2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románok és a drogok: mélyülő kapcsolat

2010. november 19. 16:37, utolsó frissítés: 17:28

Bár az árak megnőttek, minden tizedik tizenkettedikes kipróbált már valamit: a kábítószereket könnyű bulikon beszerezni. Románia továbbra is tranzitország.


Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség, valamint az European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction 2010-es jelentése összefoglalja mindazt, amit a romániai kábítószer-használattal kapcsolatban különféle felmérésekből, valamint hatósági jelentésekből tudni lehet. A teljes jelentés .pdf formátumban itt letölthető. Alább a jelentésből szemelgettünk.


Fél év alatt mintegy ezren szorultak kórházi kezelésre

Az idei év első hat hónapja során 934 személy került kórházba kábítószer-fogyaszás miatt. Látványosan megnőttek az ún. “etnobotanikus szerekkel” való mérgezések – míg 2009-ben alig 86 személy szorult kezelésre, idén fél év alatt 235 esetet regisztráltak. Egyébként rendszerint a keménydrogok (ópium vagy heroin) fogyasztói kerülnek kórházba – a rendőrség statisztikái szerint a cannabis volt oka a legkevesebb (48) mérgezésnek.

A kábítószer-fogyasztás miatt kórházi kezelésre szorulók nem feltétlenül fiatalok – átlagéletkoruk 31,7 év. Nők körében 39 év az átlag, míg a férfiak valamennyivel fiatalabbak: az átlag 29,5 év. Az elvonókúrán résztvevők átlagéletkora mintegy 27 év.
Hogyan alakulnak az árak?

A jelentés szerint a kábítószerek ára a kereslet függvényében változott. Általában elmondható, hogy a 2009-es árszinthez képest a fogyasztói árak növekedtek. Egyedüli kivétel a heroin, melynek nagybani ára nőtt, azonban a kiskereskedelmi ára csökkent. A kokain a legdrágább kábítószer (80-120 euró grammonként), a legolcsóbb pedig a marihuána (10-20 euró grammonként), valamint az ecstasy (szintén 10-20 euró). A hasis grammja 15-20 euró, heroint 37-49 euró között lehet vásárolni, egy LSD-bélyeg pedig 20-37 euró.


A lefoglalt kábítószerek mennyisége egy év alatt megháromszorozódott

2009 folyamán háromszor annyi kábítószert foglaltak le, mint 2008-ban. Míg két éve alig 630 kilót sikerült ilyen módon kivonni forgalomból, tavaly ez a mennyiség 1,6 tonnára rúgott. Az LSD-fogások megnégyszereződtek (71 adag helyett 308 adag), a pasztilla-formájú kábítószerekből viszont háromszor kevesebbet sikerült lefoglalni.


A tizenkettedikesek 10 százaléka fogyasztott kábítószert

Egy tavalyi felmérés szerint a tizenkettedikesek 10,7 százaléka fogyasztott valamilyen kábítószert. A kérdés a Tinédzser-barométer 2009 (Barometrul Adolescentei 2009) része volt: a lekérdezést 2009. október 15-november 5. között végezték, egy 1290 fős mintán. A felmérésből kiderült, már nem Bukarest vezeti a drogfogyasztási toplistát – itt csak a megkérdezettek 13,7 százaléka vallotta be, hogy fogyasztott valamilyen drogot. A listavezető az észak-keleti (19,9 százalék), valamint a dél-keleti régió (15,1 százalék.)Ami a fogyasztott narkotikumokat illeti, a marihuána vezet (34,1 százalék), de megjelennek az etnobotanikus szerek néven ismert készítmények is. A kábítószert akár már 14 (13 százalék) és 14-15 évesen (10 százalék) kipróbálják. A többség (41,3 százalék) 16-17 évesen drogozik először. A megkérdezettek 40 százaléka szerint kocsmákban, diszkókban vagy bulikban könnyen vagy nagyon könnyen lehet hozzájutni ezekhez a szerekhez.

Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség szerint Románia – csakúgy, mint az elmúlt évek során – továbbra is fontos tranzitországa a nyugat-európai államokba (Hollandiába, Nagy-Britanniára, Németországba) irányuló kábítószer-kereskedelem számára. A kábítószer-forgalom oka egyrészt Románia földrajzi elhelyezkedésében, másrészt pedig a már kiépült alvilági kapcsolatokban keresendő. E tekintetben újdonság az, hogy nyugat-afrikai kábítószerkereskedő-hálózatok egyre inkább próbálnak román állampolgárokat beszervezni közvetítőnek.


Honnan érkeznek a különböző drogok?

A romániai piacra jutó heroin a nyugat-európai piacokra tartó szállítmányok része, és legtöbbször Törökországból vagy Iránból érkezik. A heroinszállítmányok gyakran Romániában vannak elraktározva, majd romániai csomagokként a nemzetközi személy- és áruszállítással jutnak tovább. Előfordul az is, hogy Romániában beíratott személygépkocsikkal utaznak tovább a szállítmányok.

Az ópium Iránból érkezik, és rendszerint kis mennyiségekben csempészik át a határon, elsősorban a hazai iráni közösség fogyasztására.

A kokain túl drága kábítószer a hazai piac számára, éppen ezért kis mennyiségekben érkezik Belgiumból, Hollandiából, Spanyolországból vagy Dél-Amerikából. Létezik ugyanakkor egy konstancai csomópont, mely a kokain európai kapujává válhat: a csempészek így próbálják megkerülni a “klasszikus” útvonalakon éberen figyelő európai hatóságok figyelmét.

A marihuána a legnépszerűbb romániai kábítószer, mely vagy az európai termelő országokból (Belgium, Hollandia, Moldovai Köztársaság) érkezik, vagy pedig “helyben” termesztik. Országos szinten egyre többen termesztenek cannabist.

A hasis általában Spanyolországból érkezik csomagokként vagy kézipoggyászként, a menetrendszerű buszjáratokon vagy pedig fapados repülőgépeken.

A szintetikus drogok az utóbbi két évben egyre népszerűbbé váltak, annál is inkább, hogy ezek közül egyeseket nem tiltanak a romániai hatóságok. A szintetikus kábítószert forgalmazó hálózatokat nagyon nehéz leleplezni, mivel a Romániában alkalmazott közvetítők más európai országokban dolgoznak. Így ezeket a hálózatokat csakis nemzetközi együttműködéssel lehet felszámolni.

Az összeállítás a Hotnews.ro alapján készült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS