2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hétfőn tárgyalja a szenátus az oktatási törvény újabb verzióját

B. P. E. 2010. november 23. 15:57, utolsó frissítés: 2010. november 24. 11:31

Bokor Tibor szerint a felsőházi szakbizottságban szabálytalanul megszavazott változatot meg kell buktatni. Markó szerint Geoanát is.


A szenátus Állandó Bürója úgy döntött, jövő hétfőn tárgyalják meg a plénumban az oktatási törvénytervezetnek a felsőház oktatási bizottságában megszavazott formáját.

A büró tegnap visszaküldte a bizottságnak az általuk megszavazott verziót, mivel azt


szabálytalanul fogadták el,


vagyis a módosításokat nem a működési szabályzatban rögzített napokon (azaz hétfőtől csütörtökig) fogadták el, hanem a hétvégén - erre azonban csak az Állandó Büró vagy a bizottság elnöke adhatott volna felhatalmazást. A hétvégi munkálatok a kormánypárti tagok hiányában zajlottak.Az ellenzéki többségű, 11 tagú szakbizottságban ma ismét szavaztak a módosításokról, amelyeket egyszerű többséggel elfogadtak. A hétvégén bekerült, és ma ismét megszavazott változtatások egyike, hogy Románia történelmének és földrajzának tanítása


csak az elemi iskolákban történhet anyanyelven,

a felsőbb szinteken pedig románul kell tanítani ezt a két tantárgyat, a leckék végén azonban lehet egy rövid anyanyelvű összefoglaló. A román nyelv tanításával hasonló a helyzet, ez is csak az elemi iskolában történne speciális tankönyvekből.

[UPDATE, 2010.11.23; 11:29: az előző bekezdésben az általános iskolát elemi iskolára javítottuk]

"A szavazás a mi hiányunkban történt. Nem vettünk részt a bizottsági ülésen, mivel nem akartuk a szabálytalanságot


a szavazatainkkal szentesíteni"

- mondta el a Transindexnek Bokor Tibor, az RMDSZ képviselője a bizottságban.

Rámutatott: teljesen egyértelmű, hogy szabálytalanság történt, amit a jegyzőkönyvek is bizonyítanak. Ezek tanúsága szerint az oktatási bizottságban csütörtökön a 194. cikkelyig jutottak el, a 195-332. cikkelyeket pedig pénteken, szombaton és vasárnap módosították - fejtette ki a szenátor, hozzátéve: a bizottságban tegnap sem és ma sem tárgyaltak már módosításokról, egyszerűen csak szavaztak róluk.

Kérdésünkre, hogy a jövő héten a plénumnak még módjában áll-e módosítania a szakbizottság által javasolt formán, Bokor elmondta: ez már gyakorlatilag egy új törvény, hiszen a korábbi változatból csupán 30 cikkelyt nem változtattak meg, és ezért lehetetlen módosítgatni a plénumban. Meglátása szerint ezt a változatot, ahogy van,


meg kell buktatni a szenátusban.


Hozzátette: a koalíciós pártok egyelőre az Alkotmánybíróság holnapi döntésére várnak abban a kérdésben, hogy folytathatják-e a kormányzati felelősségvállalást az oktatási törvényért. Így a folytatásra két forgatókönyv van a törvénytervezet szenátusi változatának leszavazása utánra: vagy a képviselőházi javaslatot kell megszavaznia a szenátusnak, vagy a kormány folytatni fogja a felelősségvállalást.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS