2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozs megye prefektúrája előtt is sztrájkőrséget álltak a tiltakozók

Kertész Melinda Kertész Melinda 2010. június 02. 20:24, utolsó frissítés: 2010. június 03. 18:30

Băsescut Ceauşescu után, Bocot pedig a kasza nyeléhez küldte a ma Kolozsvár utcáin felvonuló mintegy másfél ezer közalkalmazott és nyugdíjas. #b#[fotóriport]#/b#


Băsescu, kövesd Ceaușescut! Le a kormánnyal! Boc, gyere haza a kasza nyeléhez! - kiáltotta a ma kora délután a kolozsvári Béke téren (Lucian Blaga tér) összegyűlt mintegy másfél ezer közalkalmazott.

Grigore Pop, a Cartel Alfa szakszervezet Kolozs megyei fiókszervezetének vezetője tegnap kérdésünkre úgy nyilatkozott, tízezer személy részvételére számít, azonban a becslések szerint csupán másfél ezer személy jött el a tüntetésre, amelyen egyébként mind a négy nagy országos szakszervezeti tömb képviseltette magát.A Kolozs megyei fiókszervezetek vezetői nem kaptak engedélyt arra, hogy a Béke téren levő Egyetemiek Házából intézzék szavaikat a tömeghez, így végül Grigore Pop, Nati Ariton, a BNS Kolozs megyei fiókszervezetének elnöke és Lucia Cojocaru, az Alsó- és Középszintű Oktatásért Szabad Szakszervezet vezetője egy létrán állva szónokolt. A beszédek meghallgatását követően a tömeg szlogeneket skandálva, füttyögtetve, huhogva, transzparenseket lobogtatva indult el a Kolozs megyei prefektúra épülete felé.


A fizetés- és nyugdíjcsökkentés miatt felháborodott közalkalmazottak és nyugdíjasok Traian Băsescu államfő lemondását követelték, a korábbi kolozsvári polgármestert, Emil Boc kormányfőt pedig


árulónak nevezték.

„1200 lejből élek a feleségemmel, és három gyereket kellene támogatnom, de én inkább börtönök építésére áldoznék, hogy mindazokat a gazfickókat el lehessen szigetelni a társadalomtól, akik az így is alacsony nyugdíjainkból akarnak elvenni” – harsogta túl Ioan Mircea nyugdíjas a hangosbemondót, amelyben Grigore Pop épp arra kérte a tiltakozókat, hogy álljanak az érdekképviseleti szervezetek vezetői mellé, mert csak együtt érhetnek el eredményt.

Egy neve elhallgatását kérő tanárnő azt vallja, azért jött el a tüntetésre, hogy legalább a méltóságát és becsületét védje meg, mivel a reményt már elvesztette. „Hatszáz lejt keresek, ha ebből is elvesznek, mit viszek haza?” – méltatlankodott.

Emil Cezar, egy hetven év körüli nyugdíjas elmondta, megbánta, hogy Băsescura adta le a voksát, mivel az államfő nem tartotta be a kampányban tett ígéreteit.

Olyanok is akadtak a tömegben, akiket nem érintenek a megszorítások, ám szolidaritásból mégis a menetelőkhöz csatlakoztak. Vasile Gheorghiță nyugalmazott képzőművész elmondta: nem küszködik anyagi gondokkal, azonban mégis felvonul, mert elege van abból, hogy a kormány nem tartja tiszteletben a törvényeket. Kiderült, az ő munkája az a szórólap, amely Băsescut karikírozva ábrázolja.

Bár vitathatatlanul az idősebb korosztály tette ki a tiltakozó tömeg nagyobb részét, egyetemisták és diákok is csatlakoztak a felvonulókhoz. Mihnea Iuga elmondta, az egyetemről egyenesen a tüntetésre jött, hiszen idő kérdése, hogy a nyugdíjasok és a közalkalmazottak után a hallgatókat és a diákokat is célkeresztbe veszi a megszorító intézkedésekkel a kormány – mutatott célkeresztet ábrázoló plakátjára, amelynek középpontjában diák felirat volt olvasható. Gabor Cosmin és Moldovan Cosmin előbb csak egy fotóhoz szeretett volna pózolni. Előbbi végül azt is elmondta, hogy 12. osztályos diákként nem érthet egyet azzal, hogy a kormány hozzá akar nyúlni a gyermekpénzhez. Bírálta a Boc-kabinetet, amiért elherdálta az IMF-től kapott hitel eddig folyósított részét. A prefektusi hivatal elé érkező tömeget


csendőrök élőlánca

tartotta távol az intézmény épületének bejáratától. Egy csendőr egy tartályt cipelt a vállán, és vonakodva ismerte be, hogy könnygáz van benne, azonban úgy tűnik, nem kell majd használnia. Bár a tiltakozási akció lebonyolítására nem rendelkeztek engedéllyel a szervezők, mégsem bírságolták meg őket a hatóságok. "Nem volt tiltott ez a tüntetés, így biztosítottuk a rendfenntartást. Nem voltak különösebb problémák, tehát nem volt amiért bírságot rójunk ki a szervezőkre" – jelentette ki a Ziua de Cluj napilapnak Mariana Tecar, a csendőrség szóvivője.

Florin Stamatian prefektus ígéretet tett arra, hogy eljuttatja a kormányhoz a tiltakozók követeléseit, azonban Grigore Pop szakszervezeti vezető arra figyelmeztette a tiltakozókat, ez még korántsem jelenti azt, hogy a problémáik megoldásra találtak, ezért jövő hétre újabb felvonulást hirdetett meg.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS