2022. október 7. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdélyi Magyar Nemzeti Mozgalom néven jegyezték be az EMNT-t

S. Z. 2010. július 01. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

Mindez az EMNT új honlapjának bemutatóján hangzott el. Az oldal szép és jó lehet, csak gyermekbetegségekkel küszködik.


Erdélyi Magyar Nemzeti Mozgalom néven sikerült bejegyezni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot – tájékoztatott Toró T. Tibor egy Skype-konferencia keretén belül.

A csütörtöki sajtóbeszélgetésen az ügyvezető elnök elmondta, két ok miatt döntöttek úgy, hogy nem Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, hanem Erdélyi Magyar Nemzeti Mozgalom néven jegyzik be a szervezetet: egyrészt kiderült, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács név már le van védve, másrészt kiderült, hogy speciális engedélyt kell kérni a Kormányfőtitkárságtól olyan szervezetek bejegyzéséhez, melyek nevében szerepel a “nemzet” vagy “tanács” kifejezés.

Bár a “nemzet” az Erdélyi Magyar Nemzeti Mozgalom névben is benne van, sőt, az alapszabályzatban megfogalmazott célok között autonómia is szerepel, a kolozsvári bíróságon gond nélkül sikerült a bejegyzés kisebbségvédelmi szervezetként – mondta el Toró. Az EMNT ezzel nem változtat nevet: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az Erdélyi Magyar Nemzeti Mozgalom vezető szerve. A politikus szerint így


az EMNT jogi státusza azonos az RMDSZ-ével– azzal a különbséggel, hogy mivel az RMDSZ parlamenti pártként is működik, számos előjoga van.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a bejegyzés után indulhat-e az EMNT, Toró elmondta: technikailag lehetséges az indulás, azonban először teljesíteni kell a választási törvényben előírt feltételeket.Ami az indulás szándékát illeti, az EMNT vezetősége még nem hozott döntést ebben kérdésben, annak ellenére, hogy a tagság és a szimpatizánsok nagyon érdeklődnek eziránt, továbbá véleményük szerint sem az RMDSZ, sem pedig az MPP nem képviseli megfelelően a magyarság érdekeit.

Ha a jelenlegi felállás nem változik, akkor nincs kizárva, hogy az EMNT vezetősége konzultációk után úgy dönt: indul a választásokon. Toró ugyanakkor hangsúlyozta, az EMNT mindig a nemzetpolitikai érveket és a közösség javát tartja szem előtt hasonló döntések meghozatalakor. Az erdélyi magyar szavazóbázist nem szabad fellazítani, hiszen a román pártok épp erre várnak – mondta, hozzátéve: nagyon bölcsnek kell lenni a következő választásokon.


És akkor a honlapról

A címoldal első pillantásra letisztult, rendezett és könnyen átlátható – ez a benyomás második pillantásra is megmarad. A színek is egyszerűek és barátságosak, néhány másodperc alatt otthonosan lehet böngészgetni. Néhány kattintással azonban egy sor hiba bukkan elő: a leglátványosabb az, hogy a nagyméretű Tőkés László- és Toró T. Tibor bannerekre kattintva nem jelenik meg bár egy önéletrajz, ehelyett egy, valószínűleg a programozó által ottfelejtett “Szöveg” szöveg fogadja a látogatót, ami persze jobb mint a Lorem ipsum, de mégis.

További észrevétel, hogy a honlap “webkettes” jellegét adó Facebook, iWiW és Twitter-ikonok nem működnek, a rendezvénynaptár üres (július 1.-én például fel lehetett volna tüntetni a sajtótájékoztatót), a belső oldalakon pedig nincsen túl sok tartalom: a multimédia-tárban három videót, egy fotóalbumot és egy Toró T. Tibor-interjút találunk.

A blogok menüpont alatt két blogból áll a választék, a Transylvanian Monitor .pdf formátumban feltöltött számait pedig nem sikerült megnyitnunk. Hiányoljuk ugyanakkor, hogy sem románul, sem pedig angolul nem érhető el bemutatkozó – egy EMNT kaliberű szervezet esetében pedig ez kötelező lenne. Pozitív ugyanakkor, hogy a szerkesztők 2009 szeptemberétől felpakolták az EMNT sajtószemléjét.

Mindent összevetve az EMNT honlapja kinézet és funkcionalitás tekintetében rendben van – nehezen lehet majd belekötni ha kijavítják gyermekbetegségeit és több anyagot töltenek fel rá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS