2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyugdíjtörvény-szavazás: Ali babának, a majmocskának vagy a szekusügynöknek van igaza?

Sipos Zoltán 2010. szeptember 23. 17:46, utolsó frissítés: 17:46

Bozótvágó kést ragadtunk, és megpróbáltunk eligazodni a nyilatkozat-dzsungelben. Csak félig sikerült.


Sűrű homály lengi körül a múlt héten, botrányos körülmények között elfogadott nyugdíjtörvényt. Bár a szavazás után néhány napig csend volt, az elmúlt napokban minden eddiginél hevesebb szópárbaj vette kezdetét a voks kapcsán Roberta Anastase, Traian Băsescu és Victor Ponta között. Alább megpróbáltuk összegyűjteni az ügy főbb állomásait, és megfogalmazni néhány olyan kérdést, melyre a szereplők közül valaki biztosan tudja a választ.


ÚJ NYUGDÍJTÖRVÉNY

» Megszavazták a nyugdíjtörvényt [hír]

» Alkotmánybírósághoz fordul nyugdíjtörvény-ügyben a PSD [hír]

» Az európaiak zöménél rövidebb ideig élvezik nyugdíjukat a romániaiak [hír]

» Megszavazták: nem szavaznak újból a nyugdíjtörvényről [hír]

» Az RMDSZ is a nyugdíjtörvény újraszavazása ellen szavazott [hír]

» Nyugdíjtörvény: alkotmánybírósághoz fordul a PNL [hír]

» Nyugdíjtörvény-szavazás: Ali babának, a majmocskának vagy a szekusügynöknek van igaza? [összefoglaló

» Az ellenzék felfüggesztené Băsescut, ha kihirdeti a nyugdíjtörvényt [hír]

» Nyugdíjtörvény: ma tárgyalja az Alkotmánybíróság az ellenzék által benyújtott óvást [hír]

» Október 6-ra halasztotta a nyugdíjtörvényről szóló döntést az Alkotmánybíróság [hír]

» Nyugdíjtörvény-botrány: nem indul képviselőházi kivizsgálás Anastase ellen [hír]

» Alkotmányos a nyugdíjtörvény [hír]

» Băsescu visszaküldi a parlamentbe a nyugdíjtörvényt [hír]

» Tănăsescu: a nyugdíjtörvény parlamentbe való visszaküldése nem befolyásolja az IMF-szerződést [hír]

» Udrea tagadja, hogy Băsescu felfüggesztéstől való félelmében küldte vissza a nyugdíjtörvényt

» Nyugdíjtörvény: az RMDSZ a 63 éves korhatárt támogatja

» Nyugdíjtörvény: az ellenzék további cikkelyeket is módosítana

» Nyugdíjtörvény: ismét ellentmond Boc Băsescunak

» Nyugdíjtörvény: nem fogadta el a szenátus Băsescu korhatárcsökkentő javaslatát

további közviták »
Kezdetben semmi különös

A szerdai, késő esti szavazásról csütörtök (szeptember 16.) reggel ment fel egy meglehetősen szűkszavú hír, mely a Hotnews.ro anyagára hivatkozva csak futólag tesz említést arról, hogy a PSD képviselői kivonultak a szavazásról. Ugyan minden bukaresti sajtóorgánum megemlíti, hogy a szavazás botrányos körülmények között zajlott, és háromszor kellett megismételni, a szavazás eredményeiben ekkor még mindenki megegyezik: 170 igen, 2 nem és 3 tartózkodó szavazat.

A következő fejlemény, hogy a szociáldemokraták csütörtök folyamán bejelentették: az Alkotmánybírósághoz fordulnak a nyugdíjtörvény ügyében. A PSD-nek tartalmi kifogásai vannak – például az, hogy a jogszabály 65 évre növeli a nők nyugdíjkorhatárát.


A PSD-elnök panaszt tesz

Victor Ponta egy, a Mediafaxnak adott nyilatkozatában kijelenti még, hogy az alkotmánybírósági folyamodvány mellett panaszt tesznek Roberta Anastase demokrata házelnök ellen, mivel szerintük csalt a szavazatszámláláskor. Mivel nem ez az első eset, amikor a szociáldemokraták a demokratákat ilyen-olyan visszaélésekkel vádolják, a bejelentés súlytalannak, a bukaresti politikai életben naponta folyó adok-kapok részének tűnt – a központi sajtó is ekként kezelte.

A liberálisok csütörtökön szintén bejelentették, hogy alkotmányossági normakontrollt kérnek a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban, azonban ezt leszámítva vasárnapig csend van.

Ekkor Victor Ponta egy Hunyad megyei pártrendezvényen megismételte a választási csalásról szóló vádját, és a szokásosnál csípősebb hangnemben kijelentette: Roberta Anastase egyfajta Ali Baba, rablóvezér..

Mihai Voicu liberális alelnök szintén vasárnap jelentette be, hogy a PNL óvása a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos tartalmi kifogások mellett egy, a szavazáskor történt csalásról is említést tesz majd.


A hét elején kezd komolyra fordulni az ügy

Hétfőn a PSD-elnök egy sajtótájékoztatón ismét tolvajnak nevezte a házelnököt, kijelentve, bűnvádi feljelentést készülnek tenni ellene. Egyben Traian Băsescu elnököt arra kérte, közvetítsen az ügyben.

A nyugdíjtörvény-botrány kedden kezd dagadni: a bukaresti sajtó ekkor hozza a szavazásról készült filmfelvételeket, és kérdőjelezi meg először a szavazatok számára vonatkozó hivatalos adatot.

Roberta Anastase a parlament plénumában ekkor vádolja meg a PSD-t azzal, hogy a párt megzsarolta a demokratákat: 127 milliárd régi lejt kért a szociáldemokrata önkormányzatok számára azért, hogy a nyugdíjtörvény „gond nélkül átmenjen”. A politikus bizonyítékként egy kinyomtatott e-mail üzenetet is bemutat. Victor Ponta tagadta, hogy pártja tárgyalásokat folytatott volna a PD-L-vel.

A PD-L ugyanakkor beismerte, hogy „voltak gondok” a szavazással, és a kormánykoalíció vezetői az Állandó Büróban beleegyeztek, hogy újra szavazásra bocsássák a törvényt. A képviselőház plénuma azonban leszavazta az indítványt; az RMDSZ is az újraszavazás ellen voksolt.


Băse nem csinál rendet, sőt

Szintén kedden Traian Băsescu is beszédet mondott a két ház együttes ülésén – saját szavai szerint nem azzal a céllal, hogy „rendet csináljon”.

Szerdán az elnök a Radio România Actualități-nek adott interjúban félszájjal megerősítette, hogy a PSD zsaroláshoz folyamodott.

Băsescu aznap a B1TV-ben egészen alpári támadást intézett a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD elnöke ellen: kijelentette, Victor Ponta egy „majmocska”, aki csak teszi a szépet a szociáldemokratáknak. Többek között éretlennek nevezte, sőt, azt is hangoztatta, hogy otthagyta volna a pártját egy miniszteri tárcáért. Egyszersmind újabb részleteket árult el a nyugdíjtörvény megszavazásával kapcsolatos PSD-PD-L tárgyalásokról: a tárgyalások négy napig tartottak, kezdetben a frakcióvezetők, majd tanácsosok szintjén.


Ponta az elnök felfüggesztésével fenyeget

Victor Ponta reakciója nem maradt el: bűnözőnek és a Securitate ügynökének nevezte az elnököt. Ezen kívül kilátásba helyezte, hogy amennyiben Băsescu kihirdeti a csalással elfogadott nyugdíjtörvényt, akkor elindítják a felfüggesztési procedúrát.


Jó néhány kérdés merül fel

Mennyire valószínű a zsarolásról szóló történet? Ugyanis a PD-L, az RMDSZ, a kisebbségiek valamint a függetlenek (UNPR) együttesen 178 szavazattal bírnak a 334 tagú alsóházban – tehát elvileg simán összejön a nyugdíjtörvény elfogadásához szükséges „fele plusz egy” szavazat. A szociáldemokraták csak akkor kerülhettek volna olyan helyzetbe, hogy bármit is kérjenek, ha a szavazatukra szükség lett volna.

Egyébként a PSD kérése – miszerint szeretnék, ha a szociáldemokrata önkormányzatok is részesülhetnének támogatásban a kormány tartalékalapjából – egyáltalán nem tűnik elrugaszkodottnak. Hiszen a PSD-vezetésű helységekben is adófizetők élnek, akiknek – elvileg – ugyanolyan mértékben kellene részesülniük támogatásból a költségvetési visszaosztáskor.


Mi történt a végső szavazáskor?

A végső szavazás az ügy leghomályosabb része. Márton Árpád RMDSZ-képviselő lapunknak elmondta, a nyugdíjtörvény elfogadásakor több, mint 12 órán át vitáztak a képviselők – a végső voksra valamikor éjfél után került sor.

Kezdetben a törvényt cikkelyenként tárgyalták, itt pedig csak egyszerű többség, tehát a jelenlevők többségének a szavazata szükséges: épp ezért gyakran előfordul, hogy a honatyák nem tartózkodnak a teremben. Viszont a végső voksra – amikor a képviselők összlétszámának fele plusz egy szükséges – a frakcióvezetők rendszerint mozgósítják a képviselőket.

„Nem tudom megmondani, hányan tartózkodtak a teremben végső szavazáskor. Elképzelhető hogy 173 képviselő volt jelen, de az is, hogy 166 vagy 163” – jelentette ki Márton Árpád, aki a maga részéről nem tartja kizártnak, hogy a teremben nem volt jelen a képviselők összlétszámának a fele.

Előzetesen egy szociáldemokrata politikus kérte azt, hogy az elektronikus szavazatszámlálót kapcsolják ki, mivel állításuk szerint a rendszer hibásan működött. Így tehát kézfelemeléssel szavaztak, ami magában hordozza a hiba lehetőségét.


Az ellenzék részéről senki nem volt jelen

Végső szavazáskor a liberálisok és a szociáldemokraták távoztak a teremből, annak ellenére, hogy egy-egy ellenzéki frakcióvezető-helyettes a teremben maradhatott volna, ellenőrizni, van-e kvórum? Így, ha valóban csak nyolcvan képviselő volt a teremben, névsorolvasást kérhettek volna.

Márton Árpád szerint a házszabályzat – bár nem mondja ki világosan – nem hagy kétséget afelől, hogy amennyiben valamilyen gyanú merül fel a szavazással kapcsolatban, akkor azonnal kell kérni az újbóli voksolást. Veszélyes precedens lehet utólag kijelenteni egy szavazásról, hogy nem volt meg a kvórum, és újraszavazást kérni – így a politikus. Márton szerint épp ez volt az az érv, mely nyomán az RMDSZ-frakció végül úgy döntött, leszavazza az újraszavazást. Márton kiemelte, a kérdésben az RMDSZ-frakció is megosztott volt.

Márton szerint a képviselőház honlapján megtekinthető, ülésről szóló felvétel is aggályokat vet fel. Nem világos, mikor készült – a végső szavazáson, vagy valamikor azelőtt, amikor valószínűleg sokkal kevesebb képviselő tartózkodott a teremben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS