2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sztrájkoltak és érettségiztettek ma a tanárok

Kertész Melinda Kertész Melinda 2010. április 22. 16:27, utolsó frissítés: 16:46

Némelyik iskolában elhalasztották a számítógép-kezelési készségeket felmérő érettségi vizsgát, máshol folyt tovább.A sztrájk miatt országszerte 136 vizsgaközpontban ütemezték ma át az érettségi részét képező számítógép-kezelési felmérést, amely már a hét elején elkezdődött és jövő csütörtökig tart – közölte az oktatási tárca. A 886 vizsgaközpontból 750-ben zökkenőmentesen zajlik a felmérés. Körképünkből kiderül, a magyar középiskolák végzőseit mennyire érinti a tanárok sztrájkja.

Kósa Mária, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum igazgatója elmondta, bár sztrájkolnak a tanárok, a számítógép-kezelési érettségi vizsgát jövő kedden szervezik meg, mivel az informatika szakos tanár két másik kolozsvári középiskolában, a Báthory István Elméleti Líceumban, illetve az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban vizsgáztatja a diákokat.


Vörös Alpártól, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatójától azt tudtuk meg, hogy valóban zavartalanul folyik a végzős diákok vizsgáztatása, noha a tanárok nagyobb hányada csatlakozott az egy napos általános sztrájkhoz. Elmondta, korábban egy felmérést végeztek az iskolában, ésa pedagógusok 40%-a nem csatlakozott a sztrájkhoz.

Így az elemiben ma normális keretek között folyt a tanítás, illetve a végzős diákok is vizsgázhattak.

A Kovászna megyei, kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium aligazgatója kérdésünkre elmondta, minden tanár csatlakozott a sztrájkhoz, tehát az iskolában ma egész nap szünetelt a tanítás. Mindezen által az érettségiző diákokat nem érinti a sztrájk, mert a számítógép-kezelési vizsga tegnap fejeződött be. Ma az egyetlen tevékenység, amely az iskolában zajlik, a vizsgáztató bizottságé, amelynek tagjai most készítik számítógép-kezelési próba kiértékelését.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban felfüggesztették a mai napon a tanítást – mondta el kérdésünkre Kiss Anna, a középiskolának a telefonos szolgálattal megbízott munkatársa. Tőle ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a számítógép kezelési vizsga zavartalanul zajlik, a felmérés lebonyolítását maga


az aligazgató is felügyeli.

Bădău Tünde, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium aligazgatója elmondta, a Diaconu Coresi szakszervezethez tartozó tanári kar testületileg csatlakozott a sztrájkhoz. Az érdekvédelmi szervezet azt a döntést hozta, hogy a diákok és a tanárok egyaránt jelenjenek meg az iskolába, azonban tanítás ne folyjon. „Elvileg nem zajlik tanítás, de sem a tanárok, sem a gyerekek sem hiányoznak” - mondta az aligazgató.

Ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a számítógép-kezelési vizsga már lejárt, az eredményeket is kifüggesztették. Elmondta, a diákok nagyszerűen teljesítettek, hiszen a 77 diák közül csupán egy kezdő, három pedig közepes minősítést kapott, a többiek haladó és kitűnő számítógép-felhasználóknak minősülnek.

A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban a tanároknak csak egy része vesz részt a sztrájkban – tudtuk meg az iskola titkárságától. Kiderült, a tanárok tiltakozási akciója nem akadályozza a számítógép-kezelési vizsgát, amely a meghatározott program szerint zajlik.

„Se gyerek, se tanár nem tartózkodik az iskolában, csupán az igazgató, jómagam és a sztrájkbizottság volt ma jelen” - tájékoztatott Cziprok András, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium aligazgatója. Elmondta, egy végzős osztály diákjainak ma kellett volna számítógép kezelési vizsgájukat letenniük, azonban a sztrájk miatt keddre ütemezték át a felmérést. „A vizsga megszervezésére 29-ig , tehát jövő csütörtökig nyílik lehetőség, így a határidőt nem fogjuk átlépni.


A gyerekek érdekei pedig nem sérülnek,

ha egy napra figyelemfelkeltő sztrájkot tartanak a tanárok” - hangsúlyozta az aligazgató.

Tóth Márta, a nagyváradi Ady Endre Líceum igazgatója elmondta, egyáltalán nem volt tanítás, a diákok nem is jöttek iskolába. A sztrájk azonban nem befolyásolta a számítógép-felmérési vizsgát: ez volt az egyetlen, ma az iskolában zajló tevékenység.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS