkül pozitívnak, előremutatónak és sikeresnek tartjuk az akciót.

Nagyra tartjuk azt, hogy bár a két főszervező köztudottan homlokegyenest ellenkező álláspontot képvisel a tér átalakítása kapcsán, és politikai hátterük is gyökeresen más, mégis össze tudtak fogni egy ügy érdekében. Nulla költségvetésből, 1-2 nap alatt, néhány blogposzttal sikerült kifogni a szelet az Apostu-féle sikerpropagandából, és emellett a magyarság kéréseit is tematizálni a kolozsvári sajtóban. Dicséretes, hogy bár a tiltakozáson jelen levők közül sokan valamilyen civil vagy politikai szervezetben tevékenykednek, senki sem próbálta kisajátítani az akciót: a Főtéren kolozsvári magyarok tiltakoztak.Míg tehát maga az akció teljes mértékben megérdemelte az elismerést, félünk attól, hogy rövidesen egyik-másik szervezet (vagy személy?) saját kizárólagos sikereként próbálja majd feltüntetni az akciót; a tiltakozás ilyen vagy olyan módon kampányszlogenné válik, mely egy másik szervezet ellenében próbál majd mozgósítani. Erre számos precedens létezik.

A transindexes muratórium tehát szoros figyelemmel kíséri a kolozsvári kétnyelvűségért fellépő szervezetek további akcióit. Nem kizárt, hogy a mostani kivi után murok is jön.


Eddigi Murok-díjasaink

(5.8.2009) Az alcsíki magyar-roma konfliktus szereplői

(21.4.2009) Hantz Péter és Szamosközi István az ún. „plágium-ügy” miatt

(14.10.2008) A Maros Művészegyüttes, amelynek honlapja a https://www.ansamblulmuresul.ro/ címen érhető el, és ahol magyarul illetve rovásírással írt szövegeket lehet olvasni

(25.6.2008) Kiss Sándor az önkormányzati választási kampányért, a Zöld Párt a székelyudvarhelyi alpolgármester-választásért

(28.3.2008) A Guerrilla Rádió műsorvezetőinek, Vlad Craioveanunak és Mihai Dobrovolschinak homofób poénjaikért

(12.12.2007) Megosztva Frunda Györgynek és Toró T. Tibornak kölcsönös verbális agresszióért

(20.6.2006) Mózes Edith a Népújságban közölt agresszív homofób szövegeiért

(2.8.2005) A Diszkrimináció-ellenes Tanács és a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium plakátjai, mert formális-felületes nyomulás volt a jelenlétük a Félsziget fesztiválon

(23.6.2004) Kelemen Ata – azért, ahogy Marosvásárhelyen elvesztette a helyhatósági választásokat


Eddigi Kivi-díjasaink

(8.5.2009) Lázok Klári, a Fogadjon örökbe egy széket akció kitalálója

(21.4.2009) A Zöld Székelyföld Egyesület mert a zöld aktivizmust a különféle tiltakozó akciók helyett hétköznapi szintre vitte le

(14.10.2008) A Kisebbségkutató Intézet, amiért felkarolta a nyelvijogok.ro kezdeményezést

(25.6.2008) Antal Árpád, Bálint József, Sándor Krisztina és a Zöld Párt az önkormányzati választási kampányukért

(1.8.2007) Gyarmati Zsolt a csíkszeredai Munkácsy-kiállításért

(20.11.2006) Kincses Réka Balkán bajnok című dokumentumfilmjéért

(9.12.2005) Bálint Arthur a Nem, nem, nem című dokumentumfilmjéért

(2.8.2005) A marosvásárhelyi Rotaract Club – mert műanyag-gyűjtő akciót szerveztek a Félsziget fesztiválon

(2.2.2005) A csíki Star rádió reklámjainak készítői – mert a spotok nagyon szellemesek

(23.6.2004) Nagy András – mert Szászrégenben megnyerte a választásokat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS