2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem lesz gettó Kolozsváron

Kertész Melinda Kertész Melinda 2010. június 04. 09:36, utolsó frissítés: 09:36

Letett a kolozsvári városvezetés egy nagy kiterjedésű telken való szükséglakás-építésről. A három nyomortelep lakói sem akarnak közösködni.


Elfogadta az Urbanisztikai Bizottság azt a helyi területrendezési tervet, amely alapján egy 3000 négyzetméteres területen szükséglakások épülhetnek a városszélen levő Cantonului és a Coasei utcákban, illetve a Pata Réten mélyszegénységben élő, zömében roma személyek számára.

László Attila alpolgármester a Transindex érdeklődésére elmondta, nem valósul meg az amúgy is sok vitát szító eredeti elképzelés, miszerint egyetlen, 2 hektáros kiterjedésű területre épített lakásokba költöztették volna be a három telepen lakó mintegy ezer felnőttet és 800 gyermeket.

Kiderült, mégis van pozitív hozadéka annak, hogy kisebb területen épülhetnek fel a szükséglakások: ezzel elkerülhető a gettósodás, amely óhatatlanul bekövetkezett volna. A hátrány, hogy kevesebb személyen lehet így segíteni.

Emellett az emberjogvédelmi civil szervezetek is megértették, hogy a rászorulók életkörülményeinek javítása, nem pedig a társadalmi elszigetelés a cél. A civil aktivisták mellett a három telepen lakók vezetői is jelezték,ők maguk sem szeretnék,

ha ugyanazt az életteret kellene megosztaniuk, hiszen kulturális szinten is számos eltérés létezik a közösségek között.

Az alpolgármester elmondta, az újabb tervek szerint 18-20 szükséglakás épül a Pata Rét és a vasúti sínek között elhelyezkedő területen. A másfél szobás sorházak 47 négyzetméteres hasznos alapterületűek lesznek, a városvezetés a közművesítés megoldását is vállalja: vizet, villanyt vezetnek be, és a csatornarendszerhez is csatlakoztatják a házakat. A projekt rendelkezésére álló 3000 négyzetméteres területet idővel 2700 négyzetméterrel toldják majd meg, amelyen további szükséglakásokat húzhatnak fel.

“Ezeket a tervezett ingatlanokat azért nevezzük szükséglakásoknak, mert a három telepen lakók közül szociális lakásokra sokan nem lennének jogosultak: olyanok is élnek közöttük, akik már birtokoltak lakást, és azt különböző okok miatt elveszítvén kerültek a város szélére” - mondta László.

Hozzátette, egyelőre még nem tudni azt, hogy a típusházak hány személy befogadására alkalmasak, illetve arról sem esett szó, hogy


milyen kritériumoknak

kell eleget tenniük a szükséglakást igénylő személyeknek. A mélyszegénységben élők lakáskörülményeit kutató Cătălin Berescu építész, a bukaresti "Ion Mincu" Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen tanára 2004-ben fél évig kutatta a mélyszegénységben élők lakáskörülményeit.

Megállapította, amíg a társadalom szélére sodródottak vegyes környezetben élnek, van esély az integrációjukra – ez a gettóból lehetetlen. Egy, a 22 lapnak adott interjújában arra figyelmeztet, egy nagy kiterjedésű gettó időzített bombához hasonló: “Ha a kirekesztetteket gettókba zsúfoljuk, ha a városokat underclass fogja körülvenni, akkor a helyzet előbb-utóbb robbanni fog. Ha kitelepítik őket, elvágják őket a forrásaiktól” - figyelmeztet a szakértő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS