2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tüntetés a Medgyessy-Nastase találkozó helyszínén

szerk. 2002. december 01. 21:18, utolsó frissítés: 21:14

"Az ember nem ünnepelheti Magyarországon Erdély románok által történt bekebelezését" -- áll többek között abban a szövegben, amit egy kihangositóval felszerelt autóból olvastak fel ma délután a budapesti Kempinski Hotel elõtt.

Az egyik polgári kör SMS-láncban és baráti telefonokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy Medgyessy Péter magyar, és Adrian Nastase román miniszterelnök vasárnap délután a Kempinski Hotelben készül együtt megünnepelni a román nemzeti ünnepet.

A budapesti Kempinski Hotel elõtt ezt követõen öt-hatszáz ember gyûlt össze. A rendõrség -- vélhetõleg nagyobb tömegre számítva -- igyekszik kiüríteni a hotel környékét, s folyamatosan szállíttatja el a környékén álló autókat.

A magyar idõ szerint délután 3 órára meghirdetett kezdés óta kisebb incidensek fordultak elõ. A tüntetõk hangos füttyel fogadták a hotelbõl kilépõ Gál. J. Zoltán kormányszóvivõt. Késõbb megérkezett egy kihangosítóval felszerelt autó, amelyrõl a románoknak a magyarokkal szemben elkövetett vétségeit sorolták fel.A felolvasott szöveg egyik mondanivalója szerint "az ember nem ünnepelheti Magyarországon Erdély románok által történt bekebelezését." Amikor az autóba bezárkózott hölgyet a rendõrök megpróbálták elhallgattatni egy idõsebb ember lépett a gépkocsihoz, s kitépte a hangszóró kábeleit. Ebbõl kisebb zûrzavar támadt, végül a rendõrök az idõs embert is igazoltatták.Az érkezettek között van Verestóy Attila, az RMDSZ szenátora is, és folyamatosan érkeznek a követségi gépkocsik. "Vesszen Trianon!" és "Éljen Magyarország!" - skandálja folyamatosan a délután fél 6-kor a szálloda elõtti térrõl, rendõrök által kiszorított tömeg. A rendõrség a Kempinski Hotel elõtti területet "rendõrségi mûveleti területté" nyilvánította, így átlahadni sem szabad ezen a részen. Idõnként petárdák durranását lehet hallani, de a tüntetõk határozottan felkérték a provokátorokat, hogy hagyjanak fel a petárdadobálással. A rendõrség egy embert kiemelt és elhurcolt a tömegbõl.

Háromnegyed hatig a két miniszterelnök nem érkezett meg a helyszínre.

Adrian Nastase román miniszterelnök délelõtt Kolozsváron részt vett a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségek megnyitásán, majd Budapestre utazott.Nastase kijelentette: az a tény, hogy a román nemzeti ünnep egy részét Magyarországon, de román területen - a budapesti román nagykövetségen - tölti, azzal az üzenettel hasonlítható össze, amelyet a kolozsvári ünnepségen való részvétele jelent. Az elõdök emléke elõtti tisztelgés mellett Románia jelét adja felelõsségének, komolyságának és annak az akaratának, hogy mostani partnereivel, a NATO tagállamaival együttmûködésre törekszik.

A román kormányfõ külön hangsúlyozta: az a tény, hogy a magyar miniszterelnök és a magyar ellenzék képviselõi jelen lesznek a budapesti román nagykövetség fogadásán, azt jelenti, hogy "túllépnek azon a múlton, amely Románia számára az 1918-ban történt újraegyesülés örömét, de Magyarország számára mást jelenthet".

"Szilárd meggyõzõdésem az, hogy a múlthoz való eltérõ kötödésünk mellett közös érdekeink vannak, amelyek a jövõben rendkívüli lehetõséget adnak a közös építkezésre" - nyilatkozta Nastase.

Az ünnepi fogadáson részt vett Kovács László külügyminiszter, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség több képviselõházi és szenátusi vezetõje is.Gál J. Zoltán kormányszóvivõ az MTI-nek elmondta: Medgyessy Péter részvételével azt kívánta jelezni: a magyar kormány politikáját nem a múlt sérelmeire, hanem a jövõ lehetõségeire építi. - Nagy jelentõségû ez a szomszédságpolitikában, mert ezzel hozzájárulhat a határon túli magyarok érdekeinek képviseletéhez - fogalmazott.

- Különösen fontos, hogy ezt egy olyan magyar miniszterelnök teszi meg, akit családi gyökerei is Erdélyhez kötnek - mutatott rá a kormányszóvivõ. Gál J. Zoltán emlékeztetett arra is, hogy Adrian Nastase az év folyamán több gesztust is tett azzal, hogy magyar nemzeti ünnepek alkalmából ellátogatott a bukaresti magyar nagykövetségre.

A demonstrálók 20.00 óra körül hagyták el a helyszínt.

Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: egy 26 éves budapesti lakost állítottak elõ rendzavarás szabálysértése miatt, ugyanis a fiatalember ellenállt a rendõri intézkedésnek.

Németh Lajos hozzátette: a rendõrség információi szerint a Kempinski Hotel elõtti jogszerûtlen megmozdulás szervezõi között több olyan személy volt, aki a július 4-i Erzsébet hídi illetve a másnapi Kossuth téri tüntetések elõkészítésében is részt vett.

Az MTI tudomása szerint elõre nem bejelentett demonstráció zajlott a szálloda elõtt. A résztvevõk az MTI helyszínen lévõ tudósítójának azt mondták: azért tiltakoznak, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy magyar kormánypárti politikusok egy olyan ünnepi fogadáson vesznek részt, amelyen arról emlékeznek meg, hogy 1918. december 1-jén a gyulafehérvári gyûlésen kikiáltották Erdély, Havasalföld és Moldva egyesülését.

A demonstrálók magyar, illetve Árpád-sávos lobogókat lengettek és egy "Tégy a magyargyûlölet ellen!" feliratú táblát vittek.A tömegben látható volt többek között Bayer Zsolt újságíró, Siklósi Beatrix televíziós szerkesztõ, Grespik László, a fõvárosi közigazgatási hivatal korábbi vezetõje, illetve Budaházy György, a Magyar Revíziós Mozgalom elnöke, akit az Erzsébet híd július 4-én történt jogszerûtlen lezárása után rendzavarás szabálysértése miatt pénzbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A téren egybegyûltek elõtt Bayer Zsolt azt hangoztatta, hogy ezen a napon fölényes gyõzelmet aratott a román diplomácia a magyar diplomácia felett és csak a maroknyi demonstráló képviseli Magyarország becsületét.

A Nemzetközi Erdély Bizottság nevében Eva Maria Barki eljuttatta az MTI-hez a szervezet Adrian Nastase miniszterelnöknek címzett levelét, amelyben úgy fogalmaznak: Adrian Nastase-bõl hiányzik a kellõ szenzibilitás, amikor Budapestre jön december 1-jét megünnepelni.

A Lelkiismeret 88 csoport nevében Kocsis Imre, a szervezet elnöke juttatott el az MTI-hez közleményt, amelyben tiltakozik amiatt, hogy Medgyessy Péter Budapesten fogadja Adrian Nastase-t. A dokumentum szerint a Lelkiismeret 88 csoport egyetért azokkal, akik a Kempinski szálloda elõtt tiltakoznak a "szégyenteljes ünnepség" ellen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS