2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indul a sztrájk

2010. május 31. 11:25, utolsó frissítés: 11:25

Több mint egymillió közszférában dolgozó alkalmazott lép sztrájkba a mai napon. A tiltakozási akciók egész héten folytatódnak.


Egymilliónál is több állami alkalmazott lép mától sztrájkba, így tiltakoznak a kormány által elfogadott megszorítások ellen. A közigazgatás ma és holnap is leáll, a kórházakban is csupán a sürgősségi osztály működik. A vasutasok még nem döntötték el, hogy csatlakoznak vagy sem a sztrájkhoz. A köztisztviselők és a tanárok mától meghatározatlan ideig szüntetik be a munkát, szolidaritásból a Sanitas szakszervezethez tartozó mintegy 120 ezer egészségügyi dolgozó, de a fegyházi alkalmazottak és a gázosok is hozzájuk csatlakoznak.

Bogdan Hossu, a Cartel Alfa szakszervezeti tömb vezetője elmondta, a meghatározatlan ideig tartó munkaszünetben 350 ezer közalkalmazott és 360 ezer tanügyi alkalmazott vesz részt.

A tanárok sztrájkja azonban nem befolyásolja a mára betervezett, az érettségi keretében megszervezett idegennyelv-vizsgát. Daniel Funeriu oktatásügyi miniszter kijelentette, az érettségi ma rendben zajlik le, a sztrájkoló tanárokat helyettesíteni fogják. Egyébként az idegennyelv-vizsgát


mától június 4-ig kell lebonyolítani.



A közintézmények pénztárablakai ma zárva lesznek, a köztisztviselők szüneteltetik az ügyintézést: a munkaszünettel a kormány által bejelentett fizetéscsökkentés és leépítések ellen tiltakoznak.

Holnap a tanárok folytatják a sztrájkot, hozzájuk csatlakoznak a bukaresti metró- és közszállítási alkalmazottak, a Petrokémia szakszervezet illetve néhány, magánszférában dolgozókat tömörítő szakszervezet.

Június 2-án, 3-án és 4-én 30 megyében szerveznek tiltakozó akciókat. A megszorításokat tartalmazó csomag felelősségvállalással való elfogadása, illetve a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megtárgyalása napján, tehát június 3-án vagy 4-én


élőláncot alkotnak

és sztrájkőrséget állnak a parlament négy bejárata előtt a szakszervezetek tagjai.

A mentősök szolidaritást vállalva tiltakoznak: az Ambulanţa szakszervezet 10 ezer tagja ma 10 órától japánsztrájkol: a sürgősségi esetekhez továbbra is kimennek, ugyanakkor a diszpécseri szolgálatot, a sportesemények felügyeletét is biztosítják. A sztrájk során sztrájkőrséget is állnak majd. Ugyanakkor egyetlen iratot, így halotti bizonyítványokat sem bocsátanak ki.

Az egészségügyi alkalmazottak a munkaidejük 30%-át dolgozzák le, a műtéteket elhalasztják, csupán sürgősségi esetekben hajtanak végre orvosi beavatkozást.

A Pro Lex szakszervezetben tömörülő rendőrök, vámosok és határrendészek is meghatározatlan ideig japánsztrájkolnak mától. Honap a bukaresti közszállítási vállalat és a metróvállalat alkalmazottai is


felfüggesztik tevékenységüket.

„A villamosok, a trolik és a metrók nem közlekednek június 1-jén hajnali 4 órától 16 óráig” - jelentette be Vasile Petrariu, a Bukaresti Közszállítási Szakszervezetek Egyesületének elnöke. Petrariu nyilatkozatának azonban ellentmond Mircea Ionescu, a RATB közszállítók szakszervezete vezetőjének nyilatkozata, mely szerint az 537 villamosnak és trolinak csupán a 15%-a nem közlekedik. Hozzátette, az autóbuszok betartják a közlekedési programot.

A vasutasok ma délben döntik el, hogy holnapután sztrájkba lépnek-e, a kohászatban dolgozók pedig már mától japánsztrájkolnak, majd június 1-4 között az utcai felvonulásokon is részt vesznek.

Forrás: Realitatea

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS