2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

84 liter használt olajat gyűjtött össze a Zöld Nap Kézdivásárhelyen

B. D. T. B. D. T. 2010. január 08. 18:29, utolsó frissítés: 2010. január 09. 22:03

Ezt a típusú hulladékot ezentúl akármikor le lehet adni a helyi víz- és hulladékgazdálkodási vállalatnál.Több mint 80 liter használt étolaj és zsiradék gyűlt össze az első kézdivásárhelyi Nagy Olajgyűjtésen. A Zöld Nap Egyesület által szervezett akció keretében pénteken 12-16 óra között két helyszínen lehetett leadni az olajat, a Millenium Parknál és a Gábor Áron téren.A gyűjtőpontoknál 2-2 önkéntes álldogált forró teával felszerelkezve. Félidőben, azaz 14 óra után nem sokkal már megvolt a 70 liter, ugyanis az Anselmo panzió addig leszállított 40 litret, és a Vackor óvodából is érkezett 40 gyerek az ovónénivel – mesélték a szervezők. A kisgyerekek lelkesen szorongatták az otthonról hozott befőttesüveget, volt, aki néhány decit vagy fél litret hozott csupán. Az utolsó két órában a két gyűjtőpontnál mintegy 14 liternyi olaj és zsiradék gyűlt össze, így összesen 84 liter a végső mérleg.

Kifogyott elemből 5-6 kilónyi a végeredmény, ugyanis erről kevesebben tudtak – a plakátokon már szerepelt, de az akció bejelentésekor még nem volt betervezve, hogy ilyesmit is gyűjtenek, utólag jött az ötlet.

Ahhoz képest, hogy ez volt az első olajgyűjtési akció, jól sikerült, hiszen más székelyföldi városokban első alkalommal átlag 50 liter volt az eredmény – vélte Ráduly Attila elnök.

Sokan odajöttek a sátrakhoz, érdeklődtek, mi is ez, voltak, akik hallottak vagy olvastak az akcióról az újságban, és szabadkoztak, hogy most éppen nem tudtak hozni. Az önkéntesek ugyanakkor mindenkinek elmondták, hogy hétfőtől a helyi víz- és hulladékgazdálkodási vállalat, a Gosp-Com székhelyén is le lehet adni a használt étolajat, a nap 24 órájában, a kapusnál. A következő köztéri olaj- és elemgyűjtési akciót a Zöld Nap március 21. vagy 22-ére tervezi.A hordókban összegyűlt égettolaj-hulladékot a polgármesteri hivatal szállította el a Gosp-Comhoz, onnan a sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalathoz kerül, majd egy céghez, amely biodízelt vagy kenőanyagot állít elő belőle. A használt elemek szintén a Tegához kerülnek.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS