2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem borzolta a román kedélyeket a kettős állampolgárság

2010. május 27. 16:43, utolsó frissítés: 2010. május 28. 08:57

Míg Robert Fico fenyegetőzik, a román politikusokat és sajtót hidegen hagyja a dolog. Kommentekben kell keresgélni a felháborodást.


A PSD volt az egyetlen párt, amely nyíltan megfogalmazta álláspontját a magyar Országgyűlés döntésével kapcsolatban: eszerint nem ellenzi a magyar állampolgárság megadását a határon túli magyaroknak. Radu Moldovan, a párt szóvivője múlt héten úgy nyilatkozott, a PSD-t nem zavarja a magyar állampolgárság megadása a Magyarország határain kívül élő magyaroknak.

A PD-L óvatos ebben a kérdésben: Ioan Oltean, a párt alelnöke nem kívánta kommentálni a múlt héten a kettős állampolgárság kérdését, amíg nem olvassa el ő maga a Fidesz törvénytervezetét. Úgy tűnik, a mai napig sem sikerült elolvasnia, mert azóta sem nyilatkozott a kérdésben.

A liberális Adrian Cioroianu volt külügyminiszter sem a pártja nevében beszélt, amikor az ügyben kifejtette véleményét az Adevărul napilapnak. A volt külügyminiszter szerint a Fidesz kezdeményezésének középtávon nem lesz pozitív hatása, és felidézte, hogy 2001-ben a Magyarországgal szomszédos államokban nem hagyott jó emlékeket a magyar igazolvány körüli vita.

Cioroianu szerint a Fidesz javaslata nem törvénytelen, nem is erkölcstelen, de nem tartja tiszteletben a nyitottság európai szellemiségét.


A Ziua de Cluj kolozsvári napilapnak nyilatkozó Daniel Buda, a PDL megyei elnöke sem kommentálja az ügyet. Úgy gondolja, kizárólag Magyarországra tartozik, hogy kinek óhajt állampolgárságot adni, ugyanakkor az is az ország magánügye, hogy milyen politikát folytat a határain kívül élő magyarokkal szemben. Csupán annyit mondott, hogy az intézkedés érdekes, ha nem éppen furcsa.

Marius Nicoară, a PNL Kolozs megyei elnöke sem kívánta kommentálni a kettős állampolgárság kérdését. „A magyarországi parlament politikája, amelyhez nincs hozzáfűznivalóm” - szögezte le.

Az országos sajtóból jórészt hiányoztak a kommentárok, a legtöbb lap ugyan beszámolt a fejleményekről, de jóval részletesebben taglalták Szlovákia reakcióját, mint magát a budapesti döntést.

Az egyik legrészletesebb elemzés a Think Outside The Boxban jelent meg, és itt születtek moderáltabb hangvételű hozzászólások is, ezek közül válogattunk:

„Nem szolgálhatsz két úrnak egyszerre. A kettős állampolgárság kapcsán a következő probléma merül fel: az illető kihez érzi közelebb magát, Magyarországhoz, vagy ahhoz az országhoz, ahol megszületett és felnőtt? Nem lehet mindkettőhöz egyformán ragaszkodni. (...) A szlovákok megtalálták a megoldást: akik igénylik és megkapják a magyar állampolgárságot, elveszítik a szlovákot. Romániának is ezt kellene tenni. Nem nacionalizmusból, hanem természetes államérdek-védelemből. (...)” (pastarnac)

„’Csupán arról van szó, hogy az ország egyes állampolgárai most egy másik állampolgárságot is igényelnek, mint ahogyan ezt több európai országban is űzik.’ Honnan tudja Ádám Gábor úr ezt a hülyeséget? Erről szó sincs, csak a buták szemébe hintenek port, Németországban nem kaphatod meg az állampolgárságot, ha nem mondasz le az előzőről, ugyanúgy, ahogy Dániában, Svédországban, stb. NEM KAPHATSZ ÚJ ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT, HA NEM ÉLSZ BIZONYOS IDEIG ABBAN AZ ORSZÁGBAN!!! Mit akar a magyar állam elérni azáltal, hogy nem ott lakóknak ad állampolgárságot? Ez sértés a saját polgáraira nézve, akik amúgy sem nézik jó szemmel azokat, akik elveszik a munkahelyeiket, kevesebb pénzért, mert csak így kaphatsz munkahelyet idegenként, azaz nem letelepedettként. És az Ádám Gábor-féle apologéták inkább ne nyilvánítsanak véleményt...” (norocel)

„Én azt hiszem, Magyarország, mint állam, veszítene. Ha a magyar nemzetiségűek állampolgárságot kapnak, sokan kísértést fognak érezni, hogy visszatérjenek az anyaországba, és a romániai helyeket itthagyják. És ha ezek a nemzetiségiek elmennek a „saját” területeikről, hogyan is remélhetnek ebben az életben még autonómiát? Egyetlen esélyük arra, hogy legalább 1%-ban remélhessék a magyar autonómiát, az, hogy a román vidékeket továbbra is magyarok lakják be... a moldáviai helyzet kicsit különbözik, mert ott az oroszok sokkal kevesebben vannak a románokhoz képest (25% orosz, ukrán, gagauz és 75% román)... ez a húzás volt a nyerő azoknak, akik most hatalmon vannak” (ioan-K)

„Egy barátom apjának volt egy szavajárása, amikor rossz filmet látott : ez egy sz.r! Az elvesztegetett időt foglalta össze. Ezt gondolom én is, amiután utánaolvastam a FIDESZ-kezdeményezést. Több szempontból is fölösleges, és csak „gyulladáskeltő” hatása lehet.
Számunkra fájdalmasabb, hogy a nemzetiségiek pénzügyi autonómiát akarnak a területükön. És itt igazuk van, amikor elegük van abból, hogy adót fizetnek, de az útjaik nincsenek leaszfaltozva, hanem Moldovának és Havasalföldnek fizetik a szociális segélyt.” (un roman)

„Magyarország meg fogja bánni ezt a hibát, mert tíz év múlva a határon kívüli közösségek fele az anyaországba fog vándorolni. Ez csak jó hír, Erdélyben is feleannyi magyar lesz tíz év múlva. A fiatalok tömegesen ki fognak vándorolni Magyarországra egy jó munkahely miatt, és az öreg magyarok a román földet hizlalják majd a maradványaikkal. Nagyon jó ötlet ez a jelenlegi magyar kormány részéről, Románia ezért hallgat, mert tudja, mit hoz a jövő! Hajrá Magyarország, add már meg az állampolgárságot erdélyi magyarjaidnak, tűnjenek már haza egyszer mind! (Ardeleanul)

„Alaposan tanulmányoztátok a kettős állampolgárság törvényét és közben nem vettétek észre, hogy akik szülőhelyükön élnek, olyan történelmi események következtében veszítették el a magyar állampolgárságukat, amelyek határmódosításokhoz vezettek. Ebből a szempontból akarnak legalább érzelmi szinten kiengesztelni. (Clujeanul)

„Most értem azt, amit már egy ideje sejtettem: Budapestet Moszkva irányítja. Ez történt a decemberi forradalomban is, ez van most is. A forgatókönyv a következő: Moszkva utasítja Budapestet, hogy az etinikai vitákat a médián keresztül is kiélezzék, és ezzel kényszerítsék Bukarestet arra, hogy megváltotassák a kettős állampolgárságról szóló törvényt, amely a besszarábiaiakat érinti, és így ezek Románián kívül maradjanak.(...)” (gigi)

„Ha elmennek a magyarok, megtelünk romákkal. Nagyon boldog lesz a román nemzet!!!!!!!!!!!!!??????????
Tegyetek egy kört Magyarországon, ott láthattok civilizáltságot, rendet. Ott sem kolbászból van a kerítés, ott is volt kommunizmus, ott is vannak szegények, de nem lehet olyan nyomort látni, mint nálunk (fizikai és erkölcsi nyomort).
Bárcsak elfoglalnának minket a magyarok, hogy élhessek én is egy civilizált államban. Épp tanulok magyarul (bár elég nehéz).
A többi csak korrupt politikusok dumája.” (fefe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS