2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jelentkezz önkéntesnek Szépmezőre: légy felelős azért, akit megszelidítettél!

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2009. november 24. 09:32, utolsó frissítés: 10:51

Kovászna megye egyetlen kutyamenhelyén a kóbor kutyákat beoltják, etetik, gondozzák és emberhez szoktatják, hogy aztán örökbe adhassák őket.A Sepsiszentgyörgy melletti szépmezői farm melléképületei mögött takaros, egyforma ketrecek sorakoznak – az ugatásból már sejthetjük, jó helyen járunk. A Nez Perce Egyesületnek a sepsiszentgyörgy önkormányzattal közösen sikerült létrehoznia Kovászna megye első valódi kutyamenhelyét.Mielőtt még Horia Kraus, az egyesület elnöke megérkezne, megszemléljük a befogott kóbor kutyák körülményeit: minden felnőtt állat külön, fapadlós, széltől védett ketrecben van, amelyben kutyaól is helyet kapott. Mintegy hat négyzetméternyi területük van, de természetesen szokták őket sétáltatni is. Naponta kétszer kapnak enni, az almot rendszeresen takarítják az egyesület alkalmazottai.Az egyik ketrecben egy csokornyi kölyök,

egymás hegyén-hátán igyekeznek az emberi kézhez közelebb kerülni. Egyesek figyelemreméltó drótkerítés-mászási képességüket is bemutatják. A kölykök azok, akiket a leghamarabb örökbe lehet adni – a menhely októberi megnyitása óta egyébként már mintegy tíz kölyökkutyát vittek haza a sepsiszentgyörgyiek. Nem az a cél, hogy mint egy börtönben, senyvedjenek ki tudja, meddig – hanem hogy gazdára találjanak, magyarázza Horia Kraus.

Mikor megérkezik, az első dolga, hogy minden egyes kutyát végigsimogat, a nevén szólít. Az általa kezdeményezett menhelyen nagy hangsúlyt fektetnek a kóbor kutyák nevelésére, szocializációjára, hogy könnyen tudjanak beilleszkedni az emberi társadalomba. Abba a társadalomba egyébként, amely önhibájukon kívül kivetette őket –


elkergetett csobánkutyák, szemétből megmentett kölykök,

külvárosi gyártelepek elhanyagolt őrkutyái és ezek leszármazottai egyaránt helyet kapnak itt, és a cél az, hogy mindegyiküknek gazdát találjanak.

Jelenleg 26 ebet látnak el. Van olyan kutya, akit az egyesület munkatársai találtak és hoztak be, de egyébként a közösségi rendőrséggel együtt dolgoznak a kutyák befogásán.

Nemrég oltottak be egy újabb rend kutyát, ezért egy időre nem is fogadtak be újabbakat, mert amíg az oltás kifejti hatását, az állatoknak karanténban kell lenniük. Mindegyiküket csippel látták el, hiszen így lehet követni, mi történik velük a későbbiekben.

Aki örökbe akar fogadni egy sepsiszentgyörgyi kóbor kutyát, szerződést köt az egyesülettel, amelynek munkatársai utókövetést is végeznek, ellenőrzik, minden rendben van-e a kutyával.


Az örökbefogadó gazda felelősséget kell vállaljon,

be kell szállnia az oltások költségeibe is – aki komolyan gondolja a dolgot, azt nem is kell győzködni ezzel kapcsolatban. Egyesek azonban felháborodnak, hogy az adófizetők pénzén létrehozott menhelyről csak a kiválasztott kutya oltásainak kifizetése után lehet örökbefogadni egy állatot – meséli Horia Kraus.

Ugyancsak vannak, akik kidobott pénznek tekintik a menhelyre költött összeget, pedig a városban a kóborkutya-probléma súlyosnak mondható, ez pedig egy olyan megoldás, ami nemcsak humánus, de törvényes is. Nem beszélve arról, hogy a kóbor kutyák az emberi hanyagság következtében szaporodtak el; a kutyatartók általában még mindig nem sterilizálják állataikat, a nem kívánt kölyköket pedig vagy megfojtják egy vödör vízben, vagy a szemétbe dobják.

Ezért elvileg szigorú büntetéssel szembesülnének – ha betartanák a törvényt, és lenne aki ellenőrizze az ilyen eseteket. Horia Kraus is támogatja az állatvédő rendőrség intézményének bevezetését – nem mellékesen


a kínzásért, elhagyásért kiszabott pénzbüntetések

behajtása kemény költségvetési forrás lehetne, hívja föl a figyelmet. A sepsiszentgyörgyi önkormányzattól 100 ezer lejt kapott az egyesület – így sikerült a ketreceket megépíteni, és szinte teljesen az alapokról újraépíteni a valamikor istállónak használt épületet. Itt rendelő, lábadozó, megfigyelési szoba, műtő, irodák, fürdőszoba lesz majd, amikor sikerül befejezni – a tervek szerint 2010 végéig. A menhely 160 kóbor kutya befogadására lesz alkalmas.

Horia Kraus körbevezet a frissen betonozott épületben; a következő lépés egy kályha felépíttetése lesz, hogy télen is lehessen használni a helyiségeket. Az egyesület cégektől is kapott támogatást, sokan voltak azonban, akik csak ígérték, de végül nem adtak.

Négy alkalmazottjuk van, illetve önkéntesek bevonásával tervezik folytatni a munkát. Rengeteg terv van ezen kívül is: a sarokban játszótér készül, ahol gyerekek és kutyák közösen játszhatnak; de kellene egy krematórium is, ahol az elhullott vagy betegség miatt elaltatott kutyákat megsemmisítik. Erre akár uniós pénzeket is meg lehet pályázni – sorolja az egyesület elnöke.

A Nez Perce Egyesület december 5-én, Mikulásra

nagyszabású örökbefogadási akciót szervez elsősorban iskolásoknak. Továbbra is toboroznak önkénteseket, eddig több mint húszan jelentkeztek. A fiatalabb korosztályt megcélzó felvilágosító kampány részeként a Kovászna megyei tanfelügyelőséggel közösen hamarosan kiadnak egy kis kézikönyvet, amely a kutyák és minden állat iránti szeretetre, tiszteletre nevel, ugyanakkor gyakorlati tanácsokat is tartalmaz arra vonatkozóan, mire van szüksége a háziállatnak, hogyan gondozzuk, etessük kedvencünket.

A menhelyre egyébként máris bejelentkezett néhány osztály, akik a helyszínen ismerkednének és barátkoznának a kutyákkal, segítenének az etetésben, megtanulnák, hogyan kell kitakarítani a ketrecet stb. – ez ugyanis nem egy olyan intézmény, ami már bejáratott, ami már készen van és olyan, mint az amerikai filmekben, hanem itt igenis minden segítő kézre nagy szükség van – hívja fel a figyelmet Horia Kraus.

Aki önkéntesnek jelentkezne, kutyát fogadna örökbe, segítséget nyújtana vagy bejelentenivalója van, a 0762207266 számot hívhatja. Az egyesület honlapja egyelőre bővítés alatt, email-címük adapost@asociatianezperce.ro. Az önkéntes telefonon bemondja az időpontot, amikor ráér a kutyákkal foglalkozni; ellátogat a menhelyre a megbeszélt időpontban; sétáltatja, pórázon vezeti az általa kiválasztott egy vagy több kutyát, részt vesz a takarításban, vagy segíthet a menhely körül adódó egyéb munkákban.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS