2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A budapesti Román Kulturális Intézet igazgatóhelyettese jelentett, de nem kollaborált

B.P.E. 2010. július 20. 09:56, utolsó frissítés: 12:02

A CNSAS közzétette Bartha Csaba két jelentését is – egyikben sem található semmi terhelő.


A Román Kulturális Intézet (ICR) budapesti irodájának igazgatóhelyettese, Bartha Csaba besúgó-múltja központi helyet foglalt el több romániai sajtótermékben az utóbbi napokban.

A botrány egy, a CNSAS által kibocsátott bizonylat kapcsán robbant ki: ebben a Barbu fedőnéven 1986 december 11-én beszervezett Bartha két jelentése is olvasható.

>> A CNSAS bizonylata >>

Az első jelentésben a temesvári egyetemista arról számol be, hogy többször is találkozott K.L.-lel, a Fructus dolgozójával, akivel általános témákról beszélgettek, és az illető nem említette a Securitatét. A második, 1987 novemberi jelentés a közszolgálati televízió magyar adásáról szól. A szöveg egy díjátadásról szóló műsort említ, amelyben S. A. író is átvesz egy díjat, és köszönő beszédet mond. Barbu megjegyzi: ezt követően egy interjúban a műsorvezető azt feszegette, hogy S. A. mire gondolt, amikor azt írta, hogy közelebb kell kerülnünk egymáshoz.


Az esetek felsorolása után a CNSAS, 2010 június 1-jei döntésére hivatkozva közli: a felsorolt esetek nem esnek a 283/2008-as törvény 2. cikkelyének hatálya alá, így Bartha Csaba


nem tekinthető a Securitate munkatársának vagy kollaboránsnak.

László Márton levéltári kutató, történész szerint elég kevés olyan eset létezhet, hogy valakiről azt állapítják meg, miután írásos jelentéseket szolgáltatott a titkosszolgálatnak, hogy nem működött együtt a Securitatéval. "Technikai szempontból, ha valaki írt jelentést, akkor az minek tekinthető, ha nem kollaboránsnak?" – fogalmazott.


A Securitate Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) tagja és korábbi elnöke, Csendes László rámutatott: a DJ/2561/29.06.2010-es iktatási számú Bizonylatot a 293/2008-as törvény értelmében állította ki az intézet. Ez a törvény


nagykorúnak tekinti a közvéleményt,

ezért nyilvánosságra hozza a feltárás során előkerült releváns információkat – magyarázta, hozzátéve: a törvény nem engedi meg, hogy olyan személyeket küldjenek törvényszékre, akikről nem bizonyítható egyértelműen, hogy együttműködtek volna a kommunista titkosszolgálattal.

Két alapvető dolgot kell dokumentálnunk: hogy az illető csorbította-e mások emberi jogait, illetve hogy juttatott-e el olyan besúgásokat a Securitaténak, amelyek rendszerellenes tettekről számoltak be – vagyis volt-e politikai alapja a cselekvésének – magyarázta Csendes, arra célozva, hogy Bartha esetében ezen feltételek egyike sem teljesült.

Bartha Csaba átvilágítása a külügyminisztérium kérésére történt, amit kinevezésekor nyújtott be a minisztérium – számolt be a CNSAS tagja.

Az intézmény igazgatóhelyettese jelenleg szabadságon tartózkodik – tudtuk meg az ICR budapesti irodájától, ahol nem adták meg Bartha Csaba mobilszámát, arra hivatkozva, hogy nincs erre felhatalmazásuk. Az érintettet e-mailben is megkerestük, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ erre a megkeresésre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS