2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Te hova akarsz bejutni?

2010. július 13. 09:03, utolsó frissítés: 16:13

Alighogy véget ért az érettségi, a frissen végzettek újabb kihívás előtt állnak: a napokban zajlanak az egyetemi felvételik. A magyar tannyelvű felsőoktatási képzéseket gyűjtöttük össze.


Azok a frissen végzett diákok, akik még nem döntötték el, hogy melyik egyetemre szeretnének felvételizni, már nem sokáig halogathatják a döntésüket. Ha magyar tannyelvű szakon szeretnének tovább tanulni, akkor sem lesz könnyű kiválasztani a megfelelőt a meglehetősen bő felhozatalból.

Választhatják a kolozsvári székhelyű Babeş-Bolyai Tudományegyetemet, avagy több erdélyi városban működő kirendeltségeit, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsváron, Csíkszeredában és Marosvásárhely mellett, Koronkán működő kirendeltségeit, avagy Nagyváradon próbálkozhatnak a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) hallgatóivá válni.

Nem kell elfeledkezni a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemről (MOGYE) sem, de akit az egyházi pálya vonz, annak rendelkezésére áll az Egyetemi Fokú Protestáns Teológiai Intézet: református, evangélikus és unitárius szakokon 30-30 tandíjmentes helyre lehet pályázni. De ahhoz, hogy a körkép teljes legyen, meg kell még említeni a Marosvásárhelyen működő Színművészeti Egyetemet is, ugyanakkor Bukaresti Egyetem Hungarológiai tanszékén 15 hely áll a felvételizők rendelkezésére.


Babeş-Bolyai TudományegyetemA Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata a 2010-2011-es tanévben mintegy hetven szakon szervez felvételit. Az egyetem magyar tagozata így a jelenlegi európai viszonylatban szokásos tudományegyetemi szakok legtöbbjében kínál magyar tannyelvű képzést – írja a BBTE honlapján a felvételi-tájékoztatójában.Sapientia EMTE

Az egyetem 2001 óta van jelen a romániai felsőoktatási intézmények között. Létrejöttét a magyar állam támogatása tette lehetővé. Az intézmény három helyszínen működik – Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron. Jelenleg 1847 diák tanul az egyetemen, mintegy 260 hazai oktató és külföldi vendégtanár irányításával.


Az oktatás Marosvásárhelyen a 27 hektáros egyetemi campus új épületében zajlik a város határában, a segesvári úton. A múlt egyetemi évben 72 főállású oktató irányításával 856 diák kezdte meg a tanévet a kar hét szakjának négy évfolyamán. Az új campus épületében mintegy 50 előadóterem és jól felszerelt laboratórium található. Itt kapott helyet a könyvtár is, amely mintegy 25 ezer címet tartalmazó állománnyal rendelkezik.


Kolozsváron működik a Természettudományi és Művészeti kar. Nemrég akkreditálták az egyetem filmművészeti és média szakát, idén pedig a Felsőoktatás Minőségét biztosító Országos Ügynökség (ARACIS) jóváhagyásával jogászképzés indul. A jóváhagyott meghirdethető helyek száma 40, amelyből 15 tandíjmentes és 25 tandíjas.


Csíkszeredában a Gazdaság- és Humántudományok Karra, illetve a Műszaki és Társadalomtudományok Karra várják a jelentkezőket.


Partiumi Keresztény Egyetem (PKE)

A református egyház által működtetett felsőoktatási intézmény. A PKE-n tavaly szerveztek először államvizsgát az akkreditált szakokon. Idén egy új, magyar nyelv és irodalom alapszakot indít az egyetem, amelyre tavaly kapta meg a működési engedélyt.
Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE)

Az egyetemen balneo-fizikokinetoterápiás, táplálkozás és élelmezéstani, illetve testnevelési és sport képzés is indul. Egyelőre román nyelven hirdették meg ezeket a szakokat, azonban amennyiben megfelelő számú jelentkező kéri felvételét, úgy magyar nyelvű szak indítására is lesz lehetőség. A bábaképzés gyakorlati részét csak román nyelven lehet majd hallgatni.
Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem

A képzés mellett az egyetem számos szolgáltatással teszi könnyebbé a hallgatók tanulását. Rendelkezésükre áll például az egyetemi színházi szakkönyvtára. A Művészeti Egyetem a bentlakók igényeinek megfelelően felszerelt, két kollégiumi épülettel rendelkezik. A főépületében új, modern felszereltségű étkezde található, ahol naponta háromszor étkezhetnek a hallgatók.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS