2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szász: a magyar érdeket mentem képviselni

Kertész Melinda Kertész Melinda 2009. december 04. 16:09, utolsó frissítés: 16:16

Templomban való fütyüléshez hasonló tett Szász Jenő Cotroceni-i látogatása, így Tőkés András, aki a pártelnök utólagos magyarázkodásait elutasította. #b#[kommentekkel]#/b#Botrány tört ki azok után, hogy kiderült, Szász Jenő MPP elnök harmadmagával, Rácz Károly, Kézdivásárhely és Nagy István, Barót polgármesterével együtt jelent meg a Cotroceni palotában december 1-jén megszervezett ünnepségen.

Tőkés András a hír hallatán azonnal lemondott az MPP alelnöki tisztségéről. „Minden erdélyi magyarnak pirult az arca, mikor annak idején Budapesten Verestóy Attila és Kelemen Atilla az itteni magyarság nevében ez alkalommal koccintásra emelték poharukat.


Az MPP országos alelnökeként most még jobban fel vagyok háborodva azért, hogy ugyanezen a napon Szász Jenő, az MPP országos elnöke,egyéni döntése alapján

Bukarestben, a Cotroceni palotában hasonló akcióban vett részt” - írta tegnapi lemondó levelében Tőkés.

Megkeresésünkre Tőkés András elmondta, nevetségesnek tartja azt, hogy bárki is azt képzelhette, hogy az államfő pár nappal a választások előtt majd érdemben fog vele tárgyalni a magyarság eme fontos problémáiról.

Hangsúlyozta, az MPP elnök utólagos magyarázkodásai nem érték el céljukat. „A fogadásra parolázni, koccintani mennek, nem pedig azért, hogy fontos kérdések kapcsán tárgyaljanak” - fogalmazott Tőkés.

Elmondta, nem azt kifogásolja, hogy Szász Bukarestbe ment, hiszen valóban nem várhatta el, hogy az államfő látogasson el hozzá. Azonban az ünnepség szimbolikájától nem lehet eltekinteni: december elseje mást jelent a románságnak és ismét mást a magyarságnak, fogalmazott.

Szász Jenőnek a fogadáson való részvételét a templomba való fütyüléshez hasonló tettnek tartja. Hangsúlyozta, nem volt tudomása arról, hogy Szász Jenő részt fog venni az ünnepségen, erről


az MPP vezetőségével nem tárgyalt,

a polgármester-találkozó, amelyet Szentegyházán szerveztek meg, nem téveszthető össze az MPP vezetőségi gyűlésével.

Elmondta, azért mondott le tisztségéről, mert ha az MPP vezetője ugyanazt műveli el, amit 2002-ben az RMDSZ Budapesten, akkor megszűnik igazi alternatíva lenni, hiszen nem jobb a Deákné vásznánál.


Tegnap, Tőkés lemondását követően Szász Jenő úgy nyilatkozott a Transindexnek, az MPP alelnöke félreértette a helyzetet. "Én csak azt képviseltem Bukarestben, amiben a Szentegyházán tartott MPP-s polgármesteri és alpolgármesteri találkozón megegyeztünk. A magyar politikusnak az a dolga, hogy a gyulafehérvári kiáltványba foglaltakat kérje számon, hiszen 1918-ban széleskörű önrendelkezést, modern kifejezéssel autonómiát, és aszimmetrikus regionalizációt ígértek, amellyel a mai napig tartoznak a romániai magyarságnak. Ezt az adósságot mentünk számon kérni: egyetlen kínálkozó alkalmat sem szabad elszalasztani. Kértük, hogy a kokárdát ne tűzzék ki a mellünkre, és


poharat sem vettünk a kezünkbe,

mert nem koccintani, hanem a magyar érdek képviselete miatt mentünk Bukarestbe” - mondta el Szász Jenő.

A közigazgatási reform kapcsán egy bizottság megalakulását kérték – mondta Szász – egy ugyanolyan bizottságét, amelyet az alkotmányreform kapcsán hoztak létre.

Hozzátette, az MPP képviselői a december 1-jei ünnepségen szorgalmazták, hogy ebbe a bizottságba hívják meg az MPP és az RMDSZ, esetleg az SZNT képviselőit is, akik kiállhatnak az autonómia ügye mellett. „Azért mentünk Bukarestbe, hogy elmagyarázzuk, mit jelent az autonómia” – sommázott Szász Jenő.

Még elmondta, pár szót váltottak az államelnökkel, beszéltek Valeriu Turcan államelnöki tanácsossal és Radu Berceanu PD-L-alelnökkel. Amiért mentek, azt el is érték, fogalmazott.

Kérdésünkre, mely szerint Tőkés Andrásnak volt-e tudomása arról, hogy az MPP bizottsága Bukarestbe utazik a december elsejei ünnepségre, Szász azt válaszolta, szerinte az alelnöknek tudomása kellett hogy legyen a dologról, hiszen ez nem volt titok. Mivel Băsescu nem tudott a kampány során eljutni Székelyudvarhelyre, ez alkalommal találkozhattak vele. „Az a kérdés, hogy előre


miért nem szólt senki

arról, hogy december 1-je nem a legjobb dátum a találkozóra. A kettős mércét kell elkerülni – nyomatékosított az MPP elnök. Amikor 2002-ben Năstase, Medgyesi, Markó és az RMDSZ akkori tiszteletbeli alelnöke, Tőkés László december elsején Budapesten koccintgatott, akkor nem volt ekkora felháborodás.” Most Eckstein-Kovács Péter elnöki tanácsoson keresztül meghívást kapott Rácz Károly, Nagy István, Mezei János polgármesterek és én, úgyis mint a Magyar Polgári Párt elnöke, de alpolgármesteri és volt polgármesteri minőségem miatt is.

Eckstein-Kovács Péter államelnöki tanácsos megkeresésünkre elmondta, kiváltságos szerepe ebben a dologban neki nem volt, a meghívás teljesen protokolláris alapon jutott el Szász Jenőhöz, mint pártelnökhöz. A beszélgetések is inkább informális jellegűek voltak, amilyenek az ilyen fogadásokon szoktak lenni, semmi rendkívüli dologról nem esett szó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS