2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyalutól Tordáig autópályán, fotókkal

szerk. 2009. december 02. 12:00, utolsó frissítés: 12:04

Kampányban a munka is jobban megy: tegnap masszív politikai jelenlét mellett átadták az észak-erdélyi highway első szakaszát. #b#[fotóriport]#/b#Tegnap déltől alig láttunk kamiont Kolozsvár és Szászfenes közt: a sofőrjeik a legnagyobb természetességgel választották a frissen nyílt Gyalu-Torda autópálya-szakaszt, rengeteg időt takarítva meg Kolozsvár kihagyásával.

Persze mi is leteszteltük a szinte kész autópályát, és a politikusok szpíccsei helyett inkább autókáztunk és ezt dokumentáltuk képekben. De akit érdekel, hogy kampány közepén mit gondolnak a város és az ország vezetői, hát rajta, összefoglaltuk nektek.


Emil Boc ideiglenes miniszterelnök és Radu Berceanu ideiglenes szállításügyi miniszter egy fehér Dacia Logannal hajthatott végig elsőként a Torda és Gyalu között, tegnap ünnepélyesen megnyitott észak-erdélyi autópálya 39 kilométeres szakaszán.Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere elmondta, az átadott útszakasz a tranzit-forgalom nagy részétől fogja mentesíteni Kolozsvárt. Hozzátette, azokat a tehergépkocsikat, amelyek nem az autópályát választják, két helyen fordítják vissza a közlekedési rendőrök: Kolozsvár Torda felőli bejáratánál levő, illetve a szászfenesi körforgalomnál.


Az autópálya-avatón a több tucat hivatalosság és meghívott mellett részt vett Torda, és a város környékén levő település számos lakosa is.


Az autópálya projekt kezdetei 2003-ra nyúlnak vissza, amilkor a Năstase-kabinet a Bechtel útépítő vállalatot bízta meg a 415 kilométernyi, Brassót a borsi határátkelővel összekötő út megépítésével. A projekt összköltségét 2,3 milliárd euróba határozták meg, az átadási határidőt pedig 2012-re szögezték le.


Az Aranyosgyéres és Gyalu közötti szakasz építőtelepét 2005 szeptemberében nyitották meg, de 2005 nyarán a munkálatok leálltak, mivel az időközben hatalomra jutó Tăriceanu-kabinet a szerződés újratárgyalása mellett döntött.


Bár az államnak 126 millió eurót sikerült megtakarítania, az átadási határidő egy évvel kitolódott. Az építést továbbá késleltette a szállításügyi minisztérium, amely az utóbbi 3 évben több alkalommal késett a Bechtel kifizetésével.


Az Aranyosgyéres-Gyalu szakasz mintegy 500 millió euróba került, így 1 kilométernyi autópálya ára 12,5 millió euróra emelkedett, az eredetileg megállapított 6 millió euróhoz képest.


„Reméljük, hogy jövőre folytathatjuk a munkálatokat Torda és Aranyosgyéres között, és a Bihar megyei építőtelepen sem áll le a munka” – mondta el Bogdan Zgârcitu, a Bechtel szóvivője.


Egyébként a tegnap átadott szakaszon még fel kell szereli a kerítéseket, és be kell fejezni a vízelvezető rendszert. A munkálatok többi részét csupán a jövő évi költségvetés elfogadása után folytatják.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS