2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2000 tanár vonult fel Bukarestben

Kertész Melinda Kertész Melinda 2010. március 25. 17:19, utolsó frissítés: 2010. március 26. 12:40

A tanítás beígért felfüggesztése helyett az iskolákban folyik az oktatás. Hargita megye japán sztrájkol.Megtartották az egy héttel korábban beígért sztrájkőrséget a tanárok. 11 és 12 óra között mintegy kétezer pedagógus a kormány épülete előtt állt sztrájkőrséget, majd elindultak az oktatási minisztérium székháza felé. Egy másik felvonuló tanári csoport a munkaügyi tárca székháza előtt tiltakozott. A szakszervezetek képviselői 11 órától a kormány épületében Mihai Şeitan munkaügyi és Daniel Funeriu oktatási miniszterrel tárgyaltak.

A tanárok elégedetlenek az egységes bértörvény alkalmazásával, a fizetések és a tanári állások számának csökkentését is ellenzik.

„A megszabott pénzügyi keret nem elégséges a tanári fizetések ez évi fedezésére, tiltakozásunk egy másik oka, hogy idén 15 ezer állás felszámolását tervezi a minisztérium, miközben tavaly is 17 ezer poszt szűnt meg az oktatási rendszerben” - jelentette ki Liviu Pop, az Oktatási Szabad Szakszervezeti Szövetség főtitkára.

A mai tiltakozási akcióval egyidejűleg az oktatási törvénytervezet vitája folyik azokban az iskolákban, amelyeknek pedagógusai valamelyik szakszervezeti tömörüléshez tartoznak. A szakszervezeti vezetők múlt héten még arról beszéltek, hogy az iskolákban a törvénytervezet megvitatása érdekében
felfüggesztik a tanítást.

Noha azt nem ellenzik, hogy a tanárok kiálljanak jogaikért, az oktatás felfüggesztésével mégsem értenek egyet a szülők. Képviselőjük, Mihaela Gună, a Szülői Egyesületek Országos Föderációjának elnöke a hét elején elmondta, a diákok rovására tiltakoznak a tanárok, amennyiben nem tartják meg az órákat. Hozzátette, a kormánynak és a szakszervezeteknek egymás között kellene a nézeteltéréseiket megoldaniuk, a tanároknak nem kellene a diákokat felhasználniuk a céljaik elérése érdekében.

Bár múlt héten a szakszervezetek kihirdették a tiltakozás programját, mely szerint a mai napon fel kellett volna függeszteni a tanítást az oktatási törvénytervezet megtárgyalása végett, az általunk megkérdezett tanintézmények egyikében sem szünetelt az oktatás.

Tóth Márta, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum igazgatója kérdésünkre elmondta, nincs tudomása arról, hogy ma Bihar megyében akár egyetlen iskolában is felfüggesztették volna a tanítást az oktatási törvény megtárgyalása miatt. Sőt, ma igazgatói gyűlésen is részt vett, amelyen szó sem esett az oktatás felfüggesztéséről, így szerinte senki nem vette komolyan a szakszervezeti bejelentést. „Az oktatási törvény vitája kapcsán nem mentünk bele a részletekbe, megegyeztünk a kollégákkal abban, hogy mindenki átnézi a törvénytervezetet, észrevételeit összesíti, amelyeket majd jövő szerdán egy újabb gyűlésen tárgyalunk meg” – számolt be.

A tanárok ma a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumban sem függesztették fel a tanítást. „Az oktatás az órarend szerint zajlik” – mondta el kérdésünkre Kósa Mária, az intézmény igazgatója. Közölte, az oktatási törvényt előbb az igazgatóság szintjén tárgyalják meg, majd a különböző szakos tanárokat is bevonják, ezek a megbeszélések ma és holnap zajlanak. Várhatóan hétfőn és kedden


iskolaszinten szerveznek széles körű egyeztetést

a tervezet kapcsán – tájékoztatott az igazgató.

Mohácsi Gondos Beáta aligazgató arról számolt be, hogy a sztrájkhullám a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnáziumot sem érinti, zavartalanul folyik a tanítás. Ennek ellenére a tanügyi törvénytervezet megvitatását sem hanyagolják, az iskola nevelőtanácsa még a mai nap folyamán összeül ez ügyben.

Varga László, a Márton Áron Gimnázium igazgatója kérdésünkre elmondta, egész Hargita megyében japán sztrájkot tartanak a tanárok: ebben egyeztek meg a hét elején a Csík Területi Szabad Szakszervezetek Szövetségének gyűlésen.

Az igazgató elmondta, a tanárok nem egyeztek bele abba a felvetésbe, hogy hétfőtől ne írják be az osztályzatot a naplóba. „A japánsztrájk figyelemfelkeltő jellegű. Minden tanár viseli a fehér karszalagot, annak jeléül, hogy jogaikat követelik, viszont nem a diákok érdekeinek megsértése árán” - közölte az igazgató.

Elmondta, a japánsztrájk március 15-től április 2-ig tart. További tiltakozási akciók megszervezéséről is beszéltek ugyan, azonban ezekről nem óhajtott nyilatkozni az igazgató, mivel azt reméli, megoldódnak a gondok, és nem kell folytatni a tiltakozást.

Nemcsak a tanintézményekben zajlik az oktatái törvény vitája: miután az RMDSZ kormányzati és parlamenti tisztségviselői, illetve ügyvezető elnökségi tagjai a magyar tanfelügyelőkkel, iskolaigazgatókkal, önkormányzati vezetőkkel, a szülők és az egyházak képviselőivel folytattak megbeszéléseket, ma délután Markó Béla szövetségi elnök Kolozsváron


az egyetemi oktatókkal ült tárgyalóasztalhoz.


A gyűlés előtti sajtótájékoztatón elmondta, elégedett az oktatási törvénytervezettel, amelynek kidolgozása során folyamatos tájékoztatásban részesült.


Elmondta, az RMDSZ széles körű közvita megszervezését szorgalmazza, hiszen az a cél, hogy egy koherens végső variáns kerüljön a kormány, majd a parlament elé. Elmondta, értékeli Daniel Funeriu oktatási miniszter erőfeszítéseit, aki a rendszer alapos reformját szeretné megvalósítani a decentralizáció, az oktatás finanszírozásának átgondolása és a központosított döntéshozatal gyakorlatának megszüntetése által.

Markó véleménye szerint a tervezet egyik erénye, hogy a döntéseket helyi szinten, a közösség igényeinek megfelelően hozhatják majd meg. Elmondta, az egyetem előtti kisebbségi oktatásra vonatkozó rendelkezésekkel elégedett az RMDSZ, viszont a történelmi egyházakkal való tanácskozást követően egyértelművé vált, hogy a felekezeti oktatásra vonatkozó rendelkezések kiegészítésre, módosításra szorulnak. Meglátása szerint a kisebbség nyelvén zajló egyetemi oktatásra vonatkozó passzusok is pontosításra, tisztázásra szorulnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS