2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszatérő kérdés: mikor jön már a GYES?

Sipos Zoltán 2010. február 25. 13:25, utolsó frissítés: 2010. február 26. 10:11

Kisgyermekes családok körében az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb téma a hónapokig késő gyermeknevelési támogatás illetve gyermekpénz. A hivatalos verzió: a probléma megoldódott.Kisgyermekes családok körében az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb téma a hónapokig késő gyermeknevelési támogatás illetve gyermekpénz. A két összeget elvileg a szülési szabadság vége után havonta folyósítják, amennyiben a szülők egy ilyen irányú kérést tartalmazó dossziét adnak le az önkormányzatnál.

Azon, hogy az összeg folyósítása valamennyit késik, igazából senki nem ütközik meg: a híradásokat visszakeresve már 2006-ban is lehet olyan panaszt találni, miszerint több hónapig tart, amíg az iratcsomót jóváhagyja a polgármesteri hivatal, átküldik a munkaügyi hivatalba, majd végül megérkezik a bankszámlára a pénz.

Csakhogy tavaly óta ez az időszak látványosan megnőtt: 2009 tavaszán már 3-4 hónap késlekedésről számoltak be a kolozsvári Életfa Egyesület levelezőlistáján a kismamák, s azóta még többet kell várni a pénzre. Van olyan kismama, aki tavaly szeptember közepén adta le a kérést az önkormányzatnál, majd amikor januárban betelefonált a Kolozs megyei Munkaügyi Hivatalhoz, közölték vele, csak márciusra várhatja a pénzt – ez


legkevesebb 5 hónapos késést jelent.


A levelezőlista hozzászólásaiból kiderül, a kisgyermekes családok jelenleg minimum 5, de inkább 6 hónapos jövedelemkieséssel kell számoljanak – persze csak akkor, ha minden rendben megy. Van olyan kismama például, akinek a dossziéja 2 hónapig hevert egy Kolozsvár melletti falu polgármesteri hivatalában “jóváhagyásra” várva, és csak azután került a Munkaügyi Hivatalhoz. A pénz folyósítása az ő esetében 8-9 hónapig is elhúzódhat.

A “horror” kategóriát olyan történetek képezik, amikor az iratcsomót “rendszerhiba” miatt más megyébe küldték, épp ezért külön kérvényezni kellett annak visszaküldését, ami miatt a februárban született baba csak novemberben kapta meg a juttatást. A levelezőlista-tagok egyébként tudnak majdnem 1 éves késésről is.

Az átlagosan 6 hónapos késést egyébként informálisan a kolozsvári polgármesteri hivatalban is megerősítették, azonban nem tudták, mi az oka annak. Beszámolók szerint a pénzt visszamenőleg, egy összegben folyósítja a Munkaügyi Hivatal – azonban tudomásunk szerint


szó sincs semmiféle bocsánatkérésről,


indoklásról, esetleg valamiféle kárpótlásról. A gyermeknevelési támogatás illetve gyermekpénz késlekedésének okait firtató kérdéseinkre meglepően gyorsan – alig fél órán belül – kaptunk választ a Kolozs megyei Munkaügyi Hivataltól: a rövid e-mailben annyi áll, hogy a probléma meg van oldva. Márciusban azok is megkaphatják pénzüket, akik a polgármesteri hivataloknál januárban adták le az iratokat, amennyiben azok február 5-ig beérkeztek a munkaügyhöz. A késlekedés okáról, illetve az esetleges kárpótlásról szóló kérdésünkre nem válaszoltak.

Több újságcikk is taglalja a kifizetések késlekedésének okát: egy tavaly decemberi híradás tudatja, hogy azért késnek a pénzek, mert a Munkaügyi Minisztérium kasszái üresek. Igaz, itt néhány napos késlekedésről beszélnek, tehát valószínű, hogy azok várták hiába az utalást, akiknek már “megjött” a pénzük, vagyis a gyermeknevelési támogatást és gyermekpénzt amúgy már havonta kapják.

Egy szebeni napilap 2010 februárjában kelt cikkében arról ír, hogy az informatikai rendszert lecserélték, és ez a késés oka. A Realitatea Cluj híradása szerint Kolozsváron az a gond, hogy a hivatalnokok nem győzik feldolgozni a beérkező iratcsomókat, azonban a gond februártól egy átszervezéssel megoldódik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS